CHP'li Karabat ilk kez Halk TV'de anlattı: Ziraat Bankası Demirören'in hisselerine neden el koymadı?

CHP'li Karabat, Ziraat Bankası'nın Demirören Grubu'na sağladığı kredi için, geri ödenmediği takdirde sunduğu teminat şartını anlatarak, Ziraat Bankası'nın Demirören'in hisselerine neden el koymadığını açıkladı.

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Ziraat Bankası'nın Demirören Grubu'na sağladığı kredinin bilinmeyenlerini anlattı.

Karabat, Ziraat Bankası'nın Demirören Grubu'na verdiği kredide sunulan teminat şartında, şirkete üç yıl içerisinde 150 milyon dolarlık nakdi sermaye koyması şartı koştuğunu, yerine getirilmezse şirkete el koyabileceğine yönelik maddeye yer verdiğini belirtti.

Halk TV'de İpek Özbey'in sunumuyla ekrana gelen Kadraj programında konuşan Karabat'ın açıklamaları şöyle:

Bu kredi kullanılırken aslında Ziraat Bankası yöneticileri, bu krediyi kullandıracak kadar grubun finansal verilerinin yeterli olmadığını, o şirketin bu krediyi kullanamayacağını biliyorlar. Neden? Oradaki teminat şartlarından bir tanesi, 'Siz üç yıl içerisinde 150 milyon dolarlık nakdi sermaye koyun bu şirkete, koyun ki bu krediyi vermek o zaman anlamlı olur. Bunu üç yıl içerisinde tamamlamazsanız, krediyi veren olarak sizin aldığınız şirketlere ortak olabiliriz, el koyabiliriz' diyorlar. Sayıştay raporunun 82. sayfasında yazıyor bu. Peki ne yaptılar, ödediler mi? 2020'ye kadar ödemediler. O şirketlere ne yaptılar? El koymadılar. Şimdi bir medya grubu düşünün, başınızda 150 milyon dolarlık şirkete el koyulabileceğine dair bir hüküm düşünün, o medya grubu bağımsız davranabilir mi? Baştan satın alınmış. Medya bağımsızlığını baştan ihlal eden bir durum. Şimdi 2021 ve 2022'de bakacağız. Bu kredi kapanıp kapanmadı mı ona bakacağız. Yeni iktidarla beraber, bağımsız bürokratların yapacağı ilk işlerden biri, bu sözleşme hükümlerini uygulamak olacaktır, ödemediyse hala. Kaldı ki şu anda da ödemiş olsa, geçmişteki sözleşme hükümlerine ihlaller var, ortada Sayıştay raporuna yansımış bulgular var. Belki de bu tarafıyla bu konu hiç sorgulanmadı.

'Ziraat Bankası'na yönetici atandı'

Bu dediğimi Ziraat Bankası başka şirketlerde uygulamış mı? Uygulamış. Üstelik sözleşme hükmü olmadığı halde krediyi kullandırmış. Bakmış ki alamıyor, zarar ediyor. Sonra o şirkete ortak olmuş. Bu arada, bu krediler kullanıldıktan sonra Ziraat Bankası'ndan bir yönetici de Demirören Grubu'na finansal işlerden sorumlu olarak yönetici olmuş.

'Bu şirketi niye kurtarıyorsunuz?'

Rie Enerji diye bir şirket var. Bu şirkete kredi kullandırılıyor. Şirket krediyi ödemiyor. Şirketi internet sitesine girdiğinizde göremiyorsunuz. Bu şirketin ortakları ağırlıklı MÜSİAD üyeleri ve AKP ile bağlantılı kişiler. Yani eski il başkan yardımcısı, iki üç tane il başkan yardımcısı var. 6-7 tane AKP yöneticisi var bu şirketin ortakları arasında, bu şirkete kredi kullandırılıyor 2013 yılında. Şirket krediyi ödemiyor. Neticede şöyle bir çözüm buluyorlar. Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankası bu şirketin hisselerini satın alıyor. Üstelik bu şirket zarar ediyor. Bu şirketi hisselerini satın alarak kurtarıyorlar. Bu şirketi alıyorsunuz, ama ötekinde sözleşme hükmü olduğu halde uygulamıyorsunuz, peki bu şirketi niye kurtarıyorsunuz?

AKP'nin operasyon merkezi

Karabat, konuyla ilgili sosyal medyada yaptığı paylaşımlarında, Ziraat Bankası'nın AKP'nin operasyon merkezi olduğunu vurguladı. Karabat, Ziraat Bankası'nın 2020 yılı Sayıştay raporunda yer alan verilere göre ettiği zararı açıkladı.