Finlandiya'da kadın sünneti riski için emsal karar

Finlandiya'da kadın sünneti riski için emsal karar
Finlandiya'da kadın sünneti riski iltica nedeni sayılacak. Finlandiya Yüksek Mahkemesi'nin Somalili bir kadın ve çocuğu hakkında sünnet riski taşıdığı için ülkelerine iade edilmelerini engellemesi ülkede emsal oluşturacak bir karar olarak görülüyor.

Finlandiya Yüksek Mahkemesi, Somalili bir kadın ve çocuğunun sünnet edilme riskine göz önüne alarak ülkesine iade edilme sürecini durdurdu. Bu kararın binlerce iltica başvurusunda emsal teşkil edeceği, ülkede “sünnet edilme riski”nin kadınlar için iltica nedeni sayılabileceği belirtiliyor.

Evrensel’den Murat Kuseyri’nin haberinde, Somalili kadının iltica talebi ilk önce Göçmen Bürosu (Migri) daha sonra da İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Kadın, kararın bozulması için Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Ülkesine iade edilmesi durumunda kendisi ve kızının sünnet edilme riskiyle karşı karşıya kalacağını belirtti.

KADIN SÜNNETİ: ULUSLARARASI KORUMAYI GEREKTİRECEK İNSAN HAKLARI İHLALİ 

Davayı ele alan mahkeme, “Bir mültecinin sığınma başvurusu sırasında uluslararası korunmaya neden teşkil edecek tüm nedenleri bildirmesi” gerektiğini belirtti. Ancak bir mültecinin, sünnetin “uluslararası korunmayı gerektirecek bir insan hakları ihlali olduğu”nu bilemeyeceğine de dikkat çekti. Konu hassas olduğu için mültecilerin, iltica başvurusu sırasında sünnet riskini gündeme getirmekten kaçındıklarını değerlendirmesini yaptı.

Tüm bu nedenlerden dolayı kadının konuyu ilk kez Yüksek İdare Mahkemesi’nde gündeme getirmesinin anlaşılabilir olduğu belirten mahkeme, genel ve güncel ülke bilgilerine göre Somali’de sünnetin oldukça yaygın olduğunu ve tüm kadınları etkilediğini de kayda geçti.

Migri’nin iltica başvurusunu karara bağlamadan önce kadın ve kızının ülkelerine iade edilmeleri durumunda sünnet edilme riski olduğunu değerlendirmesi gerektiğini belirtti. Sınır dışı edilme kararının durdurulmasına ve konunun yeniden Migri tarafından ele alınmasına hükmetti.

KADININ ŞİDDETE KARŞI KORUNMA HAKKI 

Jakobstad kenti il yöneticilerinden hukukçu Kristina Stenman, Yüksek İdare Mahkemesinin kararını Facebook hesabından “Güçlü sinyalli önemli bir karar” olarak değerlendirdi. Stenman, Finlandiya Ulusal Haber Ajansı Yle’ye zorunlu sünnetin bir temel haklar sorunu olduğunu belirterek, “Finlandiya’da yaşaması veya kendi ülkesine geri gönderilmesinden bağımsız olarak bir kadının kişisel fiziki dokunulmazlığı ve şiddete karşı korunma hakkı var. Yüksek İdare Mahkemesi’nin kararının ilkesel önemi var” dedi.

UNICEF tarafından 2013 yılında yapılan bir araştırmanın sonucu Somali’de kadınların yüzde 98’inin zorla sünnet ettirildiğini göstermişti.