İmamoğlu'na 'siyasi yasak' davası ertelendi

İmamoğlu'na 'siyasi yasak' davası ertelendi
YSK başkan ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun davası 21 Eylül'e ertelendi. Duruşmadan karar çıkmadı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun YSK başkan ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada mütalaasını açıklayan savcı, hapis cezasının yanında İmamoğlu hakkında 'siyasi yasak' anlamına gelen TCK’daki 53. maddenin uygulanmasını da istemişti. 1 Haziran'da Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek olan duruşmada karar çıkması bekleniyor.

Davanın görüleceği duruşma salonunun önüne barikat kurulması nedeniyle kısa süreli arbede yaşandı. Öte yandan, duruşma salonu küçük olduğu gerekçesiyle az sayıda avukatın girişine izin veriliyor.

Reddi hakim talebi reddedildi

Ekrem İmamoğlu’nun avukatlarının reddi hakim talebi reddedildi. İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat savunmaya başladı.

Dava ertelendi

Ekrem İmamoğlu davası 21 Eylül saat 11.00'e ertelendi. Savcı savunma avukatlarının tahkikatın genişletilmesi talebini incelemek için süre istedi. Uzman mütalaasını inceleyecek. Tanık dinletilmesi talebi de savcı tarafından incelenecek.

Kaftancıoğlu: İstanbul'daki tüm CHP'lilerden yarın için bir isteğim var

CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu yaptığı açıklamada, "Adalete susamış 84 milyona adaleti getireceğiz. Biz bugün ne yazık ki çok uzun bir süredir mahkemelerin boş yere işgal edildiği, siyasi cezalandırmaların yapılmak amacıyla siyasetçilerin yargılandığı ama cezalandırıldığı süreçlerde bir araya geliyoruz. Benim bugün İstanbul İl Başkanı olarak aramızda bulunan CHP'lilerden bir istirhamım var. Ne yapmaya çalışıyorlar? Bizi cezalarla boğarak çalıştırmamaya çalışıyorlar. Kendi gündemlerini oluşturup vatandaşın derdini gündeme getirmemeye çalışıyorlar. 'Onların hırsı öfkesi varsa bizlerin aklı, ahlakı var' demiştim. Bugün burada şu anda bulunan ve sesimi duyan İstanbul'daki tüm CHP'lilerden yarın için bir isteğim var. Yarın partimizin yaptığı 'Sabıka Holding' çalışmasını sokaklarda vatandaşa anlattığı için benimde parti çalışmasını paylaştığım için dört yıl istenen bir davam var. Yarın biz milletvekillerimizle o davaya gideceğiz. Örgütümüz yarın öbek çalışmasını yapıp, İstanbul'daki bütün evlere girip adaletten, ekonomiden, vatandaşın derdinden söz ederek komşularıyla hemhal olacak. Bütün CHP'liler bir günde 30 eve giriyorsa, Canan başkanınızın seviyorsanız 60 eve girdiğinizi görmek istiyorum. Yarın öbek çalışmasındayız" dedi.

'İstanbul'u kazandık ilk seçimde Türkiye'yi de kazanacağız'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ise şunları söyledi:

"Hakkı, hukuku ve adaleti mutlaka bu topraklarda tesis edeceğiz. Bu davada aslında İstanbul'un iki kez seçilmiş belediye başkanı sayın İmamoğlu yargılanmıyor. İstanbul'un iradesi yargılanıyor, demokrasi yargılanıyor. Bizim saray iktidarına tavsiyemiz artık bu haksız, hukuksuz, temelsiz davalardan bir şey elde edemeyeceğinizi görün. Hiçbirimize bir milim dahi geri adım attıramazsınız.

İktidarın yapması gereken CHP'nin belediye başkanlarıyla, il başkanlarıyla mücadele etmek değil enflasyonla, hayat pahalılığıyla, yoksullukla, işsizlikle mücadele etmektir. Hiç kimsenin endişesi olmasın. İstanbul'u kazandık ilk seçimde Türkiye'yi de kazanacağız. Saray iktidarı kaybedecek 85 milyon kazacak. Millet İttifakı'nın adayı ilk seçimde Türkiye'nin 13. cumhurbaşkanı olacak. "

'Sarayın bu amansız, hırçın, arsız baskısına teslim olmayan günler çok yakındır'

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise şunları söyledi:

"Biber gazı, tazyikli su, plastik mermi, panzer, cop yetmedi. Yılmadınız, yılmıyoruz. Susmadınız, susmayacağız. Şimdi gözü mahkemelere diktiler. Mahkeme yoluyla sizi, bizi susturmak istiyorlar. Biz susmayız, siz susmazsanız. Canan Kaftancıoğlu, genel başkanımız susmaz, yorulmaz.

Bir ülkede diktatörler muhalefeti sindirmek için tek çare mahkemeleri görmüşlerse o diktatörün sonu gelmiştir içiniz rahat olsun. Hakimler, savcılar da zorda. Onlara da anlayışla bakmamız lazım. Saray bastırıyor, hakim vicdanı ile saray arasında kalıyor. Bugün görülen davaya dava bile denmez. Sarayın bu amansız, hırçın, arsız baskısına teslim olmayan günler çok yakındır. Bu baskılar bizi sadece ve sadece daha çok bilendirecek ve bizi zafere daha çok yakınlaştıracaktır. İçiniz rahat olsun."

'Hep birlikte halkın iktidarını kuracağız'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun açıklamasında şöyle dedi:

"Sonlarının geldiği korkularından belli. Artık adliyelerden medet umuyorlar. Korkuyorlar ve kaybedecekler. Bizim belediyelerimizi çalıştırmamak için her gün müfettiş gönderiyorlar. Başaramayacaklar çünkü yerelde başardık, genelde de başaracağız. Hep birlikte halkın iktidarını kuracağız"

Ne olmuştu?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 Kasım 2019 tarihinde, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nde yapmış olduğu konuşmasından dolayı, “Avrupa Parlamentosu’na gidip, Türkiye’yi şikâyet eden ahmağa söylüyorum, bunun bedelini bu millet sana ödetecek” ifadelerini kullanmıştı.

İmamoğlu da Soylu’nun bu sözlerine ilişkin gazetecilerin sorusu üzerine, “31 Mart’ta seçimi iptal edenler, dünyada, Avrupa’da onların gözünde nereye düştüğümüze baksınlar. 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın” demişti.