Hubyar anması bugün başladı
Tokat Almus Hubyar Köyü'nde gerçekleşen anmanın bugün gerçekleştirilen etkinliğinde, Hubyar tekkesi önünde cem yapılıp lokmalar yendi. Anma etkinliği için İstanbul başta olmak üzere Avrupa ülkelerinden binler Hubyar Köyü'ne akın etti.
Yarın gerçekleşecek olan anma etkinliği ise Hubyar Köyü yaylasında gerçekleşecek. Hubyar'da Kırklar Aşkına 40 Kazan'da benim de lokmam bulunsun çağrısına yüzlerce Hubyarlı ve çevre köylerden bağışlar yapıldı. Yarın gerçekleşecek anma etkinliğine yerel sanatçılar da katılacak.
HUBYAR KİMDİR
Alevi Ocak kurucusu olan Hubyar Sultan, halk arasında Hubyar, Hubyar Sultan, Hubyar Devletlu, Hızır Hubyar, Hubyar Baba, Hubyar Derviş gibi isimlerle adlandırılmaktadır. Hubyar Sevgili yar güzel yar anlamına gelmektedir. Rivayetlere göre Hubyar Sultan’a bu ismi Hünkâr Hâce Bektaş Veli vermiştir. 1490 – 1582 tarihleri arasında yaşayan ve bugün türbesi Tokat Almus Hubyar Köyünde bulunan Hubyar ile Hünkâr Hâce Bektaş Veli zamanında yaşayan Hubyar Sultan söylencelerde birleştirilmiştir. Alevilikteki don değiştirme – devriye inancına uygun olarak ta II. Hubyar diye bilinen Hubyar Derviş ile atası Hubyar’ın bir olduğuna onun donunda yeniden vücut bulduğuna inanılmış ve Hubyar Sultan teke indirilmiştir.
Bizim II. Hubyar diye adlandırdığımız Hubyar Sultan 1527 yılında Tokat Bölgesinde Osmanlı Devletine karşı yapılan Celali İsyanlarından Baba Zünnun ve Zünnünoğlu Halil ayaklanmasına katılmıştır. Amasya şeriye sicillerine dayanarak yazılan “Amasya Tarihi”nde “bu isyan her ne kadar Zünnünoğlu Halil ayaklanması olarak bilinse de ayaklanın esas düzenleyicisi ve yöneticisinin Hubyar Baba” olduğu yazılmaktadır. Kanlı bir şekilde bastırılan ayaklanmadan sonra Hubyar Baba Tekeli dağı eteklerinde bulunan Bugünkü Hubyar Köyü'ne yerleşmiş ve Dergâhını buraya kurmuştur.
Kaynak:Haber Merkezi