Göç başladı: Deprem uyarıları yapılan İstanbul'da yurttaş ne yapacak?
Maraş depremlerinin ardından uzmanlardan peş peşe olası Marmara depremiyle ilgili "Eli kulağında" açıklamaları geldi. İstanbul’daki yapılar da bir kez daha tartışılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem ve Zemin İnceleme Müdürü Kemal Duran, İstanbul'daki bina envanterini paylaşarak, kentteki yaklaşık 1,2 milyon binanın yüzde 98'inin yığma ve betonarme olduğunu söylemişti. Peki İstanbullu ne yapacak?
Ekonomi gazetesinden Leyla İlhan'ın haberine göre İstanbulluları zemin etüdü ve bina dayanıklılık telaşı sarmış durumda. Sektör temsilcilerine göre, bu arayış şu an için İstanbul’da kira ve satılık konut fiyatlarının yatay seyretmesinde etkili. Tabii son dönemde sert yükselişler gösteren kira fiyatları ve azalan konut stoku da deprem sonrası fahiş fiyat artışları frenleyen bir unsur. Ama uzmanlar, talebin canlanmasıyla fiyatlarda yeniden yükselişler başlayabileceğini ifade ediyor.
İstanbul Emlak Komisyoncuları Başkanı Nizamettin Aşa, “Zaten insanların kımıldayacak halleri yok. Çünkü ev yok, olanların da fiyatları çok yüksek” dedi. Sahillerden üst gelir grubunun ayrılması yönünde hafif bir hareket olsa da şu anda hem satılıkta hem de kiralıkta durgunluk var. Talep armaya başladıkça fiyatlar da değişecek” diye konuştu.
Telefon operatörlerinden elde edilen verilere göre deprem sonrası 10 ilde 4 milyon insanın yer değiştirdiğini kaydeden Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan da şunları söyledi:
“Şu anda Mersin yoğun olmak üzere, Kayseri, Sivas, Antalya’ya çok fazla göç var. Ne yazık ki kiralarda ciddi artışlar oldu. 3 ila 4 kat kira artışı isteyen ev sahipleri oldu. Diğer taraftan da kiralık konut yok. Bu durum henüz satılığa yansımadı." İstanbul gibi büyük kentlerde de insanların artan kira fiyatları ve azalan konut stokundan dolayı gidecek bir yeri olmadığını dile getiren Taylan, “Bu kolay bir süreç değil” yorumunda bulundu.