Deprem uzmanı Prof. Dr. Sözbilir kötü haberi verdi
Türkiye'nin deprem tehlike haritasının güncellenmesi için yoğun çalışmalar yürütülüyor. 2025 yılı sonuna kadar tüm aktif ve diri fay hatlarının kamuoyuyla paylaşılması planlanıyor. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat depremlerinde Narlı fayının kırılmadığını ve yeni bir fay hattının doğduğunu belirtti.
TÜBİTAK öncülüğünde, AFAD, MTA, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve 22 üniversite işbirliğiyle "Türkiye Deprem Tehlike Haritası"nı güncellemek için Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu kuruldu. Bu platform, 100 bilim insanı ve 90 araştırmacı ile 19 ayrı noktada 128 diri fay üzerinde yaklaşık 10 aydır çalışmalara devam ediyor.
TÜBİTAK Başkanı Mandal ve DEÜ Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, proje kapsamında 6 Şubat 2023'teki depremin merkez üssü Pazarcık'taki çalışmaları inceledi. Mandal, yaşanan felaketin acısını unutmadıklarını ve geleceğe yönelik bilim temelli çözümler oluşturmak için gece gündüz çalıştıklarını ifade etti.
Deprem Tehlike Haritası Güncelleniyor
Mandal, diri faylar üzerindeki paleosismolojik çalışmalarla "Türkiye Deprem Tehlike Haritası"nın güncelleneceğini belirtti. 2025 yılı sonuna kadar Türkiye'nin tüm aktif, diri fay hatlarının paleosismolojik haritalarının çıkarılacağını ve kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi. Mandal, bilimsel temellere dayalı önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
Hasan Sözbilir: Yeni Bir Fay Tespit Edildi
DEÜ Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Narlı fayı üzerinde başlattıkları çalışmalarda şu ana kadar iki hendek açtıklarını belirtti. Hendeklerde yapılan incelemelerde, 6 Şubat 2023'teki depremlerde Narlı fayının kırılmadığını ve yeni bir fay hattının doğduğunu tespit ettiklerini söyledi. Bu yeni fay hattının Doğu Anadolu Fayı'na bağlantılı olduğunu düşündüklerini ifade etti.