AP'den Türkiye kararı: OHAL, muhalifleri bastırmak için kullanılıyor

AP'den Türkiye kararı: OHAL, muhalifleri bastırmak için kullanılıyor
Avrupa Parlamentosu'nda (AP), 'Türkiye'de İnsan Haklarının Mevcut Durumu' başlıklı bir karar, büyük oy çoğunluğuyla kabul edildi.

AP Türkiye kararını kabul etti... Avrupa Parlamentosu'nda kabul edilen 'Türkiye'de İnsan Haklarının Durumu' başlıklı kararda, darbe girişimi ile OHAL'in 'meşru muhalefeti, ifade ve basın özgürlüğünü daha da bastırmak amacıyla kullanıldığı' dile getirildi. Türkiye'de temel hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığındaki 'kötüleşmeden ciddi kaygı' ifade edildi.

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ VE YARGI BAĞIMSIZLIĞI

15 Temmuz 2016'da gerçekleştirilen darbe girişiminin bir kez daha kınandığı kararda, başarısızlıkla sonuçlanan bu girişimin, "meşru ve barışçıl muhalefeti daha da bastırmak, orantısız ve yasal olmayan eylemlerle, önlemlerle medya ve sivil toplumun barışçıl biçimde ifade özgürlüğü hakkını kullanmasını engellemek amacıyla kullanıldığı" belirtildi.

Kararda, olağanüstü hal (OHAL) uygulaması sonucunda Türkiye'de temel hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığındaki 'kötüleşme' için 'çok kaygı verici' denildi.

KEYFİ TUTUKLAMALAR

"On binlerce kişiye yönelik keyfi tutuklama ve hukuki ve idari tacizi" kınayan kararda, bu kişilerin "derhal serbest bırakılması" istendi.

Masumiyet karinesi konusunda AİHM içtihadına uyulması ve OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun "bağımsız" çalışmasının sağlanması da talep edildi.

VATANDAŞLAR VE MEDYA CEZALANDIRILIYOR

Terörün Türkiye için 'tehdit' oluşturduğu kabul edilirken 'geniş kapsamlı' terörle mücadele yasalarının 'ifade özgürlüğü haklarını kullanan vatandaşlar ve medyayı cezalandırmak için kullanılmaması' istendi. Afrin'e yönelik harekata karşı çıkan gazeteci, aktivist, doktor ve sıradan vatandaşların tutuklanması kınandı.

AP TÜRKİYE RAPORTÖRÜ PİRİ: RAKAMLAR ŞOK EDİCİ

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre AP Türkiye Raportörü, Hollandalı parlamenter Kati Piri, kendi girişimiyle hazırlanan karar metnini değerlendirdi. Piri "Rakamlar şok edici. 100 binden fazla kişi işten çıkarıldı. 50 binden fazla kişi hapse atıldı. Bu rakamlar tartışmaya yer bırakmayacak kadar açık. Bu kişiler aileleri ve yakınlarıyla birlikte umutla durumun normale dönmesini bekliyor'' dedi.

"DEMOKRATİK MUHALEFETİN SESİ KESİLMEYE ÇALIŞILIYOR"

'Türkiye'de şu anda eşi görülmemiş bir şekilde demokratik muhalefetin sesinin kesilmeye çalışıldığını' ifade eden Hollandalı parlamenter, şöyle konuştu:

"OHAL KARŞI SESLERİ SUSTURMAK İÇİN KULLANILIYOR"

"Elbette Türk makamlarının, 15 Temmuz 2016 tarihindeki korkutucu darbe girişiminden sorumlu olanları adalete teslim etme hakkı var. Ancak OHAL uygulaması şu anda karşı sesleri susturmak için kullanılıyor. Bu, ulusal güvenliği korumanın çok ötesine geçti"

PİRİ'DEN AB'YE ÇAĞRI

Avrupa Birliği'ni (AB) Türkiye'deki insan hakları ihlallerini 'daha net ve yüksek sesle' dile getirmeye çağıran Piri, "AB, bunu sadece bu değerlere dayandığı için değil, Türkiye'nin aday ülke olarak bu yükümlülüklere uyması gerektiği için de yapmalı. Bu zor dönemde insan haklarına sahip çıkamazsak hem saygınlığımızı hem de Türk toplumunun büyük bir kısmının güvenini kaybedebiliriz'' yorumunu yaptı.

AFRİN DE EKLENDİ

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre ise AP'deki oturumda Sosyal Demokratlar ile Hristiyan Demokratlar tarafından Afrin'e yönelik harekat hakkında verilen değişiklik önergesi de oy çokluğuyla kabul gördü.

Önergede, AP'nin 'Suriye'de Kürtlerin çoğunluğu oluşturduğu bu bölgedeki askeri müdahalenin insani sonuçları konusunda ciddi kaygı duyduğu' ve 'orantısız eylemlerin devamına karşı uyardığı' dile getirildi.

"PKK İLE MASAYA DÖNÜLMELİ"

2002'den beri AB terör örgütleri listesindeki PKK'ye silah bırakma çağrısı yapılırken 'Kürt sorununa adilane çözüm için Ankara ile PKK'nin müzakere masasına dönmeleri' de istendi.