Çerkezoğlu'ndan 1 Nisan uyarısı: İşsizlik ciddi artacak

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 1 Nisan'da sonlandırılacak Kısa Çalışma Ödeneği'nin işsizliği artıracağını söyleyerek işçilerin ücretsiz izin dayatmasına daha fazla maruz kalacağını söyledi.

Arzu Çerkezoğlu, Kısa Çalışma Ödeneği’nin (KÇÖ) uzatıldığı son tarih olan 1 Nisan’da 1.3 milyon vatandaşın işsizler ordusuna eklenebileceği yönündeki iddialara ilişkin konuştu. "Uygulanan politikalar, pandemide bir yılı geride bırakmamıza rağmen işçileri, emekçileri, işsizleri korumaya yönelik şekillenmedi" diyen Çerkezoğlu, salgının ekonomik ve toplumsal tahribata yol açacağını söyledi. 

"2020'de her üç işçiden biri işini kaybetti"

Pandemi süresince 3.7 milyon yurttaşın yararlandığı Kısa Çalışma Ödeneği yarın akşam itibariyle sona erdirilecek. KÇÖ'nün sonlandırılmasıyla birlikte işsizlikte ciddi bir artış yaşanacağını söyleyen Çerkezoğlu şölye konuştu:

Siyasi iktidarın bütün yurttaşların işini güvence altına alacak sosyal politikaları hayata geçirmesi şarttır. Pandemide bir yılı geride bırakmamıza rağmen uygulanan politikalar işçiler, emekçiler, işsizleri korumaya yönelik şekillenmedi. Dünyayla kıyasladığımızda milli gelirine oranla yurttaşlarına sağlık harcamaları dahil olmak üzere en az destek sağlayan 2 ülkeden birisi Türkiye. Böyle bir tabloda da iş kaybı yaşandı. 2020 yılı boyunca Türkiye’de her 3 işçiden biri işini kaybetti. Kısa çalışma ödeneği işçilerin sosyal desteği. Destek verilmesi gerekirken pandemi bitmiş gibi elimizde var olan destek mekanizmalarını ortadan kaldırılıyoruz. KÇÖ’nün sonlandırılması demek işsizlikte ciddi bir artış ortaya koyacak. Ücretsiz izne çıkarılanların sayısı 2.5 milyonu buldu. KÇÖ sonlandırılırsa işsizlik artacak ücretsiz izin dayatmasına maruz kalan işçiler de artacak.

"1 Mayıs fiilen yasaklanmış oldu"

KÇÖ salgın devam ettiği sürece sürdürülmelidir. En düşük miktar da asgari ücret olmalıdır. Pandeminin başından itibaren milli gelirden bir kuruş işçiye, emekçiye verilmemiştir. Yardımlar, işçilere ait olan işsizlik sigortası fonundan yapılıyor. İşsizlik sigortası fonundan dahi işçiye aktarılan miktar iş verene aktarılan miktardan çok daha az. Buradan tek çıkış sosyal devlet ve sosyal politikadır. Piyasayı değil insanı odağına alan temel perspektif gerekiyor.  

1 Mayıs öncesi açıklanan önlemler sebebiyle fiilen yasaklanmış oldu ama 1 Mayıs bu yasaklara sığacak bir gün değildir işçi sınıfı açısından. 1 Mayıs insanca yaşam talebidir, yasaklanabilir değildir.

Etiketler :