Hayatını kaybeden madenciler ve sorumlular aynı karede

Hayatını kaybeden madenciler ve sorumlular aynı karede
Bartın'ın Amasra ilçesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı kömür madeninde meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybetti. Patlamadan 24 gün önce Enerji Bakanı Dönmez, Türk-İŞ Başkanı Atalay ve TTK Genel Müdürü Eroğlu'nu kazanın olduğu madende incelemelerde bulunmuştu. Heyetin çekildiği fotoğraftaki altı madencinin hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

Bartın'ın Amasra ilçesinde bulunan kömür madeninde 14 Ekim'de meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybetti. 5'i ağır, 6 işçinin tedavisi ise İstanbul'da sürüyor.

Kazanın hemen ardından maden hakkında 2017, 2019 ve 2020 yıllarında hazırlanan Sayıştay raporlarında 'grizu patlaması', 'iş kazası' olabilir uyarılarının yapıldığı ortaya çıkarken TTK, iddiaları yalanladı.

41 işçinin hayatını kaybettiği iş cinayetinin yaşandığı madene, 24 gün önce ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu ziyarette bulunmuş, fotoğraf çekilmişti. Bakan Dönmez, ziyaret sonrası açıklamada, "Madencilik ve madenci bizim için çok önemli" demişti.

'Önce güvenlik'

"Önce güvenlik" diyen Dönmez'in "Sizin canınızın güvenliği biz şu tesisin tamamına değişmez. Onun için de ilk talimatımız yöneticileri atadığımızda genel müdürümüz de burada. Bir işçimizin kılına, tırnağına zarar gelmesin" ifadeleri dikkat çekmişti.

Dönmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Ülkemizin ilk maden teşkilatlarından Amasra TTK’yı ziyaret ettik. Türkiye’de madenciliğin başladığı, geliştiği, büyüdüğü yerlerdeyiz” demişti.

Sorumlular ve ölen madenciler aynı karede

Bakan ve yetkililerin olduğu karede hayatını kaybeden en az 6 madenci de bulunuyor.

Maden sahasında arama çalışmalarına katılan madenciler gösterdiğimiz fotoğrafta madenden çıkardıkları arkadaşlarının isimlerini söylerken, o ziyarette hayatını kaybeden 41 işçinin çoğunun da olduğunu belirtti.

whatsapp-image-2022-10-17-at-11-27-16.jpeg

Bakan Dönmez'le aynı karede olan ve hayatını kaybeden madencilerin isimleri ise şöyle: Ali Doğru, Burçin Saban, Berkay Pınaroğlu, Remzi Özçelik, Murat Öztan, Ercan Akdeniz, Mehmet Bulut.

Bakan için madencilik çok önemliydi fakat fotoğraf karesindeki Mehmet Bulut, eşine ve yakınlarına madende gaz kokusu olduğunu günler önce söylerken "Bizi patlatacaklar" diyordu.

halktv.com.tr'ye konuşan Mehmet Bulut'un eşi Buse Bulut, "Burası da Soma gibi olacak. Üstü kapatılacak. Sorumlulara bir şey olmayacak" derken kamuoyunun ve basının hayatını kaybeden madencilerin yakınlarına sahip çıkmasını istedi.

Etiketler :