Fahrettin Koca iddiaları reddetmişti: Test kitleri için yapılan fazla ödeme Sayıştay raporunda

Fahrettin Koca iddiaları reddetmişti: Test kitleri için yapılan fazla ödeme Sayıştay raporunda
Koronavirüs test kitlerinin değerinden yüksek maliyete alınması Sayıştay raporlarında yer aldı. Sayıştay yayınladığı raporunda, "Piyasa araştırması ve maliyet analizi yapılmadan temin edildiği tespit edilmiştir" dendi.

Koronavirüs hastalığının tanısında kullanılan yerli PCR test kitinin Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ (USHAŞ) tarafından Mart 2020'de Sağlık Bakanlığı’na normal fiyatının yaklaşık 4-5 katı fazlasına satıldığı iddia edilmişti.

Bu iddia hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bu firmadan bizim aldığımız rakam 32 lira. Bu firmaların sayısı 12’ye çıktı ve bizim 32 liraya aldığımız kiti, hepsini ihaleye soktuk fiyatı 9.8 TL’ye indirdik. 1.7 milyon kiti geriye dönük fatura keserek aldım. Kamu mantığında yeri yok, ben onu anlıyorum ama bunu yaptım diyorum” demişti.

CHP'li Murat Emir bakana cevap vermişti

Cumhuriyet Halk Partisi Eski Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanı Koca'nın bu açıklamasıyla gerçekleri açıklamak zorunda kaldığını söylemiş ve, "Oysa, mart ayında USHAŞ, aynı test kitini bakanlığa 9.8 TL yerine çok daha pahalıya satmıştı. Bakan olayın üstünü kapatmaya çalışarak siyasi sorumluluktan kaçtı” ifadelerini kullanmıştı.

Söz konusu tanı kitlerinin daha pahalıya alındığı iddialarının ortaya çıkması sonrasında Koca’nın geriye dönük fiyat farkı faturası kestirdiğini de aktaran Emir, “Kitin fiyatı 9.8 TL ise, USHAŞ neden bakanlığı kazıklamak yoluna gitti? Bakanın verdiği hesaba göre 1.7 milyon test kitinde yaklaşık 40 milyon TL’lik fazla ödeme çıkıyor. Bu işin peşine düşmesek üstüne yatacaklardı. USHAŞ, 32 TL’ye satışını yaptığı bu test kitini firmadan kaç TL’ye aldı, bu sorunun da yanıtlanmasını bekliyoruz" diye konuşmuştu.

Sayıştay usulsüzlüğü açıkladı

O dönem gündemde sıkça yer alan bu tartışmaya, Sayıştay son açıkladığı rapor ile noktayı vurdu. Sayıştay, yayınladığı raporunda söz konusu usulsüz satın alımı yapıldığı öne sürülen test kitleriyle ilgili "yeterli düzeyde piyasa araştırması ve maliyet analizi yapılmadan temin edildiği tespit edilmiştir" dedi.

faipcabwqaipul.png

Emir, Koca'ya seslendi

CHP'li Murat Emir de Sayıştay raporunun ilgili bölümünü sosyal medya hesabından paylaşarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya seslendi. Emir resmi hesabından paylaştığı tweetinde "Sayıştay raporları bizi doğrulamaya devam ediyor. Covid-19 test kitini, yüksek fiyata alarak devleti zarara uğratan USHAŞ, tespitimiz sonrası fark faturası ile zararı tazmin etmişti. Tazmin edilmeyen 2 milyon TL civarı daha para var. Daha neyi bekliyorsun Fahrettin Koca?" diye sordu.