Hamleli Fırtına Nedir?

Hamleli Fırtına Nedir?
İstanbul Valiliği'nin sosyal medya hesabından paylaştığı "Yarın akşam saatleri ile cuma günü sabah saatleri arasında kuvvetli ve yer yer hamleli fırtına şeklinde esmesi bekleniyor. Dikkatli ve tedbirli olunmalıdır." mesajı hamleli fırtına nedir? diye sorulmasına neden oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün bu soruya bilimsel bir yanıtı var.

Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezinden yapılan açıklamaya göre, rüzgarın yarın akşam ile 19 Ocak Cuma sabahı arasında İstanbul, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Kocaeli ve Yalova'da güney ve güneybatı (lodos) yönlerden kuvvetli ve yer yer hamleli fırtına (50-80 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor. Peki kulağa pek de tanıdık gelmeyen hamleli fırtına nedir?

HAMLELİ FIRTINA NEDİR?

Hamleli fırtına, kısa sürede şiddetli rüzgar, yağmur ve dolu gibi hava olaylarının meydana geldiği fırtınadır. Genellikle tropikal bölgelerde görülür, ancak Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'nın bazı bölgelerinde de görülür.

Hamleli fırtınalar, genellikle hava durumu radarları ile tespit edilebilir. Radar, fırtınanın yerini, büyüklüğünü ve şiddetini belirlemek için kullanılır. Hamleli fırtına uyarıları, genellikle halka duyuru sistemleri aracılığıyla verilir.

Rüzgar hızında ani artışının hamle olabilmesi için bu artışın 10 Knots'dan fazla olması, artışla birlikte rüzgar hızının 16 Knot'ı geçmesi ve süresinin 20 saniyeden az olması gerekir. Rasat zamanında elde edilen ortalama rüzgar hızından daha fazla (en az 10 Knot) hızda esen, ani artış gösteren kısa süreli rüzgar. Yeryüzü şekillerinden ve binalardan yukarıya doğru uzaklaştıkça hamle olayı da azalır.

Knot, denizcilikte ve havacılıkta kullanılan bir hız birimidir. 1 knot 1 saatte kaydedilen 1 deniz miline yani 1852 metreye eşittir.