Fırat'ı siyanüre boğan şirkete koşullu izin çıktı

Erzincan’ın İliç ilçesinde, Fırat Nehri'ni siyanüre boğan altın madeni işletmesinde Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı'nın yaptığı ikinci denetim tamamlandı. Denetimde bölgeden alınan numunelerden elde edilecek analizle birlikte sızıntı tespit edilen bölgelerin temizleneceği, tekrar sızıntı yaşandığı taktirde maden ocağının süresiz kapatılacağı belirtildi.

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Kanada- Türk ortaklığıyla işletilen Anagold Altın Madeni işletmesinde Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı'nın yaptığı ikinci denetim tamamlandı.

Denetimi tamamlayan Bakanlık ve Erzincan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, tespit ettikleri eksikliklerin tamamlanması ve siyanür sızıntısı sonucu oluşan tahribat ve sızmanın yaşandığı bölgelerin tamamen temizlenmesi için şirket yetkililerine tarihsiz süre vererek temizlenmenin tamamlanmasını ve bağımsız kuruluşlara analizler yaptırılmasını istedi.

21 Haziran 2022 gece yarısı İliç altın madeninde yaşanan siyanür sızıntısı sonrası resmi tutanaklara göre yaklaşık 20 metreküp siyanür solüsyon sızıntısı olduğu, bu miktarın yaklaşık 30 ton olduğu tespit edildi. Siyanür sızıntısından sonra 24 Haziran günü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uzmanları, soruşturma müfettişleri ve bağımsız uzmanların iklim değişikliği il müdürlüğü ekipleriyle yürüttüğü çalışmalardan sonra bakanlık, madenin faaliyetlerinin durdurulduğunu açıklamıştı.

162202.jpg

Faaliyetlerin durdurulmasının ardından bakanlık yetkilileri ve uzman ekipler tarafından maden ocağında dün sabah saatlerinde başlatılan ikinci inceleme de tamamlandı. Çalışmalar sonucu siyanürün ulaştığı bölgelerden numuneler alınırken, yine aynı çevreden toprak örnekleri alındı.

Halk TV muhabiri Ferit Demir'in altın madeni işletmesi yetkililerinden aldığı bilgiye göre, siyanür tarlaları olarak bilinen, altın cevheri içeren, damlama yöntemi ile siyanürün akıtılarak altının ayrıştırıldığı bölgede sızıntının yeraltı kaynaklarına ulaşıp ulaşmadığı konusunda analiz ve sondaj çalışması yapıldığı öğrenildi.

Maden ocağı işletmesi yetkilileri, siyanür ile sülfürik asit dahil onlarca kimyasal madenin akıtıldığı barajdan alınan numuneler ve atık havuzu alt kısımlarında yapılan sızıntı önleme göletleri ile birlikte, siyanür sızıntısı olan bölgelerin belirlenmesi ve temizlenmesi sonrası maden ocağına çalışma izni verileceğini belirtiyor.

'Yeni bir sızıntı olursa ruhsat iptal edilir'

Bakanlık yetkilileri ile Erzincan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre; Anagold altın madeni işletme sahası bölgesinde detaylı bir inceleme ve araştırma yapıldı. Gerek bakanlık uzmanları, gerek il müdürlüğündeki uzman ekipler altın madeni işletmesi sahasının bütün alanlarında onlarca noktadan numune aldı. Ayrıca sızıntının yaşandığı bölgenin başlangıç ve son noktası ile sızıntının ulaşabileceği dere ve İliç baraj gölünün birçok noktasından analizlerin alındığı, bu analizlerde elde edilecek sonuçlar doğrultusunda siyanür sızıntısı tespit edilen bölgelerin tamamen temizlenmesi için maden şirketine süre verileceği ve bu bölgelerin temizlenmesinin kesin olarak tespitinden sonra çalışma izni verileceği belirtildi.

Bölgenin tamamen siyanürden arındırılmasından sonra işletmeye faaliyete başlama izni verileceği, aksi taktirde çalışma izninin süresiz iptal edileceği, ayrıca yeni bir sızıntının tespit edilmesi ya da yeni bir sızıntının yaşanması halinde çalışma ruhsatının iptal edileceğinin şirket yetkililerine tebliğ edildiği belirtildi.

Savcılık soruşturması devam ediyor

Siyanür sızıntısı sonrası ilk olarak çevre aktivisti Sedat Cezayirlioğlu tarafından yapılan suç duyurusunun ardından siyanür sızıntının tespit edilmesi ile birlikte; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından da suç duyuruşundu bulunulmuştu. İliç Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında soruşturma savcısının maden ocağına birçok kez bizzat giderek inceleme ve araştırma yaptığı, altın madeni kayıtlarının incelemeye alındığı, o gün kullanılan siyanür ve diğer kimyasal maddelerin tespiti için oluşturulan uzman ekiplerin çalışmalarına devam ettiği öğrenildi. Soruşturma savcısının çalışmalarını tamamlamasından sonra çalışanlar hakkında iddianame hazırlanarak dava açılması bekleniyor. Savcılığın maden ocağının kapatılması yönünde bir girişimi olup olmayacağı ise soruşturma sonucunda belirlenecek.