Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle tek bakanlık iki ayrı bakanlığa ayrıldı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bazı bakanlıklara yaptığı atamalara ilişkin kararlar Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Kararnameye göre Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bölündü. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı.
Gece yarısı yayımlanan 1. Mükerrer Resmi Gazetede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2021/193 sayılı atama kararnamesi ile Bakanlar Kabinesinde değişiklik yapıldı. Kabinedeki bakan sayısı 17'den 18'e yükseldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aile ve Çalışma Bakanlığını yeniden iki ayrı bakanlık haline getirirken Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ı görevinden aldı. Mehmet Muş Ticaret Bakanı olarak atandı. Erdoğan yeni kurulan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Derya Yanık’ı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ise Vedat Bilgin'i atadı. Kararnamede, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı iken bakanlığı ikiye ayrılan Zehra Zümrüt Selçuk hakkında herhangi bir tasarrufta bulunulmaması ise dikkat çekti.
3 yeni isim atandı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Derya Yanık, Sosyal Güvenlik Bakanlığına Vedat Bilgin getirilirken, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın yerine Mehmet Muş atandı. Böylece Zehra Zümrüt Selçuk'un 10 Temmuz 2018'den bu yana süren Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı görevi sona erdi.
Ruhsar Pekcan gitti
Kararname ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan görevinden alınırken yerine 38 yaşındaki AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Muş getirildi. Pekcan, 5 gündür gündemde olan kendi aile şirketinin Ticaret Bakanlığı'na 580 bin TL'Lik dezenfektan sattığı iddiasını bugün yazılı açıklama yaparak kabul etmişti.
Yeni bakanlar Derya Yanık ve Vedat Bilgin
Erdoğan ayrıca Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmeden önce iki ayrı bakanlık olmasına rağmen 2018'de birleştirdiği Çalışma, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nı yeniden iki ayrı bakanlık haline getirdi. Bu şekilde yeni kurulan bakanlıklardan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Derya Yanık'ı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ise Vedat Bilgin'i atadı. Mevcut Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un adı ise kararnamede yer almadı. Bu durum Selçuk'un başında olduğu bakanlık artık mevcut olmadığı için görevden alınması için özel bir düzenleme yapılmaması ile açıklandı.
Bakan yardımcıları müşavir oldu
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kurulmasına dair 73 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Hangi personelin hangi bakanlığa gideceği ayrıntılı olarak tanımlanırken, kararname ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcıları ise yeni bakanlıkta müşavir kadrosuna geçirildiler. Bakana yakın çalışan bazı birimlerde görevli personelin ise ikiye ayrılan bakanlıklar arasından hangisine bağlanacağı ise iki bakanlık arasında yapılacak protokol ile belirlenecek.
Siyasetçiler ağırlık kazandı
Revizyon öncesi kabine bürokrat ve özel sektör ağırlıklı isimlerden oluşuyordu. Değişiklikle birlikte kabinede siyasetçi isimler ağırlık kazandı. Kabinede 6 bürokrat, 4 özel sektör ve 8 siyaset kökenli isim yer aldı.
Yeni bakanlar Meclis Genel Kurulu'nda yemin etmelerinin ardından göreve başlayacak.
AKP'nin sandalye sayısı düşecek
İstanbul Milletvekili olan Mehmet Muş'un yemin etmesinin ardından milletvekilliği düşecek. Böylece AKP'nin Meclis'teki sandalye sayısı 288'e gerileyecek. Kabinedeki kadın bakan sayısı ise bire düşecek.
Bakanlıkların hizmet birimleri
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının hizmet birimleri şunlardan oluştu:
"Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğü, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Personel Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı, Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Özel Kalem Müdürlüğü."
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının hizmet birimleri ise şunlar oldu:
"Çalışma Genel Müdürlüğü, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü, Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı, Personel Dairesi Başkanlığı, Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Özel Kalem Müdürlüğü."
Derya Yanık kimdir?
Avukat Derya Yanık, 1972 yılında Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde doğdu. İlköğrenimini Kadirli’de, orta ve lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde tamamladı. 1995 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Aralık 1996 itibariyle İstanbul Barosu’na bağlı olarak Avukatlık Stajını tamamladı ve o günden bu yana serbest avukat olarak çalışıyor.
AKP İstanbul Kurucu İl Yönetim Kurulu üyesi oldu. 2004-2014 yılları arasında 5 ve 6. Dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hukuk Komisyonu Başkanlığı, AKP Grup Sözcülüğü görevlerinde bulundu.
Derya Yanık zaman zaman televizyonlardaki siyasi tartışma programlarına katılmasıyla tanınıyor.
Mehmet Muş kimdir?
Mehmet Muş, 1 Mayıs 1982 tarihinde Sürmene, Trabzon'da dünyaya geldi. Türkiye Büyük Millet Meclisi 24.,25. ve 26. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul Milletvekili. Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi İşletme Bölümünü bitirdi. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra yüksek lisans eğitimi için ABD'ye gitmiştir. Washington State University School of Economic Sciences'de Ekonomi alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Özel sektörde Bütçe Planlama ve Raporlama Uzmanı olarak çalıştı. Marmara Üniversitesi İktisat Tarihi Anabilim Dalında Ekonomi Doktorasını tamamladı.
12 Haziran 2011 genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi'den İstanbul Milletvekili olarak seçildi. TBMM’ de Dışişleri Komisyonu üyeliği yaptı. Aynı dönemde Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliğinde bulundu. NATO Parlamenter Asamblesi (NATOPA) Türk Grubu Üyeliği’nin yanı sıra AKP Genel Merkez Halkla İlişkiler Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü. Numan Kurtulmuş'un Başbakan Yardımcılığı görevine atanmasından sonra, 27 Ağustos 2014 tarihinde yapılan AKP 1. Olağanüstü Kongresinde Ekonomiden sorumlu AKP Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirilmiştir. 12 Eylül 2015 tarihinde yapılan AKP 5. Olağan Genel Kurulunda yeniden AKP MKYK üyeliğine seçildi.
Vedat Bilgin kimdir?
22 Eylül 1954 Bayburt’ta doğumlu Vedat Bilgin, Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesini bitirdi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde “Türkiye’de Sanayileşme Politikaları ve Demokratikleşme Süreci” adlı çalışmasıyla da İktisat Sosyolojisi alanında doktorasını tamamladı. Gazi Üniversitesi İİB Fakültesinde Öğretim Üyeliği, TCDD Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanlığı, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanlığı ve Başbakan Başdanışmanlığı görevlerinde bulundu. 25. ve 26. Dönem Ankara milletvekili seçilen Prof. Dr. Vedat Bilgin son olarak cumhurbaşkanı başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkanvekili olarak görev yapıyordu.
Kendi şirketinden bakanlığına dezenfektan satan Pekcan görevden alındı
Davutoğlu'ndan Bakan Pekcan'a istifa çağrısı: O koltuk size haram
Ticaret Bakanı Pekcan dezenfektan satışını doğruladı