KİPTAŞ Genel Müdürü tane tane anlattı: Kira fiyatlarının artmasındaki dört neden

KİPTAŞ Genel Müdürü tane tane anlattı: Kira fiyatlarının artmasındaki dört neden
İstanbul'da konut fiyatlarındaki artışa tepkiler artarken konut bulamayan vatandaşların mağduriyeti de gün geçtikçe artıyor. KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, kira fiyatlarındaki artışı ve çözüm önerilerini sosyal medyadan paylaştı.

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, İstanbul’da son bir iki yılda kiralık ev fiyatları bazı semtlerde neredeyse yüzde 100’ün üzerinde artmış olmasına dikkat çektiği açıklamasına, neden ve çözüm önerilerini sürdürerek devam etti.

Kurt'a göre kira fiyatlarının artmasındaki dört neden şöyle:

1- İnşaat maliyetlerinde enflasyonun üzerindeki artışlar ve yüksek faizler nedeniyle konut satın almak zorlaştı ve kiralama talebi arttı.

2- İstanbul’un nüfus artış hızına, kayıt dışı göçmen/mülteci/sığınmacı vb. nüfus eklendi! Konut sektöründe arz talep dengesi sarsıldı.

3- İstanbullularda deprem bilincinin artışı ile sağlam konutlara taşınma ihtiyacı arttı bu da belli bölgelerdeki arz talep dengesini bozdu.

4- Meri planlardaki sosyal konut yapmanın önünü açacak kamu arsaları da tükenme aşamasına geldiğinden yeterli sayıda sosyal konut üretilememesi kamu kurumlarının piyasayı regüle etmekte elini zayıflattı.

Kurt, kira fiyatlarındaki artışın kontrol altına alınması ve vatandaşların mağduriyetinin çözülmesi için de bazı çözüm önerileri sundu.

Kurt'un çözüm önerileri şöyle:

1- Göçmen/mülteci/sığınmacı vb. nüfus kontrol altına alınmalıdır.

2- Artık sadece İstanbul ve Marmara bölgesi değil Anadolu kentleri de yeni yatırımlarla cazibe alanı haline getirilerek insanların ters göçe teşvik edilmesi gerekli.

3- İstanbul’da riskli yapı stoğunun yenilenmesi konusunda alternatif finans teşvikleri geliştirilmeli. Böylece inşaat sektörü ayakta kalır, daha da önemlisi İstanbul olası bir depreme hazır hale gelir.

"Ekonomik krizden daha etkili bir sosyolojik krizle karşı karşıyayız"

"Kiralık ya da satılık konut fiyatlarının düşmesi için arzın artırılması çözüm değil. Konut üretimi ana faaliyet alanı olan bir şirketin yöneticisi olarak bunu söylüyorum! Şehrimizin kontrolsüz bir yapılaşmaya dayanacak gücü yok" diyen Kurt, açıklamasını "Sadece düşük faizli kredi kampanyaları ile konut sektöründeki kriz çözülemez. Konut arzını artırmak, krizi derinleştirmektir. Çünkü ekonomik krizden daha etkili sosyolojik bir kriz ile karşı karşıyayız" diyerek bitirdi.