2022 asgari ücreti: 4 bin 253 lira ya da 275 dolar

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2022 yılı için asgari ücretin 4 bin 250 lira olarak belirlendiğini açıkladı (Daha sonra basınla paylaşılan bilgide asgari ücretin 4 bin 253 olduğu belirtildi). Asgari ücretteki gelir ve damga vergisi kaldırıldı. Bu işlem işverenlerin 450 liralık vergiden muaf tutulması anlamına geliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 asgari ücret rakamlarını açıkladı. Asgari ücret 2022 yılı için net 4 bin 253 TL oldu.

Açıklanan son rakamla asgari ücret, Türk Lirası bazında 2022'de yüzde 50 artarken dolar bazında 2021 yılının başına göre yüzde 29'luk azalmış olacak. 2021 ocak ayında 384 dolar olan net asgari ücret, 2022 ocak ayında bugünkü kurla yaklaşık 275 dolar olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret açıklamasını Cumhurbaşkanlığı'nda işçi ve iş veren temsilcileriyle birlikte basın toplantısı düzenleyerek duyurdu.

Erdoğan şunları söyledi:

"Bilindiği gibi bir sonraki asgari ücreti her yılın aralık ayında belirleniyor. Nasıl bu yıl Aralık ayında başında başladıysak önümüzdeki yıl da Aralık ayında çalışmalarını sürdürecekler ve o görüşmelerle seçime gideceğiz. Komisyon asgari ücretin 4 bin liranın üzerinde olmasına yönelik görüş bildirmiştir. 2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 lira olarak uygulanacaktır. (Yeni asgari ücret) Çalışanın evli olmasına ve çocuk sayısına göre bu rakam daha da yükselmektedir. Asgari ücret artışı yüzde 50 seviyesinde gerçekleşmiştir."

Dolar bazında düşüşü eleştirenlere kızdı

"Ülkemizin içinden geçtiği şu zor dönemde elbette çalışanlarımız elbette çok daha fazlasını hak ediyor. Çalışan olmadan tabii ki işveren de olmaz. İşveren olmadan bu sefer de çalışan olmaz. Hepsi birbirinin adeta mütemmimi. Bu ülkenin kalkınması noktasında taraflar olarak bizim sırtımızı dayadığımız iki önemli unsurdur. Türkiye büyüdükçe güçlendikçe imkanları arttıkça bundan çalışanlarımız da hak ettikleri payı alacaklardır. Kimse ne işveren üzerinden ne de çalışan işçi üzerinden herhangi bir spekülasyona girmemeleri. Bunların da istismarını yapmamalı. Yok geçmişte dolar şuydu doların o olduğu dönemden hesabı dolar üzerinden yaparak şuanda da asgari ücreti tespit etmek gerekir gibi yaklaşımlar bir defa bu ülkenin şu anki çalışan işveren istismarından başka bir şey değildir. Bunlara sormak lazım sizin geçmişinizde acaba siz Türk Lirası'nın olduğu bu ülkede dolarla mı çalıştırıyordunuz bu insanları. Bu tür spekülasyonlara gerek yok. Bizim paramız bellidir o da Türk lirasıdır. Ve biz Türk Liramızı yedirmeyeceğiz."

"Şu andaki bazı sıkıntılar var bu sıkıntıları da evvel Allah en kısa zamanda aşacağız. Bundan kimsenin endişesi olmasın. Yeni ekonomi programımızda önceliğimizi istihdamın korunmasına verdiğimizi her fırsatta söylüyoruz. Salgın döneminde hayata geçirdiğimiz istihdam merkezli destek politikaları sayesinde hamdolsun bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Son dönemde döviz kurundaki dalgalanma ve buna bağlı fahiş fiyat artışlarıyla ortaya çıkan belirsizliğe de en kısa sürede son vermekte kararlıyız. "

Asgari ücrete gelir vergisi kalktı

"Asgari ücrette tarihi bir artışı gerçekleştirirken bunun işveren üzerindeki yükü azaltacak adımları da ihmal etmedik. Ülkemizde onlarca yıldır asgari ücretin vergiden muaf tutulması tartışmaları yaşanmıştır. Yeni asgari ücret düzenlemesiyle birlikte on yıllardır konuşulan işte bu özlemi de hayata geçiriyoruz. Asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisini kaldırıyoruz. İşverenleri 450 liralık ilave yükten kurtarmış bulunuyoruz."

Halk TV muhabiri Mevsim Altay Çalışma Bakanlığı'ndan çıkarıldıHalk TV muhabiri Mevsim Altay Çalışma Bakanlığı'ndan çıkarıldı

Kaynak:AA