İBB'nin 343 konutu 8 yıldır boş: Mevzuata takıldı

İBB'nin 343 konutu 8 yıldır boş: Mevzuata takıldı
Kağıthane'de 2013 yılında tamamlanıp gecekondu tahliyeleri sonrası vatandaşların yerleştirildiği Seyrantepe 560 Konutları'ndaki 343 dairenin, 8 yıldır kullanılmadığı ortaya çıktı. İBB, konutların yakın zamanda aynı amaçla kullanılacağını söylerken konutların barınma krizinde öğrenciler gibi ucuz barınma ihtiyacı olan kesimlere sosyal konut olarak açılıp açılmayacağı ise mevzuata bağlı.

İstanbul'da son zamanlarda ortaya çıkan barınma krizi, üniversite öğrencilerinin kente dönmesinin yaklaşmasıyla beraber çok daha can alıcı bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Devlet yurtlarındaki yatak kapasitesinin yıllar içinde düştüğü İstanbul'da özel yurt fiyatları ise herkesin karşılayabileceği düzeyde değil.

Fakat bu sayıları yetersiz.

343 daire 8 yıldır bekliyor: Öğrencilere barınma alanı olabilir mi?

Öte yandan İBB'nin 2013 yılında tamamladığı Kağıthane'de bulunan 560 konutlu Seyrantepe Konutları'nda yüzlerce daire 8 yıldır boş. halktv.com.tr'nin İBB kaynaklarından öğrendiğine göre Kağıthane ilçesinde bulunan sitede 343 konut yıllardır kullanılamıyor.

Bölgedeki gecekondularda yaşayan vatandaşlara tahsis edilmek üzere yapılan bu konutlar, herhangi bir gece kondu tahliyesi olması duruma karşı hazır bekletiliyor.

'Mevzuat aşılırsa öğrencilere tahsis edilebilir

Konuya dair ulaştığımız İBB Mesken Şube Müdürü Reyhan Sunci Gülfırat, konutların 775 sayılı Gecekondu Kanunu'na tabi olduğunu söylerken bölgede yapılan tahliye çalışmaları sonrası vatandaşlara tahsis edileceğini söyledi.

"Mevzuatta bir düzenleme yapılırsa öğrencilere tahsis edilebilir mi?" diye sorduğumuz zaman ise yapılırsa Gülfırat, "Buna tek başıma ben karar veremem fakat düzenleme yapılırsa, evet, gerçekleşebilir" dedi. Fakat Gülfırat konutların çok yakın zamanda dolabileceğine dikkat çekerek bunun çok mümkün olmayacağını düşündüğünü belirtti.

AKP'den mevzuat değişikliği sinyali

Haberimizin hazırlanma sürecinde mevuzata dair AKP'nin bir hazırlığı olduğuna dair kulis bilgisini Hürriyet'ten Nuray Babacan haberleştirdi. Babacan'ın haberine göre şu ana kadar sadece satmak için gayrimenkul üreten TOKİ’nin yanı sıra belediye şirketlerinin de sisteme dahil edilmesi ve kiralama yapabilmeleri üzerinde duruluyor.

Ankara ve İstanbul'da yerel belediyelerden barınma krizi için adımlar

Çözümsüzlükle nedeniyle binlerce öğrencinin mağduriyet yaşayacağı barınma krizine dair ise Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, Mamak'ta bulunan konutları, 800 öğrencinin kullanımı için Hacettepe Üniversitesi'ne tahsis etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise AKP'ye yakınlığıyla bilinen vakıflara tahsis edilen yurtları, kendi himayesine alarak üç adet yurt açtı. Bu yurtlarda bu yıl 626 kadın öğrenci barınabilecek.