Bir günde 5 polis intihar etti: CHP-AKP 'başörtüsü' yerine polis teşkilatının sorunlarına bakmalı
Vatan Emniyet’te hayatına son veren polis memuru Enes Sayhan, bıraktığı mektubunda üstlerinden gördüğü mobbingten bahsederken yaşadıklarının kendisini hasta ettiğini söyledi. Sayhan’ın mektubu, emniyet teşkilatı içerisinde yaşanan mobbing ve çalışma koşulları tekrardan gündeme getirdi.
Emniyet-Sen Genel Başkanı Faruk Sezer, son zamanlarda polislerin intihar etmeden önce not, mektup bıraktığını belirtirken “Süreç iyi bir yere gitmiyor. Sayhan notunda, ‘Bu teşkilattan daha iyi bir yere gidiyorum’ diyor. Bunlar çok ağır sözler” dedi.
Faruk Sezer - Emniyet-Sen Genel Başkanı
Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamadaki ‘soruşturma’ detayına dair de konuşan Sezer, “Ben onlarca kez açığa alındım. Bu kolay bir korku değil. Enes için zor bir süreç olmuş. Müfettişin ‘Senin bir suçun yok’ dedikten sonra ihraç istemesi gerçekten insanı hasta edebilir” ifadelerini kullandı.
‘Eğer mektupta anlatılanlar doğruysa, bu iddiaları araştırdınız mı?’
Sezer, Sayhan’ın mektubuna değindiği konuşmasında, “Eğer mektupta anlatılanlar doğruysa bu iddiaları araştırdınız mı?” diyerek emniyette intiharların sebepleri hakkında gerekli araştırmaların ve yaptırımların yapılmadığını belirtti.
Emniyetin yönetim sorunu olduğunun altını çizen Sezer, “Bu teşkilatın çağdaş bir kanunla yönetilmesi lazım. 1934’ten bugüne kalan teşkilat kurallarının günümüz şartlarına uygulanması gerekiyor” dedi.
‘AKP-CHP, gündem olmayan, normalleşmiş ‘başörtüsü’ yerine emniyetteki sorunları tartışmalı’
Bu uygulama için AKP ve CHP’ye seslenen Sezer, başörtüsü tartışmalarının artık normalleştiğini ve gündem olmaması gerektiğini vurgularken “Buradan CHP ve AKP’ye sesleniyorum; Her ölümün arkasından bahane üretenlere inanmasınlar. Gerçekten bu sorunun merkezine insinler. Bu sorunların odağı, yazılan mektuplar olmalıdır. Bu mobbingleri yaşatanlar hakkında soruşturma başlatılıp gereği yapılmalıdır. Artık tartışılmaması gereken ‘başörtüsü’ tartışmaları’ yerine emniyetteki sorunlar tartışılmalıdır” ifadelerini kullandı.
‘Psikolog, silah olarak kullanılıyor’
EGM’nin Enes Sayhan’ın intiharına dair yaptığı açıklamadaki “Psikologa gitmişti” ifadelerine de tepki gösteren Sezer, “Senin silahını alırım, psikologa gönderirim diyorlar. Psikolog, ‘deli yaftası’ yapıştırmak için kullanılıyor. Yöneticilerin elinden, sınırsız inisiyatifin alınması gerekiyor. Envai çeşit baskı var. Kimisi bu baskıları kaldırabilir ama kimisi kaldıramıyorum” dedi.
Polis intiharları gündemdeyken Soylu, Alişan’ın programında
Polis intiharlarınındaki artış iki gündür Türkiye’nin gündemindeyken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bugün TRT’de Alişan’ın sunduğu programa konuk oldu. Soylu programda, uyuşturucu ve terör operasyonlarıyla ilgili konuşurken polis intiharlarına dair bir ifade kullanmadı.
Soylu’nun programda polis intiharları konusuna değinmemesi ise sosyal medyadan tepki topladı. Tepki gösterenlerden biri de CHP’li Murat Bakan’dı. Bakan yaptığı paylaşımda, “Dün 5 polisimiz daha intihar etti. Polisler intihar ediyor, bıraktıkları notlarda yaşadıkları zulmü anlatıyor. Polisler feryat ediyor, biz araştıralım diye haykırıyoruz. O esnada Süleyman Soylu” dedi.
CHP’li Bakan’dan soru önergesi
CHP İzmir milletvekili Murat Bakan ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması için TBMM’ye verdiği soru önergesinde, intihar eden polis memuru Sayhan’ın mektubunda adı geçen amirler hakkında soruşturma başlatılıp başlatılmadığını sordu.
Bakan’ın soru önergesinde Soylu’ya yönelttiği sorular şöyle:
- Polis memuru Enes Sayhan’ın ölümüyle ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa hangi aşamadadır/akıbeti nedir? Başlatılmadıysa neden başlatılmamıştır?
- Polis memuru Enes Sayhan’ın intihar etmeden önce bıraktığı notta adı geçen amirler hakkında soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa hangi aşamadadır/akıbeti nedir? Başlatılmadıysa neden başlatılmamıştır?
- Hayatının baharında isteyerek polislik mesleğini seçen ve vatan için canını vermekte tereddüt etmeden çalışan polislerimizin; amir tahakkümü, mobbing, angarya, 12’ye 12, 12’ye 24 ve çeşitli mesai uygulamalarıyla karşı karşıya bırakılmaları; ağır çalışma koşulları ve uygulamalarla aile ve sosyal hayatlarını yaşayamamaları; kendilerinin ve eşlerinin illerinde çalışmamalarına yönelik çıkarılan yönetmelik, ‘makam takdiri’ denilerek uygulanmayan yargı kararları… Tüm bunlar polis intiharlarında etkili midir? Bu konuyla ilgili görüşünüz nedir?
- Hali hazırda 130 bin polis memuru şark hizmeti yapmamışken, kamuoyunda ikinci şark olarak bilinen Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin değiştirilmesinin gerekçesi nedir? Polis intiharlarında etkisi var mıdır?
- Hemen hemen her gün ülkenin bir yanından bir polisin intihar ettiği haberini alıyoruz. Polis intiharlarının önüne geçmek için ne zaman harekete geçeceksiniz?
- Cumhuriyet tarihi boyunca, hiçbir dönemde bu kadar çok polis intihar etmemiştir. Bunu nasıl açıklıyorsunuz?
Polis memuru Vatan Emniyet’te intihar etti: ‘Ben Enes Sayhan artık pes ediyorum’