CHP'li Tanrıkulu: Öncelik AKP'nin Olmadığı Seçenek!

CHP'li Tanrıkulu: Öncelik AKP'nin Olmadığı Seçenek!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu: "Önerimiz hala gerçekleşebilir!"Seçimlerin ardından başlayan koalisyon tartışmaları liderlerin olası formülleri ortaya atmasıyla devam ederken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu: "Önerimiz hala gerçekleşebilir!"

Seçimlerin ardından başlayan koalisyon tartışmaları liderlerin olası formülleri ortaya atmasıyla devam ederken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da Meclis’te bir hükümet kurma imkânı varken erken seçimi konuşmanın doğru olmadığını belirtti. AKP’nin azınlık hükümeti kurmasının imkânsız olduğunu savunan, ‘AKP-MHP Koalisyonu’ olasılığına ilişkin “Olmamış duaya amin demek mümkün değil” değerlendirmesi yapan Tanrıkulu, “Yüzde 60’lık blok hâlâ olanaklı. Ortak hedefler üzerinde uzlaşılır, sonra gerekirse bir-iki yıl sonra seçim yapılabilir” dedi.

Tanrıkulu, dünyanın gelişmiş demokrasilerinde koalisyon tartışmalarının partiler üzerinden değil ilke ve hedefler üzerinden yapıldığını belirterek, bu konuda tavır koyan tek partinin CHP olduğunu vurguladı. Tanrıkulu, “Bunun dışında yürütülen tartışmalar ‘seçmene selam’ ötesinde bir anlam taşımıyor. Şu ana kadar ilkeler üzerinden bir tavır ortaya koyan tek parti de CHP. İlkelerimizi 14 madde olarak ortaya koyduk. Bizimle yapılacak tüm görüşmelerde bu çerçeve metne yönelik yaklaşımdır önemli olan” diye konuştu.

ÖNCELİK AKP'NİN OLMADIĞI SEÇENEK

‘O partiyle olmaz’ şeklindeki peşin hükümlerle yola çıkmanın doğru olmadığını vurgulayan Sezgin Tanrıkulu, CHP’nin yetkili kurullarında yapılan tartışmalar sonucunda partinin ‘vazgeçilmezlerinin’ belirlendiğini aktardı.

Tanrıkulu, “Bir koalisyon görüşmesi yaparken bu çerçeve dışında çıkılması mümkün değil tabii ki. Biz ilkelerimizden vazgeçerek iktidar olma anlayışı içinde değiliz. Önceliğimiz AKP’nin olmadığı bir seçenektir ve bugünkü Meclis aritmetiğinde bu mümkündür. TBMM’de Başkanlık Divanı oluştuktan sonra bir süreç başlayacak. Acele etmeye gerek yok. Bu 10 günlük süreçte belki şimdiye kadar ortaya konulan tutumlar gözden geçirilir” dedi.

ORTAK HEDEFLERİMİZ VAR

‘Yüzde 60’lık blok’ olarak söz ettiği oluşumu da açıklayan Tanrıkulu, şu ifadeleri kullandı; “Bu blok aslında siyaseten bir ortaklaşma değil, bazı ilke ve hedeflerde ortaklaşma. AKP’nin yarattığı demokrasi ve hukuk tahribatını gidermek, rövanşist duygularla hesap sormak değil ama yolsuzluk ve rüşvetle mücadele, yoksulluğa karşı taleplerin acilen yerine getirilmesi gibi konularda ortaklaşılabilir. Her üç siyasi partinin, CHP, HDP ve MHP’nin hedeflerinde bu var. Yüzde 60’lık blok hâlâ olanaklı. Ortak hedefler üzerinde uzlaşılır, yargı ve medya bağımsızlığı sağlanır, ardından dürüst ve adil bir seçim ortamı yaratılabilir. Gerekirse bir iki yıl sonra seçim yapılabilir. Olmazlar üzerinden değil, gerçekleştirilebilecek hedefler üzerinden konuya yaklaşmak gerekir. Meclis’te bir hükümet kurma imkânı varken erken seçimin konuşulması doğru değil.”

Tanrıkulu, bu tabloda AKP’nın azınlık hükümeti kurmasını ise ‘imkânsız’ olarak niteledi.

'AKIL VERMESİNLER'

Son günlerde sıklıkla dile getirilen AKP-MHP koalisyonunun Meclis aritmetiği içinde mümkün olabileceğini belirten Tanrıkulu, bu durumda CHP’ye anamuhalefet görevinin düşeceğini söyledi. Tanrıkulu, “Biz onu da layıkıyla yerine getiririz, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Ancak şimdiden olmamış duaya amin demek mümkün değil” dedi.

AKP ile CHP arasında kurulabilecek bir koalisyona dair de konuşan Tanrıkulu, CHP’nin bu süreçte ne yapacağına kendi yetkili kurullarında karar vereceğinin altını çizdi. CHP’ye bu konuda dışarıdan gelen müdahalelere işaret eden Tanrıkulu, “Dışarıdan, ‘şöyle olsa, böyle olsa’ denilmesini, CHP’ye ayar verme çabalarını doğru bulmuyoruz. Bugüne kadar CHP’yi her bakımdan eleştirenler koalisyon konusu söz olunca birdenbire CHP dostu oldu. Biz bir dayatma içinde değiliz. Türkiye’ye bir hedef gösteriyoruz. Normalleşmenin sağlanmasını, yaratılan tahribatların bir an önce giderilmesini istiyoruz” diye konuştu.

'ERDOĞAN MESAJI İYİ OKUMAMIŞ'

Seçim sonrası önce büyük bir suskunluğa gömülen sonra da koalisyona dair sert uyarılarda bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına da değinen Sezgin Tanrıkulu, Erdoğan’ın 7 Haziran’da sandıktan çıkan mesajı iyi okuyamadığını savundu.

Tanrıkulu, “Seçimden önce büyük bir iddiayla sahaya indi, Anayasa’yı yüzlerce kez ihlal ett, o iddiasına karşılık halk cevabını verdi ve ‘başkanlık sistemini istemiyoruz, sen anayasal sınırlar içinde görevini yap’ dedi. Buna rağmen hâlâ bir siyasi aktör gibi koalisyona yön verme, hükümet kurma gibi roller üstlenmeye kalkması hiç doğru değil” dedi.

Erdoğan’ın Anayasa’da sınırları çizilmiş görevlerini hatırlatan Tanrıkulu, şu ifadeleri kullandı; “Görevlendirmeleri yapar, 45 gün içinde hükümet kurulmazsa, geçici bakanlar kurulu kurulur ve seçime gidilir. Bunun dışında kendisinin özel olarak yapacağı bir şey yok. Kimin muhalefet olacağı belli değil daha çıkmış muhalefeti eleştiriyor. 7 Haziran’da yeni bir tablo ortaya çıkmıştır ve artık her koşulda Erdoğan anayasal sınırlar içinde kalarak görev yapmak durumundadır.”

SEBAHAT KARAKOYUN-BİRGÜN