Muhalefet asgari ücreti TBMM'de tek tek eleştirdi

TBMM'de bütçe görüşmelerinde söz alan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan asgari ücreti duyurdu. Muhalefet ve iktidar üyesi vekiller söz alarak 2022 yılı asgari ücreti hakkında konuştu.

"Hayırlı uğurlu olsun" diye söz giren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Meclis'te asgari ücreti açıkladı. Nebati, "Asgari ücretliyi enflasyona ezdirmeyeceğiz' dedik. 19 yıldır ezdirmedik şimdi de ezdirmiyoruz. Enflasyonun üstünde değil, çok üstünde değil, çok çok üstünde yüzde 50'lik net bir artışla açıkladı sayın Cumhurbaşkanımız... 2022 yılında asgari ücret 4250 TL uygulanacaktır. Özellikle yılbaşından itibaren asgari ücretten alınan damga ve gelir vergisi ile ilgili çalışma kararı aldığını açıkladı. Bu gerçekten de tarihi bir artıştır. Asgari net yüzde 50 artırıldı. Damga ve gelir vergisinden istisna tutma kararı aldığımızı belirtmek istiyoruz" dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Musavat Dervişoğlu ise şunları söyledi:

26 Kasım tarihinde sayın genel başkanımız grup toplantısında yaptığı konuşmasında asgari ücretin en az 4 bin TL olmasını, üzerinden damga ve gelir vergisinin kaldırılmasını istemişti. Bunu söylerken Dolar 12.2 TL idi. Şimdi Dolar 15.6 TL. Buna göre Asgari ücretin 5 bin TL üzerine olmasını bekliyorduk. 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 3 bin 194 TL, yoksulluk sınırı ise 10 bin 396 TL'dir. Bu asgari ücret ile açlık sınırının biraz üstünde, yoksulluk sınırının fevkalade altında bir belirleme yapılmıştır. Bu beklentiyi karşılayacak bir asgari ücret değildir.

2022 Asgari ücreti rakamını olumlu karşılayan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay "Bu asgari ücretlinin evli olup olmamasına göre artışı da eklemek gerekecektir. Bizim MHP olarak programımızda yer alan damga ve gelir vergisinin alınmaması en güzel kısmı olmuştur. Yüzde 50 asgari ücret gerçekleştiğini görüyoruz. Net ve kapsamlı değerlendirmelerimizi yapacağız. Türkiye'nin mevcut iktisadi şartları bakımından da bu beklenti bir kaç aydır işçi ve işveren kesiminde daha yüksek bir oran beklentisi vardı. Bu belirlenen asgari ücretin iş dünyamıza hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç:

Öncelikle 1 Ocak 2021 tarihinde 1 Dolar 7.73 TL' idi. Asgari ücrete denk gelen ise 383 Dolar'dı. Bugün asgari ücret 4 bin 250 TL'ye çıkarıldı. Dolar 15.50 TL seviyesinde dalgalanıyor. Yani asgari ücret 274 dolar seviyesine düştü. Bu ne demek? Yılbaşından bugüne kadar 109 dolarlık bir kayıp var. Bunu bugünki TL'ye çevirdiğimizde de bin 700 TL'lik bir hak kaybı var, bir alım gücü kaybı var.

Dolayısıyla asgari ücretin yılbaşındaki oranı koruyabilmesi için 5 bin 900 TL civarında olması gerekiyordu. O nedenle 4 bin 250 TL'lik artırım yeterli değildir. Asgari ücrete bu artışı yaptıktan sonra iktidar, gerçek enflasyonun yüzde 50 olduğunu da zımnen kabul etmiş oldu. Asgari ücretteki artış nedeniyle işverenlerin işçilerin işten çıkarmaya başlamaları söz konusudur. Bunun mutlaka durdurulması gerekir. İşçilerin işten çıkarılmaları engellenmelidir. Bu konuda hükümeti ve işverenleri uyarıyoruz.

Asgari ücret artışını yeterli bulmayan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay:

Asgari ücretliyi enflasyona ezdiriyorsunuz, ezdirmiyorsunuz bunu bilmem ama... Asgari ücretli geceleri üşüyor, kombisini gece kapatıyor. Asgari ücretli artık fırınlarda ucuz bayat ekmek arıyor. Geçen sene milleti 'kuru ekmeğe muhtaç ettiniz' demiştim, 'ekmek yeniyorsa aç değildir' denmişti. Şimdi kuru ekmekten kastım katıksızlık anlamındaydı. Şimdi millet fırınlarda kalmış bayat ekmeğin peşine düşmüş durumda. Bu rakam ekim ayında açıklansaydı sayın bakan size teşekkür ederdim ama bu rakam bugün geldiğimiz noktada Dolar'ın 15.5 olduğu noktada... Bu yılın 2021'in başında 1 Ocak'da asgari ücretli 385 Dolar alıyordu. Karşılığı buydu. Şimdi bu hesaba göre asgari ücretin 5 bin 955 TL olması lazım. Eğer ezdirmeyeceksek. Haksa, hukuksa, adaletse, insafsa olması gereken 5 bin 955 TL'dir. Ya da olması gereken 4 bin 250 TL ise Dolar'ın yeniden 9 lira seviyesine çekilebilmesidir. Dolar bu seviyedeyken asgari ücretlinin dolar bazında ücreti yüzde 30 erimiştir. Sayın bakan asgari ücretliye yüzde 50 zam yaptık diyor ama Dolar bazında yüzde 30 gelir kaybına uğramıştır. Her bir asgari ücretliye bu ülkenin 111 Dolar borcu var. Böyle baktığımız zaman buna sevinmemiz mümkün değil. Gerçekler ortada. Sadece ekmeğe yüzde 100 zam gelmiş iken asgari ücreti TL bazında yüzde 50 artırmak milletin sofrasındaki iki ekmekten birini çalmak demektir. Bunu bizim tasvip etmemiz onaylamamız mümkün değildir. Allah bu kış gününde fakire, garibe gurebaya yardım etsin. Allah kolaylık versin.