Doğumlar İptal! Bu Gidişle Doğum Yaptıracak Hekim Kalmayacak

Doğumlar İptal! Bu Gidişle Doğum Yaptıracak Hekim Kalmayacak
Down sendromlu doğumlar nedeniyle açılan milyonlarca liralık tazminat davalarının hekimlerin kabusu olduğunu belirten Prof. Dr. Tıraş, “Oysa down sendromunun tespiti yüzde 100 mümkün değil. Ancak davalar yüzünden pek çok hekim gebe takibini ve doğum yaptırmayı bırakıyor. Genç hekimler de artık bu branşı seçmiyor” dedi

21. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Kongresi 15-19 Mayıs tarihleri arasında Kıbrıs’ta gerçekleşti. Kongreye TJOD Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, TJOD İkinci Başkan Prof. Dr. İsmail Mete İtil, TJOD Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Op. Dr. Volkan Kurtaran, TJOD Yönetim Kurulu Saymanı Prof. Dr. Gazi Yıldırım ve Türkiye’nin dört bir yanından 2 bine yakın hekim katıldı.

Toplantıda gündeme getirilen konulardan biri, yasal boşluklar nedeniyle down sendromlu bebekler için açılan malpraktis (hatalı tıbbi uygulama) davalarının kadın doğum uzmanlarına yaşattığı ciddi sıkıntılardı...

s2bulent-tirasjpg-cop-mphsleeydai3paowog.jpg

‘GEBELİKTE HER ŞEY NORMAL OLSA DA HER ZAMAN DOWN SENDROMU RİSKİ VAR’

Son olarak Kocaeli’de 21 milyon liralık rekor bir tazminatla karşı karşıya kalan meslektaşlarının çok zor bir süreç yaşadığına dikkat çeken Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

‘’Kadın doğumculara en çok down sendromlu çocukları olan aileler tazminat davası açıyor. Bu sorun öyle bir hale geldi ki billboardlara verdikleri ilanlarla ‘down sendromlu bebeğiniz varsa bize başvurun. Dava sonuçlanıncaya kadar sizden ücret talep etmeyeceğiz’ diyen bazı avukatlar ortaya çıkmaya başladı. Mersin’de 3-5 avukat para kazanacak diye iş kötü bir noktaya gidiyor. Bu gidişle hastanelerde doğum yaptıracak hekim bulamayacağız. Çünkü hekimler bu davalarla çok yıpranıyor. Meslek hayatlarında edindikleri birikimlerle bile tazminatların altından kalkamıyorlar. Oysa her şey normal olsa bile her zaman down sendromu riski var. Günümüzde down sendromunu yüzde 100 teşhis edecek bir test yok. Amniyosentez testi yüzde 99,5 ama her gebeye uygulanamaz. Bunun da bebek kaybı gibi riskleri var. Yani yüzde yüz tespiti mümkün değil.’’ Ülkemizde TUS puanlarına bakıldığında eskiden kadın hastalıkları ve doğum branşı en çok tercih edilen branşken, bugün son sıralara düştüğüne de dikkat çeken Prof. Dr. Tıraş, sözlerini şöyle noktaladı: ‘’Hekimler korkuyor, genç hekimler de artık bu branşı seçmiyor. Gebe takibini, doğum yaptırmayı bırakan çok sayıda hekim var. Bu nedenle kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı konusunda ülkemizde ciddi bir açık oluşmasından endişeliyiz. Kamu hastanelerini kapsayan bir düzenleme var. Ancak bu özel ve üniversite hastanelerinde çalışan hekimleri kapsamıyor. Geniş kapsamlı bir düzenleme hazırlanmasını bekliyoruz.’’

whatsapp-image-20240521-at-134226jpeg-ogdsncknse2zyw7tkjeudw.jpeg

21 MİLYON LİRA TAZMİNAT ÖDEMESINE KARAR VERİLEN DOKTOR İLK KEZ KONUŞTU

Kocaeli’de bir bebeğin down sendromlu doğmasında ihmali olduğu iddiasıyla 21 milyon lira tazminat ödemesine karar verilen Op. Dr. Erkan Türköz, açıklama yaptı. Kocaeli’de bebek bekleyen Faruk (44) ve Serpil Güral (40) çifti, iddiaya göre hamilelik sürecinde başvurdukları özel hastanede istedikleri testin yaptırılmadığını ve doğumun ardından bebeklerinin down sendromlu olduğunu öğrendiklerini iddia etti. 8 yıl süren davada, hastaneye ve gebelik durumunu takip eden doktora dava açan çifte, 21 milyon 289 bin TL tazminat ödenmesine karar verildi.

5jpg-c1khbzhu9uw1i6nwmxomya.jpg

25 yıllık kadın doğum hekimi olan Op. Dr. Erkan Türköz, rekor tazminat kararıyla ilgili şöyle konuştu: 8 yıl önce başlayan dava sonunda yerel mahkeme tarafından 21 milyon 289 bin TL tazminat ödemeye mahkum edildim. Üstelik yasal faizleriyle birlikte… Söz konusu rakamı ödeyebilmem imkansız. Zaten çıkan karar kesin bir karar değil. Bilirkişi raporu da suçsuz olduğumu gösteriyor. Bir üst mahkemeye taşıyıp hakkımı aramaya devam edeceğim. Çünkü taramaları yapmıştım. Sonuç negatif çıkmıştı yani bu sonuç down sendromu olmadığını gösteriyordu.

s2volkan-kurtaranjpg-j-1ccphyzk2xd11f8lb2iq.jpg

‘KASIT VE İHMAL YOKSA HEKİMLER SUÇLANMAMALI’

TJOD Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Op. Dr. Volkan Kurtaran da kadın doğum hekimlerinin, malpraktis (hatalı tıbbi uygulama) davalarından bir türlü yakasını kurtaramadığını belirterek, şöyle konuştu:

Türkiye’de 8 bin civarında kadın doğum uzmanı var. Bu uzmanlık iki canla uğraşan çok zor bir branş. Gerçekten artık kimse bu branşı tercih etmiyor. Girenler de bırakıyor. Çünkü sonuçları ağır. Bir meslektaşımız 21 milyon lira gibi ağır bir tazminatla karşı karşıya… Çok yıpratıcı bir süreç. Bu tazminatı ödeyebilmesi mümkün değil. Böyle elit bir tıp topluluğunu bu tür tazminatlarla karşı karşıya bırakmak çok yanlış. Korkak cerrah iyi bir şey değildir. Hekimler artık işlerini korkarak yapıyor ya da yapmıyor. Bu konuda etik olarak düşünülmesi gerekiyor. Down sendromu tespit edilmeli mi edilmemeli mi? Edildiğinde hamilelik sonlandırılacak mı, bebeğin hayatını sonlandırma kararı ne kadar etik? Down sendromunun anne kanında yüzde 1 tespit edilmesine yönelik Fetal DNA testi yapılabilir ama bunda da yüzde 1 yanılma payı vardır. Down sendromu doğal bir olaydır. 600-800 gebelikte bir down sendromu görülebilir. 35 yaşında 350’de 1, 40 yaşında 140-150’de bir down sendromu görülme riski vardır. Bu sorunu her kongrede dile getiriyoruz. Özetle bir ihmal kasıt yoksa kadın doğum hekimi, bu doğumlardan sorumlu tutulmamalı ve cezalandırılmamalıdır.