İliç’i siyanürle zehirleyen madene 16 milyon lira ceza

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Anagold altın madeninin şimdiye kadar görüntülenemeyen Altın ayrıştırma için toprağın serildiği binlerce metrekare büyüklüğündeki siyanür tarlalarının görüntülerine halktv.com.tr ulaştı.

İliç'te Kanadalı altın şirketi Anagold Madencilik tarafından işletilen madende siyanür tarlaları ilk kez halktv.com.tr tarafından görüntülendi.

Türkiye'nin önemli tatlı su kaynağı merkezlerinden olan Munzur dağlarının Erzincan kısmında bulunan madende kullanılan siyanürün yeraltı sularına karışıp karışmadığı konusunda net bilgi bulunmazken, siyanürün yeraltı sularına sızmaması için önlem alınmadığı görülüyor. Öte yandan Fırat Nehri üzerinde kurulan İliç barajına da siyanürlü suların sızma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor.

Siyanür sızıntısının belgesine halktv.com.tr ulaştı

Madene siyanür taşıyan boru hattında meydana gelen patlama sonrası maden sahası dışına çıkan siyanür, boş araziye akmıştı. Anagold Altın Madeni şirketinin Türkiye Genel Müdürü Burhanettin Şahin, olayın soruşturulduğunu ifade ederek, haberlerin asparagas olduğunu söylemişti.

Şahin'in ifadesi şirketin siyanür sızması sonrası bakanlığa gönderdiği resmi yazı ile yalanlanmış oldu. Söz konusu belgenin 22 Haziran'da bakanlığa ulaştığı öğrenildi.

whatsapp-image-2022-06-25-at-14-12-24-1.jpeg

Bakanlık 16 milyon para cezası kesti

Bakanlık müfettişleri ve yetkililerin yaptığı çalışmalar sonucunda siyanür sızıntısı yaşanan bölgelerden numuneler alındı. Bakanlıktan yapılan resmi açıklamada ise en üst sınırdan ceza kesildiği duyuruldu.

Açıklama şöyle:

“Erzincan'ın İliç ilçesinin Çöpler köyünde 21.06.2022 tarihinde bir Altın madeni işletmesinin Yığın Liç sahasına ait boru hatlarında yaşanan arıza sonrası meydana gelen çevre kirliliğinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği’ne bağlı Çevre Denetim Ekipleri ivedilikle bölgeye sevk edildi. Yapılan incelemede; boru hattından kaynaklanan sızıntının tesis sınırlarının dışına taşarak eğimli arazide aktığı, mevsim itibarı ile alt kotta bulunan dere yatağında herhangi bir su akışı bulunmadığı, dolayısıyla kuru dere yatağına ulaşan herhangi bir kirlilik olmadığı tespit edildi. Ancak söz konusu tespitin analiz raporları ile da teyit edilebilmesi amacıyla Çevre Laboratuvarı tarafından gerekli analizler yapılmak üzere numuneler alındı. Boru hattındaki solusyon ile kirlenen alanlara gerekli kimyasallar ile müdahale edilerek buradaki kontamine olmuş malzeme toprak yüzeyden sıyırılarak güvenli alana taşındı. Temizleme çalışmalarının yeterli olup olmadığının tespiti için de 27 numune daha alındı. Çevre kirliliğine neden olan altın madenine “EN ÜST SINIR” olan 16 milyon 441 bin TL idari para cezası uygulanırken, ayrıca söz konusu olayla ilgili 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında gerekli adli soruşturmanın yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.”

Valilik önce yalanladı sonra açıklama yaptı

Erzincan Valiliği ilk açıklamasında patlayan boru hattında akanın 'solüsyon' olduğunu ifade etmişti. Ancak sonradan yapılan açıklamada şunlar söylendi:

“İlimiz, İliç İlçesi, Çöpler köyü mevkiinde Anagold Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından işletilen kompleks madeni işletmesinde, 21.06.2022 tarihinde gece saatlerinde Yığın Liç sahasına siyanür içerikli solüsyon taşıyan boru hatlarında meydana gelen arıza nedeniyle yaklaşık 20 m3 solüsyonunun aktığı, Solüsyonla kontamine olan alanın hipoklorit kullanılarak nötralize edildiği, Kontamine toprağın iş makinaları vasıtasıyla temizlenerek liç sahasına taşınması ile ilgili olarak;
İliç ilçesinde incelemelerde bulunan bazı siyasilerimizin sosyal medya hesaplarında olay ile ilgili
‘’…Erzincan #İliç'teki madenden sızan 20 ton siyanürün Fırat Nehri'ne karıştığı Jandarma tutanaklarına geçmiş!...’’ şeklinde paylaşımda bulunulduğu görülmüştür.
Jandarma tarafından tutulan tutanağın incelenmesinde,

1 - TUTANAKLARDA PAYLAŞIMDAKİ ŞEKLİYLE BİR İFADENİN OLMADIĞI,
2 - FIRAT NEHRİ’NE KARIŞTIĞI İDDİASININ İSE TUTANAKTA HİÇ GEÇMEDİĞİ anlaşılmış olup,
Dolayısıyla konunun Jandarma tutanağı ile belirlendiği iddiası GERÇEĞİ YANSITMAMAKTADIR.

Bir önceki basın açıklamamızda da belirtildiği üzere; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, İzleme ve Denetim Daire Başkanı Başkanlığında, İl Müdürlüğümüz teknik personellerince sahada gerekli inceleme ve değerlendirmeler yapılmış, yapılan tespitte bölgedeki mevsimsel akış gösteren HİÇBİR DEREYE KARIŞMA OLMADIĞI, FIRAT HAVZASINA GÖZLEMSEL OLARAK ULAŞMADIĞI TESPİT EDİLMİŞTİR. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yetkilendirilmiş Lisanslı Çevre Laboratuvarı tarafından, Müdürlüğümüz teknik personelleri gözetiminde, kirlendiği iddia edilen alanın 27 farklı noktasından numune alınmış olup, ilgili laboratuvar tarafından analizleri gerçekleştirilecektir. Gerekli inceleme ve değerlendirme Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sürdürülmektedir. Konu ile ilgili olarak incelemeler ve çalışmalar hassasiyetle devam etmektedir.”

Twitter'da yapılan yorumları gizledi

Valiliğin sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımına çok sayıda yurttaş yorum yazdı, ancak yorumlar gizlendi.

Valilik tarafından gizlenen yorumlar açıldığında ise gizlenen yorumların açıklamaya tepki ve eleştiri yorumları olduğu görüldü.

whatsapp-image-2022-06-25-at-14-51-22.jpegwhatsapp-image-2022-06-25-at-14-51-23.jpeg