İBB'den sahte parfüm denetimi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, son bir yıl içinde İstanbul’un turistik ve tarihi bölgelerinde sahte parfüm satıcılarına yönelik yaptıkları denetimlerde 4 bin 555 adet sahte parfüme el koydu.
Denetimler sonucunda, 199 kişiye 3 bin 752 adet idari yaptırım ceza tutanağı düzenlenirken, ele geçirilen sahte parfümler ise imha edildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), şehrin turistik ve tarihi alanlarında sahte parfüm satışıyla mücadele amacıyla yaptığı denetimlerde geçtiğimiz yıl boyunca toplamda 4 bin 555 sahte parfüme el koydu.
Bu denetimlerde 199 kişiye 3 bin 752 adet idari yaptırım cezası kesilirken, toplanan sahte parfümler yediemin depolarına taşındı. Ayrıca, 3 bin 141 sahte parfüm imha komisyonu tarafından yok edilirken, bin 414 parfüm için de imha süreci başlatıldı.
ORİJİNAL AMBALAJLAR BİREBİR TAKLİT EDİLİYOR
İBB Zabıta Dairesi Başkanlığı ekiplerince ele geçirilen sahte parfümler, dünyaca ünlü markaların orijinal ambalajlarının birebir kopyalarıyla piyasaya sürülüyor. Sahte bandrollerle desteklenen bu ürünler, özellikle turistleri ve vatandaşları yanıltarak orijinal ürün görünümünde satılmaya çalışılıyor.
CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇABİLİYOR
“Merdiven altı” diye tabir edilen koşullarda üretilen sahte parfümler, içeriğinde kullanılan maddelerin izlenememesi sebebiyle, ciltle temas ettiğinde ya da solunduğunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar, bu tür taklit ürünlerin büyük risk taşıdığını vurguluyor.
SAHTE PARFÜMLE MÜCADELEDE KANUNLAR YETERSİZ KALIYOR
İBB Zabıta Dairesi Başkanlığı ekipleri, sahte parfüm satıcılarına yönelik “Kabahatler Kanunu ve Hanutçuluk Mevzuatı” doğrultusunda denetimler yapıyor ancak bu tür operasyonlar sahte parfüm üretim ve satışının kaynağını ortadan kaldırmakta yetersiz kalıyor. Düşük maliyetlerle üretilen sahte parfümler, zaman zaman sokaklarda yüksek fiyatlarla vatandaşlara satılmaya çalışılıyor.
ORİJİNAL ÜRÜNLERİ DOĞRULAMAK İÇİN “ÜTS” KULLANILMALI
İBB, aynı zamanda tüketicilere TÜBİTAK tarafından geliştirilen “Ürün Takip Sistemi” (ÜTS) uygulamasıyla satın aldıkları ürünlerin orijinalliğini kontrol etmeleri ve kaynağı belirsiz ürünlerden kaçınmalarını da tavsiye ediyor.