Çevre Yüksek Mühendisi Ahmet Kahraman: ‘Selde tsunami mi gelir, o baraj kapaklarından kaynaklıdır'

Çevre Yüksek Mühendisi Ahmet Kahraman: ‘Selde tsunami mi gelir, o baraj kapaklarından kaynaklıdır'
Kastamonu’nun Bozkurt ilçesini tamamen sular altında bırakan facia için bölgedeki hidroelektrik santralinin regülatör kapaklarının açıldığına dair ciddi iddialar ortaya atıldı.

halktv.com.tr Kastamonu Bozkurt'ta  yaşanan sel felaketinde barajların kapaklarının açıldığı haberlerine ilişkin HES’i işleten şirketin basın ajansına ve Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ahmet Kahraman’a ulaştı. Konuyla ilgili iddiaları yöneltti.

İçişleri Bakanı yalanlamıştı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Kastamonu Valiliği bu iddiayı yalanladı. Ancak selin meydana geldiği Çarşamba günü içerisinde çiftçilere mesaj gitti. Yeniçağ’dan Fatih Ergin’in haberine göre söz konusu mesajlarda ‘Çiftçilerimizin dikkatine. Bölgemizdeki yoğun yağışlar nedeniyle sel riski beklenmektedir. Tesislerimizi ve arazilerimizi korumak amacıyla barajlarımız kapatılmış regulatör kapaklarımız açılmıştır. Tüm çiftçilerimizin önlem almasını önemle rica ederiz’ ifadeleri yer aldı.

‘Patlayacak bir şey de yok zaten’

halktv.com.tr'nin sorularını yanıtlayan HES’i işleten şirketin basın ajansına ve Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ahmet Kahraman konuyla ilgili şunları söyledi.

Zülfikarlar Holding’e ait, Tesla Enerji A.Ş. bünyesindeki Berke Elektrik A.Ş. iddiaların odağındaki HES ile birlikte toplam beş adet regülatörü işletiyor. Bu regülatörlerden iki tanesi Kastamonu Bozkurt’ta, üç tanesi ise Sinop Ayancık’ta. Berke Elektrik A.Ş.’nin basın ajansına “Bozkurt’taki HES’in kapaklarının patlama ihtimali var mı?” diye sorduğumuzda, ‘Patlamaz, patlayacak bir şey de yok zaten’ dedi.  “Nasıl bir baraj hayal ediyorsunuz bilmiyorum” diyen şirketin basın ajansı ‘Tavaklı yapılar bunlar. 3 metreye 12 metrelik beton düşünün, zaten 45.000 metreküp su tutuyorlar arkasında tahminen. Öyle kapakları olan, kapakları açılan, çok fazla su geldiği zaman kapakları patlatan bir yapı yok. Fazla gelen su beton setin üzerinden taşıyor ve aşağı iniyor. Yani, aslında yukarıdan gelen suyun etkisini azaltan bir yapısı var’ şeklinde konuştu.

‘Ani bir deşarjdır, tek noktadan bir deşarjdır’

Konuyla ilgili Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Kahraman bölgedeki çiftçilere HES’in kapaklarının açıldığına dair mesaj gittiği ile ilgili haberler çıktığını ve bölgedeki HES’in selin etkisini arttırdığını söyledi. Çevre Yüksek Mühendisi başkan Kahraman ‘Bu ani bir deşarjdır, tek noktadan bir deşarjdır’ diye konuştu.

Vatandaşın birinin sel suları için ‘tsunami geldi resmen’ dediğini ifade eden Kahraman bu ifadeyle ilgili, ‘Selde tsunami mi gelir, o baraj kapaklarından kaynaklıdır’ dedi. Başkan Kahraman, “Regülatör nedir? Regüle etmektir. Regülatörün görevi fazla veya az su geldiğinde dengelemektir. Demek ki o regülatörde değildir. Bu bilimden uzak, rant ve para amaçlı… Görüntü belli” şeklinde konuştu. 
Mesajda ‘önleminizi alın’ ifadesini de eleştiren Kahraman, ‘Bu insanlar önlemini nasıl alacaklar?’ diye sordu. 
Sel sırasında HES’in kapaklarının açılmasının, kapaklarının patlamasının veya açılırken kapakların patlamasının arasında fark bulunmadığını söyleyen Kahraman ‘Sel, sağanak yağmur doğal olaylardır evet, ancak böylesine can kayıpları doğal değildir. Bunların zeminini, biz işte HES’lerle hazırlıyoruz.’ ifadelerini kullandı.

Suçlu sağanak yağış veya iklim krizi değil

Sellerin, sağanak yağışların doğal olaylar olduğunu söyleyen Kahraman ancak bunların olabilirliğini ve şiddetini öngörememenin esas problemimizi meydana getirdiğini anlattı.  ‘Bu işin suçunu iklim krizine atamayız. Çünkü iklim krizi global bir sorundur ve bilimsel bir gerçektir.’ diyen Kahraman selin bu kadar büyük felaketlere yol açmasının esas nedeninin acil durum planı bulunmamasına ve gerekli önlemlerin alınmamasına bağladı.

‘Can kaybının çok daha yüksek olduğuna dair duyumlar alıyoruz’ 

Kahraman, kendilerinin can kaybı duyumlarının açıklanan resmi rakamlardan çok daha fazla olduğunu söyledi. Can kayıpları için Kahraman 'Böyle olmamasını diliyoruz, yanlış olmasını diliyoruz ama yirmi kişilerden değil, yüzlerden bahsediliyor’ dedi.

Kahraman ayrıca, bölgedeki bilgi akışının da siyasi nedenlerle aksadığını belirtti.