İmamoğlu'ndan 'Vız gelir, tırıs gider' özrü

İBB başkanı Ekrem İmamoğlu, aralarında Nagehan Alçı, Ertuğrul Özkök, Akif Beki'nin de olduğu gazetecilerle çekilen Karadeniz gezisi fotoğrafı hakkında yapılan eleştirilere "Bu kardeşiniz için vız gelir tırıs gider. Hiç umurumda değil" demişti. İmamoğlu, bu ifadesi için özür diledi.

İBB başkanı Ekrem İmamoğlu, aralarında Nagehan Alçı, Ertuğrul Özkök, Akif Beki'nin de olduğu gazetecilerle çekilen Karadeniz gezisi fotoğrafı hakkında yapılan eleştirilere "Bu kardeşiniz için vız gelir tırıs gider. Hiç umurumda değil" demişti. İmamoğlu, bu ifadesi için özür diledi. "Benimle dertleşmek, eleştirilerini iletmek, konuşmak isteyen herkesi 18-19-20 Mayıs tarihlerinde davet edip, hepsini dinleyeceğim ve konuşacağım" diyen İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Ben toplumda bu bariyerlerin, bu duvarların yıkılması şartıyla bu ülkede her şeyin güzel olacağına inanıyorum. Sadece benim inandığım şeyler doğrudur anlayışıyla iyi şeyler olacağına inanmıyorum. Bu toplumun rehabilitasyona ihtiyacı var, hepimizin. Kendimi de bundan ayırmıyorum.

Hukuksuzluğa karşı mücadele edeceğiz. Bunu da hak, hukuk ve adalet kavramıyla yapmakla yükümlüyüz. Hak ve hukukun, adaletin ne kadar kıymetli olduğunu, bir kardeşimin 18 yıl hapis ezası aldığı bir ortamda derinden hissediyorum. O 18 yıllık kararın ömrü siyasilerin ömrü kadardır. En fazla bir yıldır.

Hiçbir ideali olmayan insanların aldığı bu 18 yıllık cezanın ne kadar hukuksuz ve mesnetsiz olduğunu söylemek istiyorum. Hukuksuzluğa uğramış, adaletsizliği uğramış kim varsa ve onların hüznünü çeken tüm annelerin de anneler gününü de kutluyorum.

'Benden kibir doğmaz'

Ben çiftçi çocuğuyum. Benden kibir doğmaz. Ben üreten bir ailenin çocuğuyum, benden kibir doğmaz. Bu yakıştırmaları yapan arkadaşlardan sadece ve sadece dün, bir konuşmada yaptığım ‘vız gelir, tırıs gider’ lafımdan dolayı özür diliyorum.

'Bir daha tahlil etmelerini dilerim'

Ama, onun ötesinde yapılan bütün konuşmalarımın ve eylemlerimin arkasındayım. Eleştiri hakkı elbette ki bütün vatandaşlarımızda vardır. Ama ben dostluklarımı, üç buçuk yıldır elde ettiğim yol arkadaşlığımı bir fotoğrafla terk edilsin diye elde etmedim. Bir fotoğrafla bunu terk etmeye dönük cümleler kuranların kendilerini de bir gözden geçirmelerini ve bu cümleleri niçin kurduklarını da bir daha tahlil etmelerini dilerim, isterim.

'51 yaşına kadar kimseyle kavga etmedim'

Bu dostlukları bir fotoğrafla düşmanlığa geçirmek gibi bir niyetle yola çıkmadığım gibi hayatımda hiç kimseyi de düşman sınıfına koymadım, koymayacağım. 51 yaşına kadar kimseyle kavga etmedim. Çocukken de mi etmedin? Vallahi de billahi de etmedim

Beni bu kişiliğimin nereye götürüp götürmeyeceği umrumda değil. Esas olan insanın kendi kişiliğidir. Siz onu öyle kabul edersiniz. Elbette bir fotoğrafla yok sayılan, oy vermem, şunu yapmam denilen bir kişi durumuna düşünülürse insanın canı yanıyor."

imamogluotobus.jpeg

Tartışma nasıl başladı?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Karadeniz turuna Habertürk yazarı Nagehan Alçı'nın da katılması, tepki çekmişti. Özellikle Balyoz ve Ergenekon gibi kumpas davalarının savunucuları arasında yer alan Alçı'nın İmamoğlu’nun otobüsünde olması sosyal medyada eleştirilere neden olmuştu. İmamoğlu'na yapılan eleştirilerde Gezi davasında 18 yıl hapis cezası alan İBB Şehircilik Proje Koordinatörü Tayfun Kahraman da gündeme geldi. Gezi davasında alınan karar için, "Gezi Davası’nda verilen karar milyonlarca insanın vicdanını yaraladı" tweet'ini atan İmamoğlu'na Alçı'nın o dönem yaptığı açıklamalar hatırlatıldı.

‘Biz bu otobüste yokuz’

Seçim döneminde İmamoğlu’nu destekleyen siyasiler, sanatçılar, avukatlar ve STK temsilcileri ‘Biz bu otobüste yokuz’ yorumları yaptı.

Ongun: 200-300 kişinin kendi arasındaki yorumları

İBB Sözcüsü Murat Ongun bu eleştirilere "Biz bu tartışmaları önemsemiyoruz. Bu eleştiriler 200-300 kişinin kendi arasındaki yorumları, eleştirileridir. Nagehan Alçı o bölgede çok seviliyor. Biz fotoğrafın bütününe bakıyoruz" yanıtını verdi.

İmamoğlu: Vız gelir, tırıs gider

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise dün akşam 6 Mayıs Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan anma gecesinde eleştirilere, "Bir fotoğraf üzerinden kurban etmeye çalışan insanlar olabilir, benimle aynı şeyi düşündüğünü, aynı şeyleri inandığını söyleyen ne yazık ki anlık hırslarına yenilmiş insanlar olabilir ya da bir takımın renkleri üzerinden ayrıştırma gayreti içinde olanlar olabilir. Başkalarının değirmenine su taşıdıklarının farkında olmayanlar da olabilir bunun içerisinde, farkında olup yapanlar da olabilir. Ama bu kardeşiniz için vız gelir tırıs gider. Hiç umurumda değil" yanıtını verdi.

'Abdülkadir Selvi'yi davet etmek istiyorum'

Öğlen saatlerinde Sarıyer Büyükdere Fidanlığı’nda konuşan İmamoğlu, gazeteciler üzerinden başlayan tartışma için, "Merkez medya dediğimiz alanda bile söz hakkı verilmiyor" demişti.

"Bugün en bildiğimiz medya kanallarında dahi, tek söz hakkı verilmiyor" diyen İmamoğlu, "Çıkıyor orada birileri, bizi yerden yere vuruyor, hain ilan ediyor vesaire… Tabiri caizse, hükümetin içindeki bazı sözüm ona üst kimliklerin sözcüleri oluyorlar. Ben de diyorum ki, bu insanlar gelsin, bizi tanısınlar. Ve biz bunu bundan sonra daha da fazla yapacağız. Bugün Nagehan Hanım gelmiştir, tartışılır; yarın başka bir ismi davet edeceğim. Ben, ilk yurt içinde yapacağım bir geziye, örneğin Abdülkadir Selvi'yi davet etmek istiyorum. Çünkü beni, iki yıldır bir görevli gibi Genel Başkanımla kavga ettirme çabasında bir insan. Gelsin bakalım ben öyle biri miyim? Nasıl biriyim? Tanısın, anlasın" ifadesini kullanmıştı.