Dr. Emrah Kırımlı: Yerli aşı 2022’den önce olmayacak

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, grip aşılarını hatırlatarak, "O zaman da tedarik sıkıntısı yaşadık, bunlar provaydı bize" dedi.

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, Halk TV'de Ayşenur Arslan ile Medya Mahallesi'nde açıklamalarda bulundu. Dr. Kırımlı, aşı tedarik sıkıntısına ilişkin, "Tek yere bağlı kalmayacaksınız, tek çözüme bağlı kalmayacaksınız. Aşılamayı da toplu olarak halletmeye çalışacaksınız" dedi. 

Yerli aşıya ilişkin de değerlendirme yapan Dr. Kırımlı, "Yerli aşı 2022'den önce olmayacak" ifadesini kullandı. 

Dr. Kırımlı'nın satırbaşları şöyle oldu:

"Kendi aşı kapasitemizle bu işi yapabilseydik aşılamanın büyük çoğunluğunu bitirirdik. 9 milyona yakın 2 doz aşısı yapılan var. Aşının amacı normal hayatımıza dönmekti, 65 yaş üstünü aşıladık onları da evde tutuyoruz.

Çözümde yerli aşı adres gösteriliyor ama bir yıldan uzun bir vakti var. Aşıyı üretmek, bulmak da bir mesele ama milyonlarca aşı üretmek de bir mesele. Biz o kapasitemizi kaybettik son yıllarda. Sağlıkla ilgili bütün problemlerimizi salgın gösteriyor, yüzümüze vuruyor. Aşı da milli güvenlik meselesi."

BioNtech aşılarında ikinci doz aşı takviminin ertelenmesine dair de konuşan Dr. Kırımlı, "Dünyanın her yerinde yapıldı bunlar ve onlar zaman kazanmak için yaptılar. Bizim de farklı bir sebeple yapmamızı beklemek doğru olmaz" dedi. 

Aşıda kaos yaşanıyor

Dr. Kırımlı, "Aşı yokken salgını aşmış ülkeler var. Vietnam var bizden daha fakir bir ülke. Sınırların ve vakaların kontrolü ile, yerinde karantinalar ile Tayland, Tayvan çözmüş bunlar. Biz ne diyoruz, çocuklarımızı bari kurtaralım. Hayır öyle değil, hepimiz kurtulmalıyız." ifadesini kullandı. 

Tam kapanma ile birlikte Türkiye'nin dört bir yanına giden insanların vakaları yayacağını ve bunun aynısını geçen senede yaşandığını dile getiren Dr. Kırımlı şunları söyledi:

Problem insanların Anadolu'ya gitmesi değil. Niye Anadolu'ya gitmek zorunda kaldılar, gittiklerinde nasıl kontrol edilecekler? Hindistan mutasyonu bile girmiş ülkeye, Anadolu'ya gidenler bunu yayacak. Biraz yatışacak şimdi, hastanelerde boğuşmaya devam edecek arkadaşlarımız. 

 

Etiketler :