Hatay’da Depremin Üzerine Çimento! İki Büyük Mezarlık Rezerv Alanı Oldu

Hatay’da Depremin Üzerine Çimento! İki Büyük Mezarlık Rezerv Alanı Oldu
Depremzedeler, depremde büyük yıkım yaşayan Defne'deki mezarlıklarının yeni rezerv alanlarına dahil edilmesine tepki gösterdi.

Hatay’da 6 Şubat depremlerinin ardından acıların üstüne bir darbe daha vuruluyor. Defne ilçesindeki iki büyük mezarlık, "rezerv alan" kapsamına alındı.

Depremzedelerin yaşam mücadelesi devam ederken, şimdi de mezarlıkların rezerv alanı içine alınması tartışma yarattı. Defne ilçesindeki iki büyük mezarlık, Gültepe Armutlu Mezarlığı ve Çekmece Mezarlığı, yeni yapılan planlamada rezerv alanı olarak belirlendi.

BirGün gazetesinden İlayda Kaya’nın haberine göre, Gültepe Armutlu Mezarlığı Defne 6. Rezerv Alan Bölgesi’ne, Çekmece Mezarlığı ise Defne 8. Rezerv Alanı’na dahil edildi. Bu karar, hem hayatta kalanların hem de kaybettikleri sevdiklerinin ruhlarına büyük bir saygısızlık olarak değerlendirildi.

"İNSANIN ACISININ ÜSTÜNE ÇİMENTO DÖKMEYİN"

Depremzedeler, “Şeffaf bir süreç yürütün. İnsanın acısının üstüne çimento dökmeyin. Evlerimizi anladık da mezarlarımızdan ne istiyorsunuz?” şeklinde tepki gösterdiler. Depremzedeler, rezerv alanı uygulamasının sadece fiziksel yapılarla sınırlı olmadığını, aynı zamanda ruhsal bir iyileşme sürecinin de parçalarını oluşturduğunu belirtiyorlar.

Gültepe Armutlu Mezarlığı ve Çekmece Mezarlığı’nın rezerv alanına alınması, bu mezarlıkların üzerine inşaat yapılabileceği veya başka projelerin gerçekleştirilebileceği anlamına gelebilir. Depremzedeler, bu kararın adaletsiz olduğunu ve mezarlıkların üzerine yapılaşmanın yapılmasını kabul edilemez buluyorlar.

"MEZARLIĞA İNŞAAT DİKMENİN HİÇBİR ANLAMI YOK"

Ali Mert Ö. adlı bir depremzede, “Bu iki mezarlık da Defne ilçesinin en büyük mezarlıkları. Mezarlıklar rezerv talebinde bulunan insanlar için de rezerv alan uygulamasını istemeyen insanlar için de kutsal. Mezarlık alanına inşaat yapmanın ya da bir yapı dikmenin hiçbir anlamı yok. Haritalar belirlenirken de sonrasında da bizimle görüşülmedi. Harita sınırlarının neye göre belirlendiğini bilmiyoruz. Bu şekilde süreç yürütülmez. Her haritada bir sebep öne sürülebilir ama mezarlıkların bulunduğu alana göz dikmek çok acımasızca. Proje açıklanırsa, o mezarlıkların üstünde bina, okul belki yeşil alan yapılacak. İnsanların acısının üzerine çimento dökmenin bir anlamı yok” dedi.

Bir başka depremzede ise kaymakamla görüştüklerini ve kaymakamın, “Burası çizimde rezerv görünüyor” yanıtını verdiğini belirterek, “Bir depremzede ‘Burası çizimde rezerv görünüyor’ diye kaymakama sordu. Kaymakam ‘Öylesine çizilmiştir’ yanıtını verdi. Bizim kaderimiz öylesine mi çiziliyor?” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından, saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem gerçekleşmişti. Bu depremler 11 ilde milyonlarca kişiyi etkileyip on binlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmuştu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, depremlerde toplam 53 bin 537 kişinin hayatını kaybettiğini ve 107 bin 213 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

Etiketler :