CHP'li Karabat: EYT'nin çözümü KKM'de

CHP'li Özgür Karabat, EYT'lilerin sorununun çözülmesiyle oluşacak mali yükün Kur Korumalı Mevduat'a ödenen parayla karşılanabileceğini söyledi.

CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, EYT sorununu çözülmesinin bütçeye getireceği yükün, Kur Korumalı Mevduat'a ödenen parayla bile karşılanabileceğini söyledi.

EYT'lilere dair iktidara birçok soru sorduklarını dile getiren Karabat, tahmini rakam üzerinden maliyet hesabını şöyle yaptı:

"Türkiye'de kaç EYT'li olduğunu milletvekilleri defalarca yetkililere sordu, CHP'li milletvekilleri sordu. Ama ne yazık ki cevap alamadık. Fakat biz araştırmalarımızla ve bu konunun uzmanlarına sorduğumuz sorularla ortaya bir rakam çıkıyor. O da şu, Türkiye'de 4 milyon 800 bin ile 5 milyon arasında EYT'li var. Peki sorunun ikinci kısmı şu. Kanun çıkarsa bu toplamın hepsi aynı anda mı emekli olacak yani bütçeye yük bir anda mı binecek? Elbette hayır. Çünkü bunlardan bazıları sürelerini bekliyorlar. Emeklilik gün sayıları eksik. Dolayısıyla kanun çıktığı ilk yıl en fazla 1 buçuk milyon kişinin emekli olacağı ve bunlara emekli maaşı bağlanacağı düşünebiliriz. Peki Türkiye'de emekli maaşı ne kadar? Hepimizin bildiği gibi en son düzenlemeyle, CHP'nin de bastırmasıyla en düşük emekli maaşı 3 bin 500 lira oldu. Ama Türkiye'de ortalama emekli maaşının daha yüksek olduğunu düşünürsek ve 5 bin rakamını baz alırsak, 1 buçuk milyon kişinin de emekli olacağını düşünürsek yıllık maliyet 90 milyar TL yapar. 90 milyar TL önemli bir maliyettir. Ama tercih edilebilir mi şimdi kıyaslayarak sizlerle paylaşmak istiyorum."

'Kaynakları toplumun geniş kesimlerine aktarmalıyız'

Kur Korumalı Mevduat'ın 6 aylık maliyetinin 87 milyar TL olduğunu söyleyen Karabat "Birinci kıyaslamamız şu olsun. Hatırlarsanız hükümet Kur Korumalı Mevduat uygulamasına geçti. Ve hepimiz biliyoruz ki başlangıçtan bugüne kadar dolar yüne yükseldi ve 18 TL sınırını zorluyor. Yani Kur korumalı mevduatın ekonomiye kazandırdığı yok, ancak kaybettirdiği var. 87 milyar TL. 6 ayda. Yani bir tarafta 90 milyar TL, 1 buçuk milyon kişi için ödenecek, diğer tarafta sayıları oldukça düşük olan kişi ve şirketler için 87 milyar TL ödenecek. Dolayısıyla bu tercih edilebilir bir rakamdır. Zaten sosyal demokrat politikalar gereği, kaynakları kısıtlı sayıdaki zümrelere değil, toplumun geniş kesimlerine aktarmamız gerekir" dedi.

Bütçe'nin AKP'nin yanlış politikaları ile yönetildiğine vurgu yapan Karabat sözlerini şöyle tamamladı:

"Peki sadece bu mu? Şöyle düşünelim. Bütçemiz ne kadar? Yaklaşık 2 trilyon 830 milyar TL. 2 trilyon 830 milyarda 90 milyarın oranı yüzde 3'ten az. Diyelim ki cebimizde 100 lira var ve hayırlı bir iş yapmak istiyoruz, 3 lira kolayca ayrılacak bir rakam. Şunu söylemek isteriz ki bu bütçe büyüklüğünde yıllık 90 milyar lira tercih edilebilir, ödenebilir, kolay ödenebilir bir rakamdır.

Üstelik şimdi vereceğim rakam daha da dudak uçuklatıcı. TBMM'ye 2022 bütçesi geldiğinde 1 trilyon 750 milyar TL olarak geldi ek bütçe öncesinde. Bu miktarın o zamanki karşılığı 181 milyar dolardı. Ama AKP ekonomiyi o kadar yanlış yönetti ki, o bütçenin bugünkü karşılığı 97 milyar dolar. Yani bütçe 84 milyar dolar değer kaybetti AKP yüzünden. AKP nasıl yanlış politikalarla 84 milyar doları erittiyse, biz de doğru politikalarla EYT'lilere 90 milyar TL'yi verebiliriz. 84 milyar doların karşılığı yaklaşık 1 trilyon 600 milyardır. Yani EYT bütçesinin 18 katı kadardır.

Bütün bu rakamlar gösteriyor ki, EYT'lilerin maliyeti, ödenebilir bir maliyettir. Üstelik maliyetin dışında getirileri vardır. Örneğin emekli olacakların yerine genç istihdamının sağlanması gibi çok önemli bir getiri vardır. Örneğin bu paralar harcamaya da dönüşeceğinden dolaylı vergilerle ekonomiye dönmesi gibi karşılığı vardır. Neresinden bakarsanız bakın, Türkiye Cumhuriyeti gibi büyük bir ülke, emeklisine, emekçisine sahip çıkabilecek bir ülkedir. Yeter ki doğru ekonomik politikaları, sosyal adalete inanmış ekonomi politikaları uygulansın. CHP'nin tercihi çok net ve açıktır, hesaplaması da ortadadır."