Elmalı davası, AKP'ye geri vites yaptırdı: 'Somut delil' şartında rötuş

Elmalı davası, AKP'ye geri vites yaptırdı: 'Somut delil' şartında rötuş
Hükümetin Meclis’e sunduğu 4. Yargı Paketi'nde yer alan cinsel istismar, kasten öldürme, işkence gibi 'katalog suçlar' için 'somut delil' şartı aranması tartışma yaratmıştı. Son günlerde Türkiye'nin gündemine oturan Elmalı davası da Meclis’te yasalaşmayı bekleyen 4. Yargı Paketi’nde revizyonu gündeme getirdi.

AKP, iki kardeşin cinsel istismara uğradığı Elmalı davasında verilen tahliye kararlarının ardından 4. Yargı Paketi'nde değişikliğe gitmeye hazırlanıyor.

Canan Güllü: Tecavüzün belgesi mi olur?

Hükümetin Meclis’e sunduğu 4. Yargı Paketi'nde yer alan; cinsel istismar, kasten öldürme, işkence gibi ‘katalog suçlar’ için ‘somut delil’ şartı aranmasıyla ilgili eleştirilerini halktv.com.tr'ye açıklayan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü, "Tecavüzün belgesi mi olur? Bu madde ‘kadın beyanı esastır’ın karşısına getirilmek isteniyor" ifadelerini kullanmıştı 

Gülsüm Kav: Bu yargı paketinin ilk yansıması Elmalı davasıdır

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu genel temsilcisi Gülsüm Kav ise "Bu yargı paketinin ilk yansıması Elmalı davasıdır. Son derece tehlikeli görüyorum. Anayasal hak ve özgürlükler için başka şeyleri tetikleyici olacak. Yani demem o ki; İstanbul Sözleşmesi gibi değerli bir belgeden imza çekmenin bizi nasıl bir yere sürükleyeceğinin ilk örneğini Elmalı davasında görmüş olduk. Mağduru korumasız bırakan bir düzenleme, suçluyu koruyan kollayan bir anlayış nasıl bir adalet sağlayabilir?" dedi. 

TBMM Genel Kurul gündeminde yasalaşmayı bekleyen 4. Yargı Paketi’nde, kamuoyunda tepki çeken tutuklamalar, uzun tutukluluk süreleri ile ilgili bir dizi düzenleme yapıldı. Bu kapsamda pakete katalog suçlardan tutuklama için “kuvvetli şüphenin” yanı sıra “somut delillere dayanması” koşulu eklendi. Bu düzenlemenin tutuklamaların zorlaştırılması ve kamu vicdanını rahatsız eden kararların önüne geçilmesi amacıyla yapıldığı bildirildi.

Elmalı davasıyla bu düzenleme tartışılmaya başlandı

Ancak teklifteki bu maddenin ‘suç tanımları’ açısından sıkıntı yarattığı ortaya çıktı. Elmalı davasıyla bu düzenleme tartışılmaya başlandı. ‘Somut delil’ şartının, çocukların cinsel istismarı ile cinsel saldırı suçlularının tutuklanmasını neredeyse imkânsız hale getireceği ifade edilirken, parti içinde yapılan toplantılarda, bu düzenlemenin cinsel saldırı suçlarında “kadının beyanının geçerli sayılması” ilkesini de ortadan kaldırdığı belirtildi.

Çocuğa karşı işlenen suçlar ve cinsel istismar suçları kapsamında

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre AKP grubunda, “Tanımlamanın daha iyi yapılması ya da somut delil zorunluluğunun çocuğa karşı işlenen suçlar ve cinsel istismar suçlularında kaldırılması, tutuklama için sadece kuvvetli şüphenin yeterli olması” şeklinde formüle edilmesi değerlendiriliyor. Görüşülmesi bu hafta askıya alınan düzenlemenin Meclis tatile girmeden çıkartılması hedefleniyor.

Fotoğraf: Hale Güzin Kızılaslan