Bağdadi’nin hocası, kanlı eylemlerin fetvacısı: Al Sumaidai kimdir?

Bağdadi’nin hocası, kanlı eylemlerin fetvacısı: Al Sumaidai kimdir?
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, IŞİD’in üst düzey yöneticisi olan Al Sumaidai’nin, altı ay süren takibin sonucunda İstanbul’da yakalandığını açıkladı. Mayıs 2022’de gündeme gelen operasyonun açıklanmasının ardından Al Sumaidai’nin kimliği konusunda belirsizlikler doğdu. Çünkü Al-Sumaidai, örgütün liderliği konusunda en güçlü adayken resmi açıklamalarda bu sıfata temkinli yaklaşıldı.

Suriye ve Irak’ta fiili gücünü yitiren IŞİD’in liderleri Ebu Bekir Bağdadi, Abdullah Kardaş, Amerika Birleşik Devletleri’nin sıralı operasyonlarıyla Suriye’de öldürülmüş ardından örgüt yeni liderinin isminin 11 Mart 2022’de açıklamıştı.

Örgütün Telegram gruplarında yayınlanan sesli açıklamada, yeni liderin Ebu el-Hasan el-Haşimi el-Kureyşi olduğunu duyurulmuş, BM (Birleşmiş Milletler) Hasan Kureyşi’nin Irak asıllı Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai olabileceğine dair bir rapor hazırlamıştı.

Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai’nin örgütün ilk lideri Bağdadi’nin hocası ve örgütün ‘beyni’ydi.

Dini açıdan çok bilgili olduğu için örgüt içinde kadılık, Adalet ve Eğitim Bakanı olarak görev yapan Al Sumaidai, birçok saldırının da fetvasını vermişti. Emniyet kaynakları onun, “Binlerce kişinin ölümününe neden olan fetvaların sahibi” olduğunu belirtiyor.

Fakat Al Sumaidai’nin örgütün lideri Hasan el-Kureyşi olduğu konusunda yapılan açıklamalar kafa karıştırıcı. Çünkü emniyet kaynakları onun Hasan el-Kureyşi olduğu kanısında fakat resmi açıklamalarda “Üst düzey yönetici” deniliyor.

Liderliği reddetti

Bu kafa karışıklılığının ise iki nedeni bulunuyor. Birincisi örgütün yönetim kademesi olan Şura Meclisi’nde üç kişinin bulunması ve kullanılan kod adlarından dolayı gerçek kimliklerin saklanabilmesi. İkincisi ise Al Sumaidai’nin ‘liderliği’ reddetmesi.

IŞİD’e yakın kaynaklar ise yakalanan kişinin Hasan el-Kureyşi olduğunu söylüyor. Fakat yönetim kademesinden hala bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan İstanbul TEM, İstihbarat Şubeleri ve MİT’in katıldığı operasyona dair detaylarda da ilgi çekici bir nokta bulunuyor. Emniyet kaynaklarına göre Al Sumaidai’nin Türkiye’de olduğuna dair operasyon hazırlıkları 6 ay önce başladı.

Örgütü Sarıyer'de yönetti

Bu tarih eğer doğruysa Al Sumaidai, örgütü Sarıyer-Ayazağa’da yaşadığı sürede yönetti. Yani örgütle ve yönetim kademesiyle buradayken görüşmeye devam ediyordu.

Al Sumaidai’nin Türkiye ne zaman girdiğine dair ise henüz bir bilgi bulunmuyor. Türkiye’de sakalını kestiği ve peruk takarak dolaştığı bilinen Al Sumaidai’nin ilk yakalandığı anda çekilen fotoğrafı da kılık değiştirerek hayatını devam ettirdiğini doğruluyor.

dsfgsdgfd-2.jpg

Emniyet'ten yapılan resmi açıklamaya göre Al Sumaidai ‘yakın’ bir tarihte yakalandı. Fakat halktv.com.tr'nin edindiği bilgiye göre Al Sumaidai, uzun süre boyunca emniyet güçleri tarafından sorgulandı.

Al Sumaidai’nin evine yapılan operasyonun ardından çekilen fotoğrafı ve emniyetteki görüntüsü arasındaki değişim de bu görüşü destekliyor.

dsfgsdgfd.jpg

Özel ekip aşiretini araştırdı

Al Sumaidai’nin Türkiye’de olduğuna dair ilk bilgi, mensubu olduğu aşiretin üyelerinin ticaret faaliyetlerinden saptandı. Ardından kurulan özel bir ekip, il il Al Sumaidai’nin adresini aradı. Sarıyer-Ayazağa’da olduğu tespit edildikten sonra ise hızlıca harekete geçilmedi. Günlerce izlenen evde, Al Sumaidai’nin rutinleri ve görüştüğü kişiler belirlenmeye çalışıldı. Ardından yapılan operasyonda Al Sumaidai, evde tek başına yakalandı. Evinde bulunan deliller ise inceleniyor.

Neden Ayazağa?

Al Sumaidai’nin İstanbul’un merkezine yakın fakat 36 bin nüfuslu küçük bir mahallede yakalanması da operasyonda dikkat çeken bir nokta. Çünkü örgüt üyeleri genellikle kamufle olmayı tercih ediyorlar ve bu nedenle göçmenlerin yoğun olduğu mahalleleri tercih ediyorlardı.

‘Konuşuyor’

Al Sumaidai, güvenlik güçlerine bildiklerini anlattı ve savcılık ifadesi de 6 saat sürdü. Verdiği bilgiler, örgütün yönetim kademesi ve ilişkileri hakkında önemli olabilir çünkü kendisi kuruluşundan bu yana örgütün üst kademelerinde görev yaptı.