İmam Hatip'lerin nüfus şartı tamamen kalktı: İstenirse köyde bile açılabilir

İmam Hatip'lerin nüfus şartı tamamen kalktı: İstenirse köyde bile açılabilir
Milli Eğitim Bakanlığı, İmam Hatip lisesi açabilmek için gerekli olan 5 bin nüfus şartını kaldırdı. Ayrıca yeni İmam Hatip açma kararı da valiliklere bırakıldı.

İmam Hatip lisesi açılması için gerekli olan 50 bin nüfus şartını, üç ay önce yayımladığı yönetmelikle 5 bine kadar düşüren Milli Eğitim Bakanlığı, ilgili yönetmelikte dün yaptığı değişiklikle nüfus şartını tamamen kaldırdı. Değişiklikle, bir bölgede imam hatip lisesi ihtiyacı olup olmadığına ilişkin kararın valiliklere bırakılması da ayrıca dikkat çekti. Bundan böyle bakanlığın istediği bölgeye imam hatip lisesi açabilmesi için valilikten teklif gelmesi yeterli.

 İmam Hatip Liselerinin önündeki tüm engeller kalktı!

Milli Eğitim Bakanlığı, Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği’nde üç ay önce yaptığı değişiklikle, imam hatip okullarının açılabilmesi için gerekli olan nüfus şartını 50 binden 5 bine düşürmüştü. Bakanlık bu değişiklikle, Türkiye’deki 191 ilçede yaşayan öğrencileri bu okullara mecbur etmişti.

Bakanlık dün bir adım daha ileri giderek Anadolu imam hatip lisesi açılabilmesi için gereken nüfus şartını tamamen kaldırdı.

Yönetmelikte, bir ilçede Anadolu lisesi açılabilmesi için 10 bin, fen ve sosyal bilimler lisesi açılabilmesi için büyükşehir ilçelerinde 50 bin, büyükşehir olmayan illerin ilçelerinde ise 20 bin nüfus şartı aranıyordu. Yapılan son değişiklikle, bu lise türleri için de nüfus şartını kaldıran bakanlığın bu hamlesi, imam hatiplerin açılması için sağlanan kolaylığı gizlenmesi olarak görülüyor. 3 ay önce yayımlanan yönetmelikte açılması zorlaştırılan güzel sanatlar ya da spor liseleri için gerekli koşullara dokunulmaması ise dikkat çekti.

Yapılan değişiklikle imam hatip açılmasına ilişkin ihtiyaç kararı da valiliklere bırakıldı. Buna göre, Anadolu imam hatip lisesi, Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, çok programlı Anadolu lisesi ve mesleki eğitim merkezinin kapatılması ihtiyacını da valilikler belirleyecek. Valiliklerin teklifi doğrultusunda işlemler bakanlık tarafından yürütülecek.