IŞİD’in yöneticisi Al Sumaidai en az bir yıldır Türkiye’deydi

IŞİD’in yöneticisi Al Sumaidai en az bir yıldır Türkiye’deydi
İstanbul’un plaza, lüks site ve birçok özel üniversitesinin arasına sıkışan Ayazağa Mahallesi, Mayıs ayında IŞİD’e dair kritik bir operasyona ev sahipliği yaptı. IŞİD’in lider kadrosunda olan Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai, sahte kimlikle kiraladığı eve yapılan operasyonla yakalandı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘IŞİD’in üst düzey yöneticisi’ olarak tanıtarak yakalandığını açıkladığı Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai, diğer örgüt üyelerinin yaşadığı mahallelerden daha farklı bir yerde saklanıyordu.

Al Sumaidai’nin yakalandığı Ayazağa Mahallesi, Sarıyer’in en büyük ve en eski yerleşimlerinden. Plazaların, lüks sitelerin gölgesinde yoksul ve orta sınıf insanların yaşadığı sokaklarda, köy derneklerini görmek mümkün. Mahallenin eskilerine göre Ayazağa’da Giresunlu ve Sinoplu vatandaşlar yoğun yaşıyor ve çoğu insan birbirini tanıyor.

Fakat bu kendine has özellikleri olan mahalle, 2022’nin başlamasıyla birlikte İstanbul TEM ve İstihbarat Şube memurları için oldukça kritik bir yer haline geldi. İl il yapılan araştırmaların ardından IŞİD’in son halifesi olduğu düşünülen Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai’nin izi bu mahallede çıktı.

Emniyet’ten ‘kiralık ev’ oyunu

Polis memurları, Al Sumaidai’nin yaşadığı yüksek katlı binayı tespit ettikten sonra “Kiralık ev bakmak” için oraya gitti ve üst katlarda Al Sumaidai’nin dairesi tespit edildi.

Güvenlik güçleri, adresi doğruladıktan sonra günlerce evi gözetledi. Al Sumaidai, dışarıya çıkıyor, markete, bakkala gidiyordu. Kendi sünnetlerinden olan sakalından ödün vererek sakallarını kesmiş, peruk takarak tanınmamaya çalışıyordu.

En az bir yıldır İstanbul’da

Gizliliğe önem veriyordu. Kaynaklara göre bir yıl önce, sahte oturum izni ve sahte kimlik kartıyla emlakçı vasıtasıyla 10-12 bin TL’lik bir ev kiralamıştı.

Oturduğu sitede bekar erkeklere ev verilmiyordu. Bu nedenle evi yabancı bir kadınla birlikte tuttu. Emniyet kaynaklarına göre ise operasyonda Al Sumaidai dışında evde kimse yoktu.

Mayıs ayında, sabaha karşı üçte başlatılan operasyon hakkında ilçe kolluk birimlerine bile haber verilmedi. IŞİD’in son halifesi olduğu düşünülen Al Sumaidai, yakalandıktan sonra günlerce sorgulandı. Ardından çıkarıldığı mahkemede tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Ayazağa sakinlerinin bir kısmı operasyondan haberdar değil. Bir kısmı ise bu konuyu konuşmaya çekiniyor.