Dikkat! Musluklarınızdan Kurşun Akıyor Olabilir!
Kurşun, çok uzun dönem eski bina ve evlerde sıhhi tesisat yapılması için yaygın kullanılan bir malzeme oldu. Terich sebeplerinin başında ise ucuz, paslanmaya dayanıklı olması geliyor. Ancak sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle alternatif diğer malzemelere geçildi.
Habertürk'ten Esra Toptaş'ın haberine göre Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, içme suyunda oluşabilecek kurşun tehlikesini anlattı.
SAĞLIKLA İLGİLİ ENDİŞELER DOĞURDU
Yıldız, "Kurşun, çok uzun bir dönem sıhhi tesisat yapmak için yaygın olarak kullanılan bir malzeme oldu. Ucuz, paslanmaya dayanıklı ve kaynak yapılması kolay olması nedeniyle tercih edildi. Sonunda sağlıkla ilgili endişeler nedeniyle alternatif sıhhi tesisat malzemelerine geçildi. Uzun dönemdir evlerde su boruları için genellikle bakır ve galvanizli çelik borular ile polipropilen evsaflı özel plastik borular tercih ediliyor. Ancak 50-60 sene önce yapılan binalardaki kurşun borular eğer değiştirilmediyse hala kullanımda" dedi.
Dursun Yıldız, içme suyundaki kurşun riskine karşı yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
”Ülkemizde bu konudaki risk seviyesinin net olarak belirtilmesi zor ancak Türkiye’de 19 milyona yaklaşan konut stokunun yüzde 48’inin 35 yaşın üzerinde olduğu ifade ediliyor. Bu durumda bu eski binaların su tesisatlarının, gerek neden olduğu su kaybı gerekse su kalitesi açısından incelenmesinde fayda var. Yapılan bilimsel çalışmalar ve su numunesi analizleri, çeşitli kentsel yerleşim birimlerinde suyu aynı kaynaktan alan mahalleler arasında değer farklılıkları olduğunu göstermektedir."
Bunun binaların su tesisatlarının korozyon nedeniyle hasara uğramış olmasından kaynaklandığı değerlendirilmektedir. Bu konuda yerel yönetimler de abonelerini bilgilendirmeli ve talep eden abonelerine de su kalitesinin ölçümü ve su kullanımı konusunda yardımcı olmalıdır."