Avrupa Konseyi Erdoğan'ı Eleştirdi

Avrupa Konseyi Erdoğan'ı Eleştirdi
Avrupa Konseyi anayasaya göre tarafsız olması gereken ancak seçim kampanyaları yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirdi.7 Haziran seçimlerini gözlemleyecek heyetler birer birer Türkiye’ye gelirken, bunlardan Avrupa Konseyi Parlamenter...

Avrupa Konseyi anayasaya göre tarafsız olması gereken ancak seçim kampanyaları yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirdi.

7 Haziran seçimlerini gözlemleyecek heyetler birer birer Türkiye’ye gelirken, bunlardan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Üyesi 7 kişilik ön heyet, seçimlere dair ilk izlenimlerini paylaştı.

Heyet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Anayasada tarafsızlığı için gösterilen açık hükme karşın seçim kampanyalarına katılmasının “ciddi endişe” kaynağı olduğunu belirtirken, “Türk yasal sistemine ve Avrupa Konseyi standartlarına göre, seçimde eşit koşullar tüm katılımcılar için sağlanmalı” çağrısını yaptı. Heyet, seçimlerde sahtekarlık yapılacağına dair büyük endişelerin bulunduğuna da işaret ederek, “Umarız seçim sahtekarlığı olmaz” dedi.

Hollandalı Tiny Kox başkanlığındaki 7 kişilik heyet, 5-6 Mayıs’ta Parti temsilcileri, YSK, İçişleri Bakanı, RTÜK ve sivil toplum örgütleriyle görüşmelerinin ardından izlenimlerini 4 sayfalık bir raporla paylaştı.

YURTDIŞI OYLAR İÇİN KAYGI

Yurt dışındaki Türk vatandaşları için 47 ülkede seçimlerde oy kullanma olanağı sağlanmasının olumlu olduğuna işaret eden heyet, “Ancak oy pusulalarının 24 gün boyunca depolanması ve ve bunların sayım için transferi konusunda endişeler var” dedi.

Heyet, yüzde 10 seçim barajının hala düşürülmemesinden duyduğu üzüntüyü tekrarlarken, “Bu bazı siyasi partilerin meclise girmesinin önünde büyük engel olarak duruyor ve seçmenin tercihi ile TBMM’nin oluşumunda büyük çelişkiye işaret edebilir” ifadelerini kullandı.

Seçimlerde sahtekarlık yapılacağına dair kaygılara dikkat çekilen raporda, kamu kurumlarının tarafsızlığı ve medya özgürlüğüne yönelik kısıtlamaların da seçmenin özgür iradesi önünde engel oluşturacağı uyarısı yapıldı. Heyet TRT de dahil tüm televizyon kanallarına tarafsız ve kampanyada eşit medya olanağı verilmesi için çağrıda bulundu.