Elon Musk, roketi 'robot yemek çubukları' ile yakalamaya çalışacak
Elon Musk'a göre SpaceX, "robot yemek çubuklarını" kullanarak devasa bir roketi yakalamaya çalışacak.
Cesur plan, Mars'a gönderilmesi planlanan Starship taşıtının Super Heavy itici roketiyle yörüngeye fırlatılacağı büyük bir test uçuşu sırasında, yani bu yıl içinde uygulanabilir.
Musk'ın "Mechazilla" adını verdiği, yemek çubukları diye nitelenen cihazlar, SpaceX'in fırlatma kulesine bağlı bulunan mekanik kolları ifade ediyor. Bunlar, itici roketi tekrar rampaya yönlendirmeye yardımcı olacak.
Bu sistem nihayetinde hızlı bir şekilde yeniden kullanılabilirliği ve tek bir günde birden fazla Starship fırlatmasını mümkün kılabilir fakat erken başarı şansı kesin olmaktan uzak.
Musk Pazartesi günü Twitter'da, "SpaceX robot çubuklarıyla şimdiye kadarki en büyük uçan nesneyi yakalamaya çalışacak" ifadelerini kullandı: "Başarı garantisi yok ama heyecan garantili"
SpaceX patronu sonraki bir dizi tweet'te, robotik kolların, iticiyi yörünge rampasıyla aynı hizaya gelecek şekilde "kaydırmak" için tank paletleriyle donatılacağını söyledi.
SpaceX bu ay, Teksas'ta bulunan Boca Chica'daki Starbase tesisinde kısa sürede şimdiye kadarki en büyük roketi birleştirmiş ve bütünüyle bir araya getirilmiş Starship taşıtının boyutlarını gözler önüne sermişti.
İki parça (altta Super Heavy itici roketi ve üstte Starship aracı) birbirine bağlandığında boyları yaklaşık 120 metre ölçüldü.
Alçak Dünya yörüngesine yaklaşık 100 bin kilogram taşıma kapasitesine sahip olan birleşik Starship roketi, rampadan yaklaşık 70 meganewton itiş gücü sağlayabilecek.
Bu, insanların Ay'a fırlatılmasını sağlayan, Apollo'nun ünlü Satürn V roketlerinin yaklaşık iki katı.
SpaceX, Starship prototipinin 90 dakikalık bir uçuşla Teksas'tan Hawaii'ye uçacağı bir sonraki büyük test için henüz bir tarih belirlemedi fakat fırlatmanın önümüzdeki haftalar veya aylar içinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Siber suçluların kara para aklamak için kullandıkları yeni hile ortaya çıktı
Kripto para piyasalarında Tesla ve Amazon etkisi