Gülistan Doku'nun son mesajı: KORKUYORUM

Gülistan Doku'nun son mesajı: KORKUYORUM
5 Ocak 2020 tarihinde kaybolan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Gülistan Doku soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Zaynal Abakarov’un ifadesine Hak TV ulaştı. Doku’nun kaybolmadan bir gün önce erkek arkadaşı Zaynal Abakarov’a “korkuyorum” mesajı yolladığı ortaya çıktı.

5 Ocak 2020 Tarihinde kaybolan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Gülistan Doku soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Zaynal Abakarov’un ifadesine Hak TV ulaştı. Gülistan Doku’nun kaybolmadan bir gün önce 04.01.2020 günü gece saat 20.08’de erkek arkadaşı Zaynal Abakarov’a “korkuyorum” mesajı yolladığı ortaya çıktı. Bu bilgi soruşturmanın seyrini değiştirebilir.

Gülistan Doku’nun erkek arkadaşı Zaynal Abakarov’un ifadesinde çelişkili bilgiler verirken daha önce poliste verdiği bazı ifadeleri değiştirdiği bazılarını da hatırlamadığını belirtti.

Zaynal Abakarov’un sorgu sırasında savcıların soruları karşında zorlandığını anladığı ve avukat talep ettiği ve Antalya barosundan görevli bir avukatın sorgunun diğer bölümlerinde yer aldığı ifade tutanaklarına yansımış durumda.

Son ifadelerde Gülistan Doku'nun, Zaynal Abrakov ve ailesiyle kaybolmasından bir gece önce yaptığı görüşme ve telefon konuşmaları üzerinde duruldu. 4 Ocak 2020 günü yapılan bu görüşmelerin ertesi günü 5 Ozak 2020'de Gülistan Doku Zaynal ile sokakta tartıştıktan sonra uzaklaşmış ve bir daha kendisinden haber alınamamıştı.

Abakarov’a kritik soru sorulmamış

Gülistan Doku’nun erkek arkadaşı Zaynal Abakarov’un annesi Cemile Yücer, CİMER üzerinde cumhurbaşkanına yazdığı mektupta dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel ve diğer yetkililerin bilgisi dahilinde Zaynal'ın Rusya’ya gittiğini ve daha sora içişleri bakanının ricasıyla tekrar Türkiye’ye geri getirdiklerini belirtmiş bu mektup daha sonra Gülistan Doku soruşturması dosyasına girmesine rağmen sorgu sırasında savcıların Zaynal Abrakarov’a, "Neden yurt dışına çıktın, kimler seni yurt dışına çıkardı?" sorusunu hiç sormadıkları ortaya çıktı.

'Korkuyorum'

Gülistan Doku’nun kaybolduğu andan saatler öncesinde Zaynal Abakarov’a Whatsapp uygulaması üzerinden mesaj gönderdiği ortaya çıkarken mesajında “Korkuyorum” dediği öğrenildi.

Zaynal Abakarov’un savcılık sorgusu sınasında mesaj ile ilgili şu bilgileri verdi:

“05/01/2020 tarihinde Gülistan DOKU çalışmış olduğum Rou Cafeye gelerek yeniden barışmamızı istemişti. Ben de kendisine bunun mümkün olmayacağını söyledim. Belli bir müddet sonra kendisine yurda dönmesine rica ettim. Daha sonra çalıştığım iş yerime döndüm. Marketten alış verişine çıktığımda Gülistan DOKU'yu durakta görünce Whatsapp isimli uygulama üzerinden kendisi ile konuştum, o da bana üniversiteden bir hocasıyla konuşacağını söyledi. Ancak hangi hocasıyla hangi konu hakkında konuşacağı hususunda bana bir bilgi vermedi. Olaydan bir gün önce 04/01/2020 tarihinde arkadaşlarım ile cafede bulunduğum esnada saatini hatırlamadığım zaman diliminde annem beni telefon ile arayarak Gülistan'ın eve geldiğini söyledi. Ben de bunun üzerine ikametimize gittim. Ben ikametimize gittiğimde Gülistan annem ve kız kardeşim Aida mutfakta oturuyorlardı. Gün içerisinde Gülistan beni hiç aramadı. Ben de kendisini hiç aramadım. Gülistan ile yine aynı gün içerisinde mesajlaşmamız olmadı. Evde otururken Gülistan kendisi ile ayrıldığımızdan dolayı tekrar barışmamızı istedi. Biz kendisiyle yaklaşık 1 ay önce ayrılmış idik. Kendisine sınavlarının olduğunu, okula hazırlanması gerektiğini, kendi okulu ile ilgilenmesini söyledim. Ben Gülistan'a kendisi ile barışmayacağımı söylemedim. Sadece 'Bir iki ay ara verelim' dedim. Yine 'Seninle birlikteliğe devam etmek istiyorum' dedi. Ben de 'Bir süre ayrı kalalım' dedim. Akabinde ikametimizden ayrıldı. İkametimizden ayrıldığı saati tam olarak hatırlamıyorum ancak saat 23:00 sıralarında yurt kapanıyordu. Yurdun kapanmasına yaklaşık 20 dakika kalmış idi. O sırada yağmur yağıyordu babam bana 'Yağmur yağıyor Gülistan'ı araç ile bırak' dedi. Ben de babama ait araç ile ikametimizin önünden ayrıldım. İkametten ayrıldıktan sonraki olayları 07/01/2020 ve 04/02/2020 tarihli ifadelerimde ayrıntılı anlatmış idim. Oradaki ifadelerim bu kısım için aynen geçerlidir. Aynı gece geç saatlerde Gülistan benim kullanımımda olan cep telefonuma Whatsapp üzerinden 'Korkuyorum' şeklinde mesaj attı. Bunun dışında Gülistan ikametimizden ayrıldıktan ve benim eve dönüşümden sonra telefon üzerinden Gülistan ile hiç görüşmemiz olmadı”

Whatsapp üzerinde kendisine atılan mesajı görmediğini iddia etti

Zaynal Abakarov’un sorgu sırasında kendisine tekrar sorulması üzerine, çelişkili bir ifade ile cevap verdiği görüldü. Abakarov, sadece Gülistan’ın kendisine gönderdiği “Korkuyorum" mesajını hatırladığını diğer mesajı ise hatırlamadığını belirterek şunları söylüyor:

“Ben yukarıda 04/01/2020 tarihinde annemin beni arayarak Gülistan'ın eve geldiğini söylemiş isem de benim telefonum kapalı olduğundan annem arkadaşım Meltemi arayarak Gülistan'ın geldiğini söyledi. Meltem'in soy isimini hatırlamıyorum. Bana bahsetmiş olduğunuz mesajı ben telefonda görmedim. Böyle bir mesaj hatırlamıyorum. Sadece Gülistan'ın gece bana gönderdiği "Korkuyorum" şeklindeki mesajları gördüm. Sormuş olduğunuz mesajı görmedim"

Kaybolmadan saatler telefon trafiği

Sorgu savcılarının Zaynal'a yönelttikleri sorular arasında Gülistan’ın kaybolduğu 5 Ocak 2020 gününden önce 4 Ocak 2020 günü gece saatlerinde Gülistan Doku’nun Zaynal'ın annesi ile yoğun bir telefon trafiği yaşadığı bu sorulara Zaynal'ın çoğunlukla çelişkili ve 'Hatırlamıyorum, haberim yoktu' gibi yanıtlar vererek ayrıntılı bilgi vermediği görülüyor. Sorulan ısrarlı sorulara Abakarov şu şekilde cevap veriyor:

"SORULDU: Yapılan HTS incelemelerinde annenize ait telefon numarasından 04.01.2020 günü saat 20.24’te Gülistan’ın kullanmış olduğu telefonun arandığı ve 3 dakika 3 saniye dakikalık bir görüşmenin olduğu görülmektedir. Bu konuşmanın içeriği hakkında bildikleriniz anlatınız.

CEVABEN: Gülistan'ın bana mesajı hangi amaçla attığını net olarak bilmiyorum. Dışarıda kaldığı için bana atmış olabilir. Ben de kendisine 'yurda geç ya da Küba'nın yanına git bu dediklerimi yapana kadar bana yazma' dedim.

SORULDU: 06.01.2020 günü alınan bilgi sahibi ifadenizde 04.01.2020 günü saat 20.00 sıralarında eve geldiğinizi ve Gülistan’ın babanıza ait ikametin dış kapısı önünde beklediğini gördüğünüzü ve Gülistan ile birlikte eve girdiğinizi beyan ettiğiniz anlaşılmaktadır; ancak 07.01.2020 günü şüpheli olarak Asayiş Şube Müdürlüğünde verdiğiniz ifade de ise anneniz DZHAMILIA ABAKAROV’un sizi kullanmış olduğunuz telefonu arayarak, Gülistan’ın ikametinize geldiğini ve sizinle görüşmek istediğini belirtmesi üzerine sizin ikamete yalnız gittiğiniz ve Gülistan’ın sizden önce eve girdiği anlaşılmaktadır. Bu iki ifadedeki farklılığın sebebi nedir?

CEVABEN: Ben sormuş olduğunuz husustaki beyanlarımı hatırlamıyorum. Çünkü aradan uzun zaman geçti. Ben eve gittiğimde Gülistan ikametin içerisinde idi. Ben öyle hatırlıyorum.

*

SORULDU: Gülistan DOKU’nun arkadaşı Küba Oktay ile 05.01.2020 günü olan mesajlaşmalarınızda ‘Dün çok kötü bir şey çıktı’ yazmanızdaki sebep nedir? Kötü bir şeyden kastınız nedir?

CEVABEN: Benim bu mesajı atmamdaki kastım Gülistan dışarıda kalmış idi. Gülistan adına korkmuştum. Gece polisler de yanımıza gelince ben bu olayın meydana geliş şeklini anlatmak için bu mesajı yazdım.

*

SORULDU: Gülistan DOKU ile arkadaşlığınız süresince Gülistan’ın kullandığı başka bir hattı var mıydı?

CEVABEN: Gülistan'ın bende kayıtlı bir tane numarası vardı. O da sürekli görüştüğümüz hattıydı. Onun dışında başka bir hatla Gülistan ile görüşmüyorduk"

Arabası çamura batmış

Zaynal Abakarov sorgusu sırasında savcının kendisine sorduğu soruda bir önceki polis ifadesinde babası ile tartıştığını belirttiği bu tartışmanın neden yaşandığı sorusuna, Gülistan’ı yurda bırakırken araba çamura batmıştı bundan dolayı babam ile tartıştık dediği öğrenildi.

Ancak, Zaynal'ın evinin Tunceli-Elazığ karayolu üzerinde olduğu ve evlerinin Gülistan’ın kaldığı yurda yaklaşık 500 metre uzaklıkta olduğu ortaya çıktı.

Ayrıca, yurda giden yolun da asfalt olduğu ama buna rağmen çamura battığını söylemesi çelişkili ifade olmasına rağmen bölgenin yol krokisinin yada görüntülerinin çıkarılmadığı ve bu yönde hiçbir çalışma yapılmadığı öğrenildi.

Zaynal'ın bu konuda şu ifadeyi verdiği tutanaklara yansımış;

"SORULDU: Üvey babanız ile eve döndükten sonra anne ve babanızın arasında tartışma olduğunu 04.02.2020 günü Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığına vermiş olduğunuz ifadenizde belirtmişsiniz, bu tartışmanın içeriği ve konusu nedir, ayrıntılı olarak anlatınız?

CEVABEN: Gülistan'ı araba ile bırakmak için çıktıktan sonra arabanın çamura batması nedeniyle, havanın yağmurlu olması ve arabayı battığı yerden çıkardığı için babam bana sinirlendi. Yine olay yerine polisler geldiği ve ehliyetimin yanımda olmaması nedeniyle üvey babam bana kızdı. Annem de benim tarafımı tuttuğu için babamla tartıştılar"

Gülistan ile tartıştığını inkâr etmiş

Zaynal Abakarov, Gülistan kaybolmadan saatler öncesinde kendisi ile yaptığı görüşmenin MOBESE kameralarına yansıyan bölümlerinde tartıştığı ve Gülistan'a karşı sinirli hareket ettiği hakkında Ulusal Kriminal Büro'nun yaptığı inceleme ve hazırladığı bilirkişi raporuna rağmen Gülistan ile sakin konuştuğunu iddia etti.

Bu bölüm ifade tutanaklarına şöyle yansıdı:

"SORULDU: Ulusal Kriminal Büronun Rota Cafe önündeki görüntülere ilişkin rapor okunarak soruldu.

CEVABEN: Gülistan ile aramızda geçen konuşmalar sakindi. Aramızda herhangi bir tartışma, bağırma çağırma olmadı. Zaten ifademde belirttiğim gibi kendisi benimle konuşmak istedi. Bana sormuş olduğunuz Ulusal Kriminal Büro'nun raporundaki hususları kabul etmiyorum"

4 saniyelik ses kaydı bırakmış

Zaynal Abakarov sorgusu sırasında savcının, "Gülistan 5 Ocak günü kaybolduktan sonra, saat 16.26'da senin telefonundan Gülistan’ın kullandığı numara aranmış. 4 saniyelik kayıt var. Bu konuda ne diyeceksin?" sorusuna aradığını kabul ediyor.

Zaynal Abakarov'un Gülistan'ın telefonunun kapalı olduğunu, sesli mesaj kaydı bıraktığını ancak bıraktığı mesajı söylemediği tutanaklara şöyle yansımış:

"SORULDU: HTS kayıtlarında 05/01/2020 tarihinde saat 16:26 sıralarında hattınızdan Gülistan Dokunun telefonu aranmış görünmekte ve 4 saniye kayıt bulunmaktadır. Buna ilişkin söyleyecekleriniz nelerdir?

CEVABEN: Ben bu saatlerde Gülistan'ı aradım. Ancak telefonu kapalıydı. Bu nedenle sesli mesaj kaydından dolayı 4 saniyelik kayıt oluşmuş olabilir. Ama belirttiğim gibi telefonu kapalı olduğu için kendisiyle konuşmadım"