Hazine'den alınıp Ensar’a verilen koya yargıdan engel

Hazine'den alınıp Ensar’a verilen koya yargıdan engel
İzmir Urla’da Hazine'den alınıp Ensar Vakfı'na 49 yıllığına tahsis edilen koya ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaptığı plan değişikliklerinin yürütmesi durduruldu.

Ensar Vakfı'nın ‘eğitim merkezi ve öğrenci yurdu’ olarak kullanacağı belirtilen arazi, daha önce 3'üncü derecede doğal SİT alanıydı. İzmir 5. İdare Mahkemesi, bakanlığın yaptığı plan değişikliklerinin "telafisi güç zararlar doğurabileceğine" işaret etti.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Urla-Zeytineli Koyu’nda yer alan ve Ensar Vakfı’na 49 yıllığına tahsis edilen tesislerin ‘eğitim merkezi ve öğrenci yurduna’ çevrilmesini yargıya taşımıştı. İzmir 5. İdare Mahkemesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Hazine'den alınıp Ensar Vakfı'na verilen Zeytineli'ndeki 236 ada 1 No'lu parselle ilgili plan değişikliklerinin yürütmesini durdurdu.

arazi.jpg

Kamu yararına uygun değil

Konuyla ilgili bugün yazılı bir açıklama yapan TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, kararı şu ifadelerle duyurdu: "Dava sonucunda hazırlanan bilirkişi raporu ve alınan mahkeme kararında;
alanın, bölgenin Nitelikli Doğal Koruma Alanı sınırları içerisinde kalan coğrafi vadi bütünlüğü bölge özelliği sergilediği, dava konusu koruma amaçlı plan sınırlarının koruma altına alınan coğrafi/fiziksel ve ekolojik alt bölge bütünlüğü dikkate alınmaksızın belirlendiği, dava konusu 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planının ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planının belirtilen açılardan şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, ilgili mevzuata ve kamu yararına uygun olmadığı gerekçeleri tespit edilmiştir.”

Kaynak:ANKA

Etiketler :