Dezenfektan skandalında yeni perde: Pekcan, bozuk ürünleri böyle piyasaya sürmüş

Görevinden alınan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a ait Nanoksia adlı şirketin, bakanlığa piyasanın üzerinde bir fiyata dezenfektan sattığı ortaya çıkmıştı. Dejenfektan satışının detaylarını aktaran İsmail Saymaz, yeni bir skandalı ortaya çıkardı.

İSMAİL SAYMAZ 

'Dezenfektan' skandalı sonrası görevden alınan Eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'a ait Karon Mühendislik ve Nanoksia Biyoteknoloji adlı şirkette, bozuk ürünlerin yeniden piyasaya sürüldüğü ortaya çıktı. Piyasaya sürülmeden önce yapılan yasadışı ve halk sağlığına aykırı işlemin görüntülerine İsmail Saymaz ulaştı. 

'Çizgi olanları alma, onlar mantar olmuş'

Piyasadaki en pahalı dezenfektanlardan biri olan Nanoksia'nın Kavacık'taki merkezinde çekilen görüntüler, skandalın sadece bakanlığa yüksek fiyattan satış ile sınırlı kalmadığını ortaya koydu. Nanoksia merkezinde çekilen videoda, bozulan ve tortu oluşan dejenfektanların süzülerek, yeniden satışa hazırlandığı görülüyor. Bozuk dezenfektanları süzen erkek çalışanın, şişe içinde oluşan tortuları yanındakilere tarif ederek, “Çizgi olanları alma, onlar mantar olmuş” dediği duyuluyor. Videoda,  dezenfektanları süzen kişinin Hasan Pekcan’ın İsmail isimli şoförü, konuştuğu kişinin ise yine Hasan Pekcan'ın Gül isimli sekreteri olduğu öğrenildi. 

ekran-resmi-2021-08-09-17-05-24.png

Bakanlık, satışı kabul etmişti 

Ruhsar Pekcan ve eşi Hasan Pekcan'a ait Karon Mühendislik ve Nanoksia Biyoteknoloji adlı şirketin, bakanlığa piyasanın üzerinde bir fiyata dezenfektan sattığı ortaya çıkmıştı. Nanoksia’nın, Ticaret Bakanlığı’na litresi 35 liraya sattığı dezenfektanı TGS Yer Hizmetleri’ne ise 14.35 liraya verdiği skandalın diğer boyutuydu. 

Nanoksia tarafından Ticaret Bakanlığı'na 175 TL'ye verilen beş litrelik dezenfektanın aracı kuruluşa 100 TL'ye satıldığı, aracı kuruluşun da piyasada 150 TL'ye satışa sunduğu anlaşıldı. Muadillerinden daha pahalı olan dezenfektan için Bakanlık, şirkete 1.5 milyon TL ile 9 milyon TL ödedi. 

Bakanlık, satışı kabul etmişti 

Ticaret Bakanlığı, satışı kabul etmiş ve Pekcan'ın şirketinden 507.880 TL'lik dezenfektan alındığını açıklamıştı. Açıklamada, “Gerekli tüm ürün/fiyat araştırmaları yapılarak, piyasa fiyatlarından oldukça aşağıda usulüne uygun bir biçimde gerçekleştirilmiştir” denilmişti.

'Dezenfektan' skandalı sonrası görevden alındı 

10 Temmuz 2018’den 21 Nisan 2021 tarihine kadar Ticaret Bakanı görevini yürüten Pekcan, Nisan ayında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi görevden alınmıştı. Pekcan’ın yerine ise Mehmet Muş atanmıştı. Pekan’ın görevden alınmasının ardından, Ağustos 2018’den bu yana Ticaret Bakanlığı’nda Bakan Yardımcısı olan Gonca Işık Yılmaz da görevinden alınmış Batur’un yerine Mustafa Tuzcu atanmıştı. 

Nanoksia Şirketin'den açıklama

"10 Ağustos 2021 tarihinde sosyal medyada çıkan ve Şirketimizce bozuk ürün satıldığı izlenimi veren bir video içeren haber gerçeği yansıtmamaktadır. Bu haber Nanoksia Biyoteknoloji A.Ş.‘nin piyasaya bozuk ürün sevk ettiği algısının kamuoyunda  oluşmasına neden olmuştur. 

Öncelikle şunu kesin bir ifadeyle belirtmek isteriz ki şirketimiz tarafından “bozuk ürünlerin yeniden piyasaya sürülmesi” hususu kesinlikle asılsızdır. Sosyal medyada paylaşılan görüntünün ise “ürünün piyasaya sürülmeden önce yapılan yasadışı ve halk sağlığına aykırı işlem” olduğu iddiası kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. 

Yayınlanan video şirketimiz bünyesinde ArGe Ekibimiz kontrolünde bilinçli yapılmış bir çalışmaya aittir. Çalışma kapsamında dolum yapılmış ürünlerden rastgele seçilen ve kayıt altına alınan ürünler kullanılmıştır. Ürünler tarafımızca kontrollü bir şekilde kontamine edilerek çeşitli ortam, yüksek sıcaklık gibi parametreler altında  vereceği tepkiler için bilinçli ve planlı yapılmış zorlayıcı, ürün stres testidir. Yani ürünün bozulması için çaba gösterilmiştir. "