Davutoğlu: Sayın Kılıçdaroğlu'nun Demecini Olumlu Buluyorum

Davutoğlu: Sayın Kılıçdaroğlu'nun Demecini Olumlu Buluyorum
 Başbakan Ahmet Davutoğlu: Sayın Kılıçdaroğlu'nun bugün basına yansıyan demecini son derece olumlu buluyorum Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti MYK Toplantısı sonrasında partisinin TBMM Başkan adayının İsmet Yılmaz...
 Başbakan Ahmet Davutoğlu: Sayın Kılıçdaroğlu'nun bugün basına yansıyan demecini son derece olumlu buluyorum
 Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti MYK Toplantısı sonrasında partisinin TBMM Başkan adayının İsmet Yılmaz olduğunu açıkladı. AK Parti'de Meclis Başkan adaylığı konusunda öne çıkan isimlerden Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı hem ayrı olarak hem de birlikte görüşme gerçekleştirdiklerini ve kimsenin kendi çıkarını öne koymadığını belirten Davutoğlu, "Her iki arkadaşımızda üstün vasıflara sahip arkadaşlar. MYK'da yaptığımız istişareler neticesinde TBMM Meclis Başkan adaylığı için AK Parti olarak Sivas Milletvekilimiz İsmet Yılmaz'ı önermeyi kararlaştırdık. Kendisi için partimiz, ülkemiz, TBMM çalışmalarına katılan bütün milletvekilleri için hayırlı olmasını diliyorum. Bugünden itibaren müracaat gerçekleşecek" ifadelerini kullandı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun 'Güven sorunu var ama rövanşizmle hareket edilmez' açıklamalarını da değerlendiren Davutoğlu, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun bugün basına yansıyan ifadelerini son derece olumlu buluyorum. Ümit ederim bu anlayışla ziyaretlerimiz gerçekleştiğinde olumlu adımlar atılır" dedi.

"CUMHURBAŞKANIMIZIN GÖREVLENDİRMESİNE MÜTEAKİP KOALİSYON ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRECEĞİZ"

AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Davutoğlu, MYK'da yapılan istişareler sonucunda AK Parti'nin TBMM Başkan adayının Milli Savunma Bakanlığı görevini yürüten İsmet Yılmaz olduğunu açıklayarak "Kanaatler yazılı olarak tarafıma bildirildi. İki arkadaşımızın isminin çok açık bir şekilde öne çıktığı ortaya çıktı. Sayın Nabi Avcı ve Sayın İsmet Yılmaz. Dün akşam iftarda birlikteydik. İftar sonrasında da her iki arkadaşımızla da ayrı ayrı görüştüm. Daha sonra da birlikte görüştük. Tüm bu süreçlerde hiçbir arkadaşımız kendi nefsini kendi çıkarını öne koymadı. Her iki arkadaşımızda üstün vasıflara sahip arkadaşlar. MYK'da yaptığımız istişareler neticesinde TBMM Meclis Başkan adaylığı için AK Parti olarak Sivas Milletvekilimiz İsmet Yılmaz'ı önermeyi kararlaştırdık. Kendisi için partimiz, ülkemiz, TBMM çalışmalarına katılan bütün milletvekilleri için hayırlı olmasını diliyorum. Bugünden itibaren müracaat gerçekleşecek. Temaslar yapılacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın görevlendirmesine müteakip bu sefer koalisyon çalışmalarıyla ilgili olarak da faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Çalışmalarımızı yoğunlaştırarak devam ettireceğiz" diye konuştu.

"SİYASİ GERİLİMLERE DEĞİL, ÜLKEYİ UZLAŞI İÇİNDE YÖNETECEK HÜKÜMET YAPISINA İHTİYAÇ VAR"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun basında yer alan 'Güven sorunu var ama rövanşizmle hareket edilmez' sözlerini nasıl değerlendirdiği sorulan Davutoğlu, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun bugün basına yansıyan ifadelerini son derece olumlu buluyorum. Seçimin ilk günlerinde söz konusu olan yüzde 60'lık blok, kutuplaşma ifadesi içeren, rövanşizm ifadesi içeren yaklaşımlardan sonra görüşmelerin yaklaştığı dönemde her türlü görüşü açık olduğunu, rövanşizme itibar etmeyeceğini vurgulaması önemlidir. Bizim için de Cumhurbaşkanlığı makamına gösterilmesi gereken saygı sadece Sayın Cumhurbaşkanımızın taşıdığı önem dolayısıyla değil, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin en üst makam olması hasebiyle de mutlaka bu tartışmaların dışında tutulması gerektiğini düşündük. Diğer konularda rövanşizm benzeri bir tutum takınılmayacağı gibi bir yaklaşım doğrudur. Olumlu değerlendiriyorum. Ümit ederim bu anlayışla ziyaretlerimiz gerçekleştiğinde olumlu adımlar atılır. Yine ümit ederim ki Bahçeli de benzer bir yaklaşımla HDP içinde de değerlendirmeler benzer yaklaşımlar ele alınır ve Türkiye'de olumlu bir atmosfer söz konusu olur. Şu anda siyasi gerilimlere değil, ülkeyi uzlaşı içinde yönetecek bir hükümet yapısına ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.

"MECLİS BAŞKANLIĞI KOALİSYON GÖRÜŞMELERİNDEKİ PAZARLIKLARIN PARÇASI GİBİ TELAKKİ EDİLMESİNİ DOĞRU BULMAM"

Deniz Baykal'ın CHP'nin Meclis Başkan adayı olarak gösterilmesinin koalisyon için ilk işaret olarak yorumlanması hakkındaki görüşleri sorulan Davutoğlu, "Sayın Baykal çok tecrübeli bir siyasetçidir ve geçici Meclis Başkanımız olarak da şu anda hepimizin kendisine saygıyla yaklaşmamız gerekir. Son derece başarılı bir Meclis yönetimiyle yemin törenini tamamlamamıza katkıda bulundu. Ancak Sayın Baykal Cumhuriyet Halk Partisi'nin adayıdır. Partimizin adayı da Sayın İsmet Yılmaz'dır. Koalisyon görüşmeleri başlamadan sanki Meclis Başkanlığı konusu koalisyon görüşmelerindeki pazarlıkların bir parçası gibi telakki edilmesini kesinlikle doğru bulmam. Kişisel ilişki anlamında saygımız, karşılıklı hürmetimiz vardır. Ama Meclis Başkanlığı konusu koalisyon görüşmelerinin bir parçası değil, koalisyon görüşmeleri Meclis Başkanlığı seçiminden sonra ve Meclis Başkanlık Divanı oluşumundan sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın beni görevlendirmesiyle başlayacaktır. Şu ana kadar yapılan resmi hiçbir temas olmamıştır. Karşılıklı görüşler beyan edilmiştir" şeklinde konuştu.

"BÜTÜN SİYASİ PARTİLERİN ORTAK TAVIR SERGİLEMELERİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR"

Kobani'de yaşanan çatışmalara da değinen Davutoğlu, siyasi parti liderlerine ortak tavır sergilenmesi konusunda çağrıda bulunarak "Dün Kobani'de olan olaylar dolayısıyla Türkiye içinde kargaşa çıkarmaya dönük tahrikkar tutumların da bir an önce durması gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum. Kobani vesile edilerek 6-7 Ekim'de geçen sene Kurban Bayramında mübarek günlerde yaşanan acıların bu sefer Ramazan'da yaşatılmasına dönük birilerinin hesabı olursa da buna karşı bütün siyasi partilerin ortak bir tavır sergilemeleri büyük önem taşıyor" açıklamasında bulundu.

"Koalisyon sebebiyle bakanlık sayısında bir artış düşünülmez"

Herhangi bir koalisyonun söz konusu olması halinde bakanlıkların sayısının arttırılıp arttırılmayacağı sorusu için Davutoğlu, "Seçim sonuçları böyle olmasaydı bizim 13 yıllık tecrübeye dayalı olarak bakanlıklarımızın bazılarının yeniden yapılandırılması konusunda bazı ön görüşlerimiz vardı. Bakanlıkların icap ederse yeniden yapılandırılması konusunu değerlendirilmişti. 2011'de de bazı düzenlemeler yapılmıştı. İhtiyaç hasıl olursa bu düşünülür. Ama bu kesinlikle koalisyon kaygılarının bir parçası değildir. Koalisyon sebebiyle bakanlık sayısında bir artış düşünülmez" diye yanıt verdi.

"BİZDE HİÇBİR ŞEY MEVKİ, MAKAM MESELESİ DEĞİL"

Koalisyon için 3 dönem kuralının kaldırılmasının söz konusu olup olmayacağı sorulan Davutoğlu, "3 dönem kuralı AK Parti'de kuruluşundan itibaren uygulanan bir kuraldır. Her vesileyle söylediğim gibi bu kural kapsamına girmiş olan arkadaşlarımızın siyasi aşkını, dava ahlakını etkilemediğini de son seçimler gösterdi. Bizde hiçbir şey mevki, makam meselesi değil. Hepimiz ortak bir gaye için çalışıyoruz. Şu anda koalisyon kurulması gündemde olduğu için bu tartışmalar gündemimizde yok" dedi.

"DİĞER ADAYLAR GÖRÜŞMEK İSTEDİĞİNDE KAPIMIZ AÇIKTIR"

CHP dışındaki diğer muhalefet partilerinin Meclis Başkan adaylarıyla görüşme gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği sorusu için Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben en başta söyledim. Kim bizimle görüşmek isterse kapımız açıktır. Hiçkimseye kapımızı kapatmadık. Özellikle de milli iradeyle seçilmiş Meclis çatısı altına girmiş herkes bu anlamda milli iradenin temsilcisidir. Siyasi muhatap anlamında bu ülkedeki her bir vatandaşın güvenliğini huzurunu emaneti üstlenmiş biri olarak benimle görüşmek isteyen herkesle görüşürüm. Diğer adaylar da görüşmek istediğinde kapımız açıktır. Mutlaka görüşürüz"

"EN UFAK BİR TARTIŞMA YAŞANMADI"

AK Parti'de Meclis Başkan adaylığı konusunda her iki adayın da büyük olgunluk gösterdiği yönündeki sözleri hatırlatılan Davutoğlu, Nabi Avcı'nın affını isteyip istemediği sorusu üzerine "Hayır. Her ikisi de benim çok eski dostlarımdır. O anlamda değil, her iki arkadaşımız da diğer arkadaşımızın daha faydalı olacağı kanaatini yürekten söylediler. Bu da beni çok duygulandıran, siyaset ahlakı sahibi arkadaşlarla aynı yolda yürüyor olmaktan da şükrettiğim bir akşam oldu dün akşam. Eğer AK Parti birçok badireyi atlatmışsa bu oturduğumuz koltuklar sebebiyle değil, siyasi ahlak sebebiyledir. Bir araya geldiğimizde de üstün vasıflara sahip arkadaşlar. Bir iki şey hususunda Nabi Bey'in İsmet Bey'le ilgili söylediği kanaatler ağır bastı. Tam bir mutabakatla tercih edildi. En ufak bir tartışma yaşanmadı. AK Parti 258 vekille İsmet Yılmaz’ın arkasında. Ama eminim biz parti grubu ahlakı ve İsmet Yılmaz’ın güçlü şahsiyeti sebebiyle, ilk turlarda dahi netice alabileceğimiz ümidini taşıyorum" ifadelerini kullandı.