Diplomatlar CHP'nin Dış ilişkilerdeki Tutumunu Anlamaya Çalışıyor...

Diplomatlar CHP'nin Dış ilişkilerdeki Tutumunu Anlamaya Çalışıyor...
Seçimlerin ardından ortaya çıkan koalisyon senaryoları başka ülkelerin de dikkatini çekiyor. CHP’nin koalisyon şartları arasında Dışişleri Bakanlığı’nın da olması Büyükelçi ve diplomatların CHP ile olan temaslarını...

Seçimlerin ardından ortaya çıkan koalisyon senaryoları başka ülkelerin de dikkatini çekiyor. CHP’nin koalisyon şartları arasında Dışişleri Bakanlığı’nın da olması Büyükelçi ve diplomatların CHP ile olan temaslarını arttırdı. Diplomatlar AKP-CHP koalisyonunun gerçekleşme ihtimali ve CHP’nin dış ilişkilerdeki tutumunu anlamaya çalışıyor.

Bugüne kadar AB temsilcileri dahil, çok sayıda Avrupa ülkesi temsilcisinin yanı sıra, ABD ve Asya ülkeleri CHP ile görüşmeler gerçekleştirdi. Önümüzdeki günlerde İtalya Büyükelçisi ile görüşmesi planlanan Kılıçdaroğlu son olarak İngiltere Büyükelçisiyle görüştü. Kılıçdaroğlu’nun yaptığı görüşmelerin yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımıcısı Murat Özçelik’in Amerika ve İran dahil pek çok ülkenin temsilcisi ile bir araya geldiği biliniyor.

Yabancı temsilcilerin yaptığı ziyaretlerin artmasının yanı sıra görüşmelerde AB sürecinde yaşanan durgunluk ve Suriye başta olmak üzere Ortadoğu politikası konularında görüş alış verişi yapıldığı belirtildi. Daha çok ‘CHP’nin tutumunun ne olduğunun’ anlaşılmaya çalışıldığı görüşmelerde yabancı temsilciler, olası bir koalisyonun diplomasiye nasıl bir etkisi olacağını anlamaya çalışıyorlar. Yabancı temsilcilerin “laik” bir dış politika istediği vurgulanıyor.

Son olarak İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, Kılıçdaroğlu’na yaptığı ziyarette, “CHP’nin içinde olduğu bir koalisyon hükümeti, Türkiye’nin dış politikası açısından iyi sonuçlar verecektir” mesajını verdi ve “El Nusra’nın El Kaide’nin bir unsuru olduğunu artık Türk hükümetlerinin kabul etmesi gerekir. Cihatçı yapılanmalara karşı ayrımın doğru olmadığı görülmektedir. Yine Türkiye’nin yabancı savaşçıların bu ülkeye geçişi ve bu ülkeden dönüşüne ilişkin sınır güvenliğini artırması konusunda atacağı adımlar bulunuyor” ifadelerini kullandığı öğrenildi.