Kobani davasında müşteki polisten dikkat çeken ifadeler: 'Görmedim, duymadım, bilmiyorum' ama şikayetçiyim

Kobani davasında müşteki polisten dikkat çeken ifadeler: 'Görmedim, duymadım, bilmiyorum' ama şikayetçiyim
Kobani davasında dinlenen müşteki polis Murat Özenli'nin ifadeleri dikkat çekti. Sanıkları olay yerinde görmemesine rağmen şikayetçi olduğunu söyleyen Özenli, "Polis memuru olarak medyadan takip ediyoruz. İnsanları sokağa kimin döktüğünü biliyorum. Bu nedenle şikayetçiyim" dedi. Özenli ayrıca Demirtaş'ın 'sokağa çağrı' yaptığını söylemesine rağmen tek bir cümle dahi hatırlamadığını ifade etti.

Aralarında HDP eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 21’i tutuklu 108 sanığın yargılandığı Kobani davasının 5'inci duruşması 6'ıncı gününde Sincan Cezaevi Kampüsü Duruşma Salonu’nda görüldü. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davaya HDP yöneticileri ile çok sayıda avukat katıldı. T24'te yer alan habere göre, duruşmada ilk olarak müşteki polis Murat Özenli dinlendi. Mahkeme başkanı, tutuklu ve tutuksuz yargılanan siyasetçilerin ismini okurken, müşteki Özenli olaylarda yaralandığını belirterek, şikayetçi olduğunu söyledi.

'Kimseyi görmedim ama yine de şikayetçiyim'

Önceki dönem HDP Milletvekili ve TJA aktivisti Ayla Akat Ata, Özenli’ye, “Bu dosyada olayların azmettiricisi olarak yargılanıyoruz. Siz ifadenizde sizi yaralayan şahsı görmediğinizi belirtmişsiniz. İlk ifadenizde de olayın azmettiricilerinden şikayetçi olmadığınızı beyan etmişsiniz. Buradaki sanıkları olay yerinde gördünüz mü” diye sordu. Kimseyi görmediğini söyleyen müşteki Özenli, “Yine de polis memuru olarak medyadan takip ediyoruz. İnsanları sokağa kimin döktüğünü biliyorum. Bu nedenle siyasetçilerden şikayetçiyim” dedi.

Önceki dönem MYK üyesi Nazmi Gür’ün, “Beni tanıyor musunuz? Olay yerinde miydim” sorusuna Özenli, “Hatırlamıyorum. Sizi de şahsen tanımıyorum” cevabını vermesine rağmen şikayetçi olduğunu söylemesi dikkat çekti.

'Çaldıran'daki olaylar önceki olaylardan farklı gelişti'

Van Çaldıran’daki 6-8 Ekim olayları daha önceki olaylardan farklı mıydı” sorusuna Özenli, “Evet daha önceki olaylardan farklı gelişti” diye cevap verdi. Bunun üzerine Akat Ata, “6-8 Ekim olaylarının geçmiş protestolardan farklı geliştiğini söylediğiniz için teşekkür ederim.

Siyasi algı sorularına iddia makamından itiraz

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, “Hakkımızda verdiğiniz ifadeler politik bir tutum mudur” diye sorarken müşteki Özenli, “Medyada gördüğüm kadarıyla neyin ne olduğunu biliyorum” diye cevap verdi. Kışanak ayrıca, “Daha önceki ifadenizde bizden şikayetçi değildiniz, şimdi neden şikayetçisiniz” diye sordu. Daha önceki sorulara hemen cevap veren müşteki Özenli soruya karşı duraksadı, iddia makamı ise soruya itiraz etti, mahkeme heyeti soruyu reddetti. Kışanak’ın, “Bizim siyasi olarak sizden farklı bir görüşe sahip olmamız, şikayetinizi etkiledi mi” sorusuna da iddia makamı itiraz etti.

Demirtaş'ın 'sokağa çağrı'sını duymamış ama yine de şikayetçi

Avukat Mahsuni Karaman, “Selahattin Demirtaş’ın ‘sokağa çağrı’ diye ifade ettiğiniz cümlelerini hatırlıyor musunuz” diye sorarken müşteki Özenli, tek bir cümle bile hatırlamadığını ifade etti. Bunun üzerine Karaman, "Yaratılan siyasi algı nedeniyle Demirtaş’ın sokağa çağırdığını düşünüyor olabilir misiniz” diye sordu ancak iddia makamı bu soruya da itiraz etti.