II. Abdülhamit'ten günümüze asırlık Pavli Panayırı'nda müzik ve dans, damak ziyafetiyle buluştu

II. Abdülhamit'ten günümüze asırlık Pavli Panayırı'nda müzik ve dans, damak ziyafetiyle buluştu
Pavli Panayırı, Kırklareli'nin Pehlivanköy beldesindeki Zübeyde Hanım Meydanı'nda yapılan törenle başladı. Açılışta saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Ardından mehter takımı ve bando ekipleri çeşitli gösteriler sundu.

Trakya'nın en eski ve köklü geleneklerinden biri olan Pehlivanköy Panayırı, yörede "Pavli" olarak bilinen etkinlik, 114. kez düzenlendi. İlk olarak Sultan II. Abdülhamit’in fermanıyla 1910 yılında kurulan panayır, 15 Eylül Pazar gününe kadar açık kalacak.

KIRKLARELİ VALİSİ’NDEN PANAYIRA DESTEK

Kırklareli Valisi Birol Ekici, konuşmasında panayırlara sahip çıkılması gerektiğini vurguladı. Pavli Panayırı’nın, Kırkpınar Yağlı Güreşleri kadar heyecan yarattığını belirten Ekici, etkinliğin "Pomak Bayramı" olarak da adlandırıldığını ifade etti. Ayrıca, panayırın uluslararası boyuta taşınması ve Balkan ülkelerinin de etkinliğe dahil edilmesi için çalışacaklarını belirtti.

AK PARTİ KIRKLARELİ MİLLETVEKİLİ VE BELEDİYE BAŞKANI’NIN AÇIKLAMALARI

AK Parti Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam, panayırın yöre halkının kaynaşması ve ürettikleri ürünleri satabilmeleri açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Pehlivanköy Belediye Başkanı Gündüz Hoşgör ise panayıra katılanlara teşekkür etti.

pan2.png

Açılış konuşmalarının ardından halk oyunları ekipleri gösteriler sundu. Vali Ekici ve beraberindekiler, panayırın açılış kurdelesini keserek stantları gezdi.

PANAYIRDA NELER VAR?

Pehlivanköy Panayırı, Ergene Nehri kenarında kurulan geniş bir alanda gerçekleştiriliyor. Etkinlikte tezgahlar, açık hava lokantaları ve lunapark bulunuyor. Yöre halkı, yıl boyunca hazırladıkları yöresel yiyecekler ve giyim eşyalarını satışa sunuyor.

pan1.png

Ayrıca, konaklamalar traktör römorklarında yapılıyor. Roman vatandaşlar ise panayırın eğlence bölümünü kendi renkli ve enerjik tarzlarıyla hareketli tutuyor.

Pavli Panayırı, hem geleneksel değerleri yaşatmayı hem de bölge halkının kültürel ve ekonomik etkileşimini artırmayı sürdürüyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)