Haydarpaşa ve Sirkeci ihalelerinde yapılan hukuksuzluğa bir tepki de Kamu-İş'ten

Haydarpaşa ve Sirkeci ihalelerinde yapılan hukuksuzluğa bir tepki de Kamu-İş'ten
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, genel başkanları Mehmet Balık imzasıyla yayımladığı bildiride Haydarpaşa ve Sirkeci gar ihalelerinden İBB'nin hukuksuz bir biçimde elenerek Hezarfen Danışmanlık'a verilmesine tepki gösterdi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, "Siyasal iktidar, gördüğü her kamu binasını ve işletmesini yandaş dağıtılacak rant ve gelir kapısı olarak görmektedir" ifadelerini kullandığı bildiride Haydarpaşa ve Sirkeci Gar ihalelerinin TCDD tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesini hukuksuz bir biçimde saf dışı bırakarak yandaş Hezarfen Danışmanlık isimli şirkete verilmesine tepki gösterdi.

Kamu-İş'in, Mehmet Balık imzalı bildirisi şöyle:

Haydarpaşa ve Sirkeci Garı, rant düzeninin ve ülkenin sömürüsünün akıl almaz yöntemlerle nasıl yapıldığını gözler önüne sermektedir. Siyasal iktidar, gördüğü her kamu binasını ve işletmesini yandaşa dağıtılacak rant ve gelir kapısı olarak görmektedir. Haydarpaşa ve Sirkeci garları ihalesinin adrese teslim verilmesi rantın büyüklüğünü göstermektedir.

Haydarpaşa ve Sirkeci Gar Sahası'ndaki bazı alanların ve üzerindeki yapıların, TCDD tarafından; İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hukuksuz şekilde devre dışı bırakılarak, İBB eski çalışanı ve Okçular Vakfı Genel Müdürlüğü yapmış Hüseyin Avni Önder’in Hezarfen Danışmanlık Limited Şirketi’ne verilmesi kabul edilemez.

Türkiye Cumhuriyeti’nin; sanayisi, ticareti, ulaşımı, limanları, demir yolları, petrolleri, kentleri, turizmi, tersaneleri ve bankaları; yani nesi var nesi yoksa hepsi, AKP iktidarı tarafından yağmaya ve talana açılmıştır.
Ülkenin sömürüsü uğruna, endüstriyel tarım, turizm, maden ve inşaat sektörlerinin neresi sömürülecekse orada AKP iktidarı ve yandaşları bulunmaktadır.

AKP iktidarının, rant düzenini ve yandaşları beslemek amacıyla Haydarpaşa ve çevresini ranta açmak için yapmadığı usulsüzlük kalmadı. Kamu ihalelerini hep belli çevreler almaktadır. AKP iktidarı kamuya ait ne varsa tasfiye etme planlarıyla hareket etmektedir.

AKP iktidarı; bürokratik mekanizmalara, ihale veriliş sistemine uymayarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni hukuksuz bir şekilde devre dışı bırakmıştır.

İhalenin veriliş tarzından kar boyutlarını, hukuku çiğnemelerinden gözlerinin nasıl bir hırsa bürüdüğünü anlıyoruz.
Bugün tarihi garlar için yaptıklarını yarın başka kamusal alanlarda da deneyecekler.

Haydarpaşa ve Sirkeci garları İstanbul’un en önemli sembollerindendir ve kamu yararı gözetilerek işletilmesi gerekmektedir. Bu garların işletilmesinin sorumluluğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TCDD’nin görevi ve sorumluluğunda olması gerekmektedir.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; Haydarpaşa ve Sirkeci Gar Sahası'nın ihalelerinin iptal edilerek asli ve kamusal amaçları doğrultusunda kullanılmak koşuluyla İBB'ye devredilmesini istiyoruz.

Mehmet BALIK
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı

HEZARFEN DANIŞMANLIK LİMİTED ŞİRKETİ KİMİN?

Adı Hüseyin Avni Önder. 15 temmuz 1986 Yalova doğumlu ve henüz 33 yaşında. Ancak bu genç ömrüne onlarca başarı sığdırmış durumda. 3 yıl önce bir İBB çalışanı olan Önder’in bugün milyonluk ihalelerin altında imzası bulunuyor. Kamuoyu onu 4 Ekim 2019 tarihinde Sirkeci ve Haydarpaşa istasyonlarının ihale sürecinde tanıdı. 2 yıl önce 10 bin lira sermaye ile kurduğu Hezarfen adlı şirketle gar ihalesine katıldı ve sadece 2 yaşındaki bu şirket ihalede İBB’nin 3 katı teklif sundu. İhaleye katılan diğer şirketler ise çeşitli gerekçelerle ihaleden ya elendi ya da çekildi. Böylece istasyon ihalesinde, biri İBB iştirakları diğeri ise Hüseyin Avni Önder’in olan Hezarfen Danışmanlık sona kaldı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesaplarından konuya ilişkin yaptığı açıklamada “(ihalenin) sermayesi 10 bin lira olan, daha düne kadar İBB’den 3 bin lira maaş alan, daha düne kadar bir ailenin fertlerinden oluşan bir vakfın genel müdürü olan bir şahsa verilmesinin altındaki motivasyon nedir?” diyerek duruma isyan etti.

İstasyonların ihalesini alan Hüseyin Avni Önder henüz 3 yıl önce İBB’de 3 bin lira maaş alan bir çalışandı. 2017’de İBB’den istifa ederek 10 bin lira sermayeyle Hezarfen adlı şirketi kurmuştu. Bu şirket bugün istasyon ihalesinde İBB’nin rakibi pozisyonunda. Hezarfen adlı şirketin sadece iki yılda müşterisi haline gelenler ise dudak uçuklatan cinsten.

İşte Hezarfen’in internet sitesinde müşterilerimiz dediği o liste:

- Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı
- PTT
- TCDD
- Beyoğlu Belediyesi
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi
- Vakıf Katılım
- TRT
- Halkbank
- Türkiye Jokey Kulübü
- Türk Kızılayı
- Emlakbank
- Ziraat Bankası

10 BİN LİRALIK SERMAYE...

Üstelik liste bunlarla sınırlı değil. Hezarfen, kamuda faaliyet gösteren hemen hemen tüm şirketlere danışmanlık hizmeti veren çok yönlü bir şirket. İnternet sitesinde şirket kendisini “Bin ferli, çok hünerli” olarak tanıtıyor.Tüm bu ihaleleri alırken şirketin gösterdiği sermaye ise sadece 10 bin lira.

8 GÜN ÖNCE 10 KATINA ÇIKTI

Hezarfen Danışmanlık şirketi 2 yıl içinde çığ gibi büyürken ticaret Sicil Gazetesi’ndeki sermayesi 10 bin TL olarak görünüyordu. Öte yandan sadece 10 bin lira sermayeli bir şirketin bu denli büyük kamu ihalelerine girmesi akıllarda soru işareti yarattı. Zira limited şirketlerin ortakları girdikleri ihalelerde bir sorun çıkması durumunda ticaret sicilindeki sermayeleri oranında sorumlu tutuluyorlar. Başka bir deyişle genç girişimci Hüseyin Avni Önder’in gar ihalelerinde şartnameye uymaması durumunda, ihale sahibi TCDD’nin el koydurabileceği tutar sermaye olan 10 bin TL. Fakat bu zamana dek kamuoyunun gündemine girmeyen Hezarfen Danışmanlık son olarak tren istasyonları ihalesine girince dikkatleri üzerine çekti. 4 Ekim’de ihaleye 10 bin lira sermayeyle giren ve ihalede ayda 300 bin lira kira ödemeyi taahhüt eden şirket 14 Ekim’de sermayesini tam 100 katına çıkardı. Ancak İstanbul Ticaret Odası (İTO) ticaret sicil belgesine 1 milyon lira olarak kaydedilen yeni şirket sermayesi henüz Ticaret Sicil Gazetesi’ne kaydedilmiş değil. Başka bir deyişle şirketin sermayesi halen İTO’da 1 milyon lira, Ticaret Sicil Gazetesinde ise 10 bin lira olarak görünüyor.

İlgili Haberler
Etiketler :