Görme Engelli Öğretmenlerin Geleceği Tehlikede: Yeni Kanun Tasarısına Tepki

Görme Engelli Öğretmenlerin Geleceği Tehlikede: Yeni Kanun Tasarısına Tepki
Görme engelli öğretmenlerin geleceğini tehlikeye atan yeni kanun tasarısına karşı Eğitimde Görme Engelliler Derneği Türkiye'deki görme engelli öğretmenlerin mesleki yaşamlarının korunması için maddelerin kanun tasarısından çıkarılmasını istiyor.

Eğitimde Görme Engelliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Elif Kain, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yapılmak istenen değişikliklerin görme engelli öğretmenleri olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Kain, özellikle görme engelli öğretmenlerin mesleklerini sürdürebilmeleri için sağlık raporu alma zorunluluğu ve başarısız olmaları durumunda geri hizmete çekilme düzenlemelerinin kanun tasarısından çıkarılmasını istedi.

AKP'nin Meclis'e sunduğu, öğretmenlerin yetiştirilmesi, atanması, mesleki sorumlulukları ve kariyer ilerlemeleri gibi konuları kapsayan kanun teklifine bir tepki de Eğitimde Görme Engelliler Derneği’nden geldi.

gorme-engelli-ogretmenaa-2151096.jpg

Eğitimde Görme Engelliler Derneği, özellikle sağlık kurulu raporu alma zorunluluğu ve geri hizmete çekilme düzenlemeleri gibi maddelerin görme engelli öğretmenler için adil olmadığını savunuyor.

GÖRME ENGELLİ ÖĞRETMENLER GERİ HİZMETE ÇEKİLEBİLİR

Görme engelli öğretmenlerin karşılaştığı sorunları Anka Haber Ajansı'na aktaran Eğitimde Görme Engelliler Derneği Yönetim Kurulu üyesi Elif Kain, son yayımlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarısında yer alan iki maddeyi eleştirdi.

Kain'e göre, "Bu maddelerden birincisi, görme engellilerin öğretmen olmasına doktorların karar verecek olmasıdır. Atama sonrasında görme engellilerden sağlık kurullarında öğretmenlik yapabilecek olmalarına dair rapor almaları beklenmekte. Ancak Türkiye’deki hekimlerin engellilikle ilgili ön yargıları ve eksik bilgileri sebebiyle görme engelli öğretmenlerin mesleki yeterliliklerinin olmayışı gerekçesinden dolayı bu raporun verilmesi güç hale gelmiştir.

İkinci madde, görme engelli öğretmenler geri hizmete çekilebilir. Taslakta öğretmenlerin mesleğini yerine getiremediği takdirde, akademiye yönlendirilmesi ve başarısız olunması durumunda geri hizmete çekilmesi ön görülmektedir. Bu madde, görme engelli öğretmenlerin ön yargılı idareciler ve müfettişlerle ters düşmelerine yol açmakta ve bu durum görme engelli öğretmenlerin mesleki yaşamlarını olumsuz etkilemektedir." bu maddeler görme engelli öğretmenlerin mesleki yaşamlarını olumsuz etkileyebilir.

Dernek, bu maddelerin kanun tasarısından çıkarılmasını talep ediyor.

Kaynak:ANKA