Berkin Elvan davasında karar

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesiyle yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın davasında sanık polis Fatih Dalgalı “olası kastla adam öldürme” suçundan 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi, bugün yapılan duruşmada sanık polis Fatih Dalgalı hakkındaki kararını açıkladı. Sanık polis Fatih Dalgalı hakkında “olası kastla adam öldürme” suçundan 16 yıl 8 ay hapis cezası veren mahkeme, tutuklama kararı çıkartmadı. Mahkeme, kararın Yargıtay tarafından onanmasına kadar geçecek süre için ise Dalgalı hakkında yurt dışına çıkış yasağı koydu.

İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tarafların beyanlarının ardından karar açıklandı. Tutuksuz sanık Fatih Dalgalı, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile şikayetçi anne Gülsüm Elvan, baba Sami Elvan ile Berkin Elvan'ın ablaları Özge ve Gamze Elvan'ın hazır bulundu. Duruşmada, çok sayıda kişi de izleyici olarak bulundu. 

Oy birliğiyle alındı 

Mahkeme heyeti oy birliğiyle karar aldığını açıkladı. Heyet, sanık Fatih Dalgalı, üzerine atılı 'Kasten öldürme' suçunu işlediğinin sabit olduğunu belirterek suç konusunun önem ve değeri, suçun işleniş biçimi, suçun işlenmesinde kullanılan araç, meydana gelen zararın ağırlığı, sanığın güttüğü amaç ve saik, meydana gelen tehlikenin ağırlığı, suçun işlendiği zaman ve yer, suç kastının yoğunluğu dikkate alınarak önce müebbet hapis cezası verdi. 

16 yıl 8 ay hapis cezası 

Heyet, sanığın suçu öngörmesine rağmen olası kasıtla işlediği anlaşıldığından cezayı 20 yıl hapse indirdi. Verilen cezanın geleceği üzerindeki olası etkisi dikkate alınarak takdiri indirim yapan heyet, sanığın 16 yıl 8 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına hükmedildi. 

Yurtışına çıkış yasağı 

Sanığın somut olayda, maktülün yaşını bilerekö ngörerek suçu işlediğine dair her türlü şüpheden uzak, somut ve inandırıcı delil bulunmadığı da karar da yer aldı. Aktif görevde olması, duruşmaları takip etmiş olması, dosyanın temyiz süreci, tutuklamanın koruma tedbiri olması gözetilerek adli kontrol tedbiriyle amaca ulaşılabileceğinden sanık F.D. hakkında yurtdışı yasağı konulmasına karar verildi. 

Anne Gülsüm Elvan: Kilosuna göre verdiler cezayı

Duruşma çıkışında, anne Gülsüm Elvan "Kilosuna göre verdiler cezayı" diyerek gözyaşı döktü. 

Savcı: Bilinçli taksirle öldürme

Önceki duruşmada, mütalaasını açıklayan savcı; şüpheli polis Fatih Dalgalı'nın “bilinçli taksirle öldürme” suçlamasıyla cezalandırılmasını talep etmişti. 

'Berkinimizi vuran polis 8 yıldır görevine devam etti'

Duruşma öncesinde Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı. Taksim Dayanışması adına açıklamayı yapan Akif Burak, “Biz 8 senedir Berkinimiz için adalet talebimizi sürdürürken, Berkin'in koşup oynadığı sokaklarda, meydanlarda, parklarda, adalet saraylarında ve mahkeme salonlarında haykırırken, Berkinimizi vuran polis sekiz yıldır görevine devam etti" dedi.

Bu süreçte mahkeme başkanlığına da sosyal medya hesaplarından, "Gezi vandallıktır" diye paylaşımlar yapan Mehmet Galip Perk'in getirildiğini söyleyen Burak, şunları söyledi:

"Tepkilerimiz üzerine, yeni bir heyet atansa da bu davanın tarafsızlığı o günden beri şüphelidir. 29 Ocak 2021 günü görülen bir önceki duruşmanın mütalaasında Berkinimizi gaz fişeği ile öldüren sanık F.D.'nin 'bilinçli, taksirle ölüme neden olmak' suçundan 2 yıl 8 aydan 9 yıla kadar hapsi talep edildi.

Davaya ilişkin kararın verilmesine beklediğimiz bugünkü duruşmada da sekiz yıldır birlikte haykırdığımız talebimizi yineliyoruz. Berkin için adalet istiyoruz. Katillerin, faillerin ödül gibi cezalarla korunmasını, gerçeklerin karartılmasını kabul etmiyoruz. Hiçbir zaman kabul etmeyeceğiz. Çünkü biliyoruz ki, katillerin, faillerin yargı tarafından korunduğu bir ülkede üstümüze çeken karanlık her gün daha çok büyüyor.”

Dün, İzmir’deki HDP İl Binası'nda yapılan silahlı saldırıda Deniz Poyraz’ın hayatını kaybettiğini hatırlatan Akif Burak, “Bu karanlık bizden Ali İsmail'i aldı, Ethem’i aldı, Mehmet'i, Abdocan'ı aldı. Medeni'nin, Hasan Ferit'in, Ahmet'in katillerini korudu. Aynı karanlık, daha dün, Deniz Poyraz'ın da geleceğini çaldı. Bizler, aydınlık bir gelecek umudu ile barışı, dayanışmayı, kardeşliği savunurken, geleceğimizi çalınıyor. Yeter” dedi.

'Katilin kim olduğu, ona kimlerin emir verdiği 7 yıl önce belliydi'

Çağlayan Adliyesi önünde yapılan açıklamada, Avukat Can Atalay, “Bu dosyada katilin kim olduğu, tetiğin kimin tarafından çekildiği 7 yıl önce belliydi. Ona kimlerin emir verdiği 7 yıl önce belliydi. 'Emri ben verdim' diyen dönemin başbakanı 7 yıl önce belliydi. Keşke bu soruşturmada deliller karartılmaya çalışılmasaydı, keşke tetiği çekenlerin kimliği gizlenmeye çalışılmasaydı, keşke 'Emri ben verdim' diyen dönemin başbakanı, acılı bir anneyi miting meydanlarında yuhalatacak kadar düşkünleşmeseydi” diyerek gerekçeli kararda hüküm kurulmasını beklediklerini söyledi. Avukat Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bu sanık tutuklanmalıdır' 

"Bunca delil karartanlar, sanığı takma bıyıkla, kullanmadığı gözlükle duruşma salonuna çıkartanlar bundan sonra ne yaparlar, neye heves ederler kestirmek güç. Bu sanık tutuklanmalıdır. Hüküm verildi müebbet, 16 yıl 8 ay. Türkiye, bu memleket, memleketimiz bu adaletsizlik karanlığından çıkacak. Hep birlikte çıkacağız" dedi.

'Çocuğum için emir veren 'verdim' diyen yargılanana kadar durmayacağım' 

Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ise, “16 yıl, 16 yıl. ne güzel hesaplamışlar 16 kiloya 16 yıl. Ben bunu kabul etmiyorum. O içeri girene kadar durmayacağım. İçeride değil hala dışarda görevinde. Hangi çocuğa sıkacak diye her gün bunu düşünüyoruz. Ben beni yuhaladığı için bir şey demiyorum. Çocuğum için emir veren, 'Verdim' diyen kişi yargılanana kadar durmayacağım. Bu dosya çok kabarık, bir karıştırsalar çok şey çıkar buradan. Durmayacağım, adalet mücadeleme devam edeceğim” şeklinde konuştu.

Gülsüm Elvan konuşmasının sonunda fenalaşırken Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan da “Müebbet çok önemliydi. İleride bir polis, bir çocuğun kafasına benim oğlumun kafasına sıktığı gibi sıkamayacak. Ben bunu düşünerek sizlere tekrar çok çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

Etiketler :