CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı: İstanbullu sizden 2 defa mührü aldı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nde CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, İBB’nin karla mücadele konusunda başarısız olduğunu söyleyen AKP’li meclis üyesine, “İstanbul halkı kanmaz. AK Parti’den bıktığı, işler yürümediği, belediye hizmetleri durduğu, belediye yolsuzluklarla anıldığı için İstanbul halkı, 31 Mart ve 23 Haziran 2019’da iki defa mührü sizden almıştır” karşılığını verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nin mart ayı oturumları Yenikapı'daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde, 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında toplandı.

Meclis üyelerinin gündem dışı konuşmalarında söz alan AKP'li Meclis üyesi Muharrem Balık, “İBB’nin ‘sanal gerçeklik belediyeciliği’ anlayışıyla algı, sosyal medya, fonlanan medya organları, danışmanlar ve ajanslar ile yönetildiğini” söyledi. Balık, “İBB'nin karla mücadele konusunda başarısız olduğunu, buzlanmaya karşı solüsyon kullanılmadığını, tuz yerine kum kullanıldığını, karla mücadele araçlarının yaz lastikleri ile yola çıktığını” iddia etti.

Balık konuşmasında, “herkesin çok beğendiği dikey bahçelerin bakım yapılamayacağı için söküldüğünü, anıt ağaçların bakım yapılamadığı için çürüdüğünü, müsilaj sorununun İBB yüzünden yaşandığını” ileri sürdü.

Balık “Ne virüsten kurtulabildik ne pandemisinden kurtulabildik, şimdi de savaşa girdik. İstanbul'da müsilajla karşılaştık bu döneme denk geldi, ağaçlar çürüdü bu döneme denk geldi. Kar aniden ilk defa bu dönemde bastırdı. Atlar kayboldu, size denk geldi, yapacak bir şey yok” dedi.

Balık’ın eleştirilerinden sonra söz alan CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ise AKP Meclis üyesi Muharrem Balık’a şu yanıtı verdi:

“İstanbul halkı gerçekten kanmaz"

Muharrem Bey'i kutluyorum. Gerçekten AK Parti dönemi ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi. Kendisi; işte bu ajans meseleleri, danışmanlar, fonlanan TV'ler ki bu ülkede havuz medyasını yaratan kendileridir. Havuz medyası ismi oradan çıkmıştır. Algı operasyonları, manipülasyonları… Tam olarak AK Parti döneminin özetini kendisi ifade etti. Muharrem Bey şunu söylemek istiyorum. İstanbul halkı gerçekten kanmaz, kandırılamaz. Aksine İstanbul halkı o kadar bilinçli ve o kadar zekidir ki 31mart ve 23 Haziran'da üç ay arayla iki kere Ekrem İmamoğlu ve Cumhuriyet Halk Partisini iktidar etmiştir.

İstanbul halkı bu kadar bilinçli ve bu kadar zeki olduğu için bunlar olmuştur. AK Parti'den bıktı, AK Parti artık İstanbul halkını bıktırdı. AK Parti döneminde yapılan işlerle ilgili olarak büyük sorunlar yaşandığı, işlerin yürümediği, belediyecilik hizmetleri durduğu ve AK Parti dönemi yolsuzluklarla anıldığı için 31 Mart ve 23 ve Haziran 2019 tarihlerinde İstanbul halkı iki defa kendilerinden mührü almıştır.

"Sayın Mevlüt Uysal tarihi bir Gaya İzma atmıştı"

Çok kısa hatırlamak lazım mesela. Mesela geçen dönemin belediye başkanı, son bir buçuk yılın belediye başkanı Mevlüt Uysal ne demişti, kendisi. ‘Metroda önceliğimiz en fazla oy aldığımız yerlerdir’ demişti. Tarihi bir gafa imza atmıştı, Sayın Mehmet Uysal. Bize hiç öyle partizanlıktan bahsetmesinler. Büyükşehir Belediye Başkanı kendisi partizanlının kralını yaptı. Ne dedi? ‘Bundan sonra metroyu en fazla oy aldığımız yerlere götüreceğiz’ dedi. Levazım tüneli, diyor. Levazım tüneli seçimde önce durduran AK Parti'nin kendisi, metro inşaatlarını seçimden önce durduran AK Parti'nin kendisi.

"En başarısız ulaşımdan sorumlu genel sekreter yardımcısını bakan yapan AKP’nin kendisi"

AK Parti döneminin, son 25 yılın belki de en başarısız ulaşımdan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısını bugün Ulaştırma Bakanı yapan ve aynı başarısızlığı tüm Türkiye'de gösteren kişiyi de bugün bakan yapan yine AK Parti'nin kendisi. Onun döneminde, onun imzasıyla İstanbul'da metro hatları durdu. Onun dışında yapılamayan 800 metresi döşenen Alibeyköy tramvayında, vagonları getirip fotoğraf çektirip sanki deneme sürüşü yapıyormuş havası veren AK Parti'nin ta kendisi. ‘İ-Taksi’ projesini eline yüzüne bulaştıran, ihale sürecinden tutun da daha süresindeki teknolojik süreçler kadar bütün bunları elini yüzüne bulaştıran AK Parti'nin kendisi. Belediye şirketleri sigorta ve vergi borcu olduğu için ihaleye giremedi, bu belediyede. Belediye şirketleri, 28 tane iştirakimizin önemli bir çoğunluğunun sigorta, vergi borcu vardı devraldığımızda, hiç hesabımızda olmayan, hiç bilmediğimiz 800 milyon liralık vergi sigorta borçları ile karşılaştık. Selde hani bırakın karı falan, yani selde Allah rahmet eylesin 36 tane vatandaşımızın can vermesine sebep olan uygulamaları yapan AK Parti. Sayın Cumhurbaşkanı'nın deyişiyle derenin intikamı ağır olur demişti Sayın Cumhurbaşkanı o dönemde.

"AKP’li ilçe belediyeleri tuz yerine kum verildi diyorlar en büyük ayıpları da bu"

‘Solüsyon uygulaması hiç uygulamadı’ dedi. Bu koskoca bir yalan. Solüsyon uygulaması tonlarca solüsyon yollara serildi. Hiç bunları böyle uydurmaya falan gerek yok. Bence en büyük ayıp da şudur. Tuz yerine kum verildi. Yani tuz yerine kum verildiyse o tuzlar hala açıkta depolarda bekletiliyor. Yani bu karda da önceki karda da kamyonlarla gelip tonlarca tuz alan AK Partili ilçe belediyeleri bugün çıkıp tuz yerine bize kum verdiniz diyorlar. Tamamen iftiradan ibarettir.

Sayın başkan İstanbul'da sanki ilk defa kar yağdı da İstanbul'da insanlar ilk defa yollarda kaldı bu doğru değil. Bundan önceki yıllarda da ne zaman kar yağsa İstanbul'da da çok ciddi sorunlar oluyordu. Ama şurada haklılar. Yönetimde olan, görev yapan bir siyasi parti olarak ve yönetim olarak İstanbullularımızın bir dakikasını bile yollarda boş yere geçirmesine razı olmamak gerekiyor.

Orada bir eksikliğimiz varsa elbette ki bu tip eksikliğimizdir, bunu kabul ederiz. Bütün İstanbul halkından da bu konuda özür dilemeyi de biliriz. Biz AK Partililer gibi değiliz. Özür dilemek bu konuda bence bir erdemdir. Bir vatandaşımızın bir tek dakikasına bile mal olduysak, tekrar tekrar özür dileriz. Ama biz bu sorunları çözeriz Sayın Başkan. Çözdük de bakın dört gün boyunca kar yağdı. Herhangi bir sorun yaşandı mı, Allah'a çok şükür yaşanmadı.

"Komisyon başkanımız bize vereceği aklı gitsin sayın bakanlara versin"

Şimdi akıllı kentler komisyon başkanımıza ben bir öneride bulunuyorum. Bu söyleyeceğim şeyleri şu an kendileri iktidarda. Belki giderler Sayın Bakanlara bu konuda biraz akıl verirler. Bu meseleyi çözerler. Geçen ocak ayındaki karda İstanbul'da İBB yönetimindeki sorumluluk alanlarında hep böyle yedi-sekiz saatlik bir sıkıntılar yaşandı. Ama tam o sırada üçüncü havalimanında dört gün boyunca insanlar mahsur kaldı. Dört gün boyunca uçaklar uçamadı, inemedi, kalkamadı Sabiha Gökçen Havaalanı tıkandı. İstanbul Havalimanı'na giden bütün yollar tıkandı. İnsanlar yollarda, insanlar uçakların içinde kaldı. Uçaklarından inenler, otobüslerin içinde kaldı, saatlerce havalimanına varamadılar. Basın Ekspres Yolu kapandı, Kuzey Anadolu Otoyolu kapandı. Isparta'da bir kar yağdı, günlerce Isparta'ya elektrik verilemedi. Konya'da kar yağdı, günlerce Konya'ya elektrik verilemedi. Ülkemizin iki büyük şehri İstanbul ve başkentimiz Ankara arasında günlerce yol kesildi. Bolu Dağı günlerce kapandı. Gaziantep otoyolu kapandı, ki Gaziantep'ten Adana'ya giden otoyoldur. Helikopterlerle yollarda kalanlara yardım götürüldü orada. Hiç bunları düşünmüyorlar. Yani aynı dönemde organize sanayi bölgelerine elektrik verilemedi bu ülkede. Elektrik verilemediği için sanayi bölgelerinde üretim yapılamadı. Milyarlarca dolarlık bu ülkenin ekonomisi zarar gördü.

Bakın sorunları çözeriz. Ama bence komisyon başkanımız iktidarda, kendileri bize vereceği aklı gitsin Sayın Bakanlara versin. Onlar önce bu sorunları çözsünler. Ondan sonra gelirler burada İstanbul’u konuşma hakkına sahip olurlar. Biz görevimizin farkındayız yapmamız gerekenlerin farkındayız, eksiklik varsa bunları çözeriz. Ama bu ülkenin sorunlarını çözmesi gerekenleri de görevlerini yapmaya davet ederiz.