İstanbul için su kıtlığı kapıda: Bazı barajlar kuruma noktasına geldi!

İstanbul için su kıtlığı kapıda: Bazı barajlar kuruma noktasına geldi!
İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı yüzde 30'un altına düşerek son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. Bazı barajlar kuruma noktasına gelirken uzmanlar İstanbul'un 80-90 günlük suyu kaldığını ifade etti.

Sonbahar yağışsız geçip kışın ilk aylarında da beklenen yağışlar gelmeyince İstanbul barajlarındaki doluluk oranı son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. NTV'nin haberine göre kentin 3 aylık suyu kaldı.

"Ciddi anlamda sıkıntılar bizi bekliyor"

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, barajlarda 265 milyon metreküp su kaldığını dile getirirken günde 2-3 milyon metreküp su kullandığımızı ifade etti. Prof. Dr. Toros, "80-90 günlük su anlamına geliyor. Bu da ciddi anlamda sıkıntılar bizi bekliyor demektir." diye konuştu. İstanbul'un susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Toros, "Önümüzdeki 2-3 ay boyunca yeterince yağış almazsa İstanbul yaz aylarında susuz kalabilir" ifadelerini kullandı.

"Suda tasarruf şart"

Prof. Dr. Hüseyin Toros, İstanbul'un susuz kalmaması için tek çözümün su tasarrufu olduğunu dile getirirken çözüm önerilerini açıkladı. Duş alırken suyun açık kalmamasını ve duşta su tasarrufu için başlık olmasını öneren Toros, "Banyolarda zaman zaman lavabolarda sıcak su gelinceye kadar akan bir soğuk su var. Bu suyun boşa gitmemesi için bir kapta biriktirip farklı amaçla kullanabiliriz" dedi. Sifonlarda su tüketimini azaltacak ayarlamalar yapılabileceğini vurgulayan Toros, sebzeleri durulamak için kullanılan suyu sifonlarda kullanılabileceğini belirtti.