Ali İsmail Davasında Flaş Gelişme!

Ali İsmail Davasında Flaş Gelişme!
Eskişehir'de dövülerek öldürülen Ali İsmail Kormaz'ın ölümüyle ilgili davada o görüntüleri sildiren polise beraat verildi.Eskişehir'de, üniversiteli Ali İsmail Korkmaz'ın dövüldüğü sokağa bakan otele ait güvenlik kamerasını,...

Eskişehir'de dövülerek öldürülen Ali İsmail Kormaz'ın ölümüyle ilgili davada o görüntüleri sildiren polise beraat verildi.

Eskişehir'de, üniversiteli Ali İsmail Korkmaz'ın dövüldüğü sokağa bakan otele ait güvenlik kamerasını, "Kameraları kapatın, hatta daha önceki saate gel, on dakika öncesine" şeklinde emir vererek sildiren polis memuru Hüseyin Engin ile bu emre uyup şalteri indirerek görüntülerin silinmesine yol açan otel sahibi Erdoğan Gözseçen beraat etti.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre Eskişehir’de, üniversiteli Ali İsmail Korkmaz’ın dövüldüğü sokağa bakan otele ait güvenlik kamerasını, “Kameraları kapatın, hatta daha önceki saate gel, on dakika öncesine” şeklinde emir vererek sildiren polis memuru Hüseyin Engin ile bu emre uyup şalteri indirerek görüntülerin silinmesine yol açan otel sahibi Erdoğan Gözseçen beraat etti. Delillerin yok edildiğine ilişkin ses kaydı TUBITAK tarafından ortaya çıkarıldığı halde mahkeme, bugün görülen son duruşmada, beraata gerekçe olarak, delil yetersizliğini gösterdi. Polis Engin, hem Ali İsmail Korkmaz'in öldürülmesi hem de aynı sokakta Doğukan Bilir adlı gencin dövülmesine ilişkin davalarda da yargılanmış ve beraat etmişti.

Eskişehir’de Gezi Parkı gösterilerine Ali İsmail Korkmaz, 2 Haziran 2013’te Sanayi Sokak’ta bir grup polis ve sivil tarafından dövülerek öldürüldü. Korkmaz’ın dövüldüğü sokağa bakan Beşik Otel’e ait güvenlik kamerası kaydında yirmi dakikalık ‘kayıp’ tespit edildi. Korkmaz’ı dövdüğü için yargılanan beş polisten biri olan Engin’in, kayıt kapanmadan önce otele girdiği anlaşıldı. Bunun üzerine görüntüler, TÜBİTAK’a gönderildi.

TÜBİTAK sadece otelin dışına değil, içine ait görüntüleri de inceledi. Ve görüntülerin içerisinde polis Engin’in otel sahibi Erdoğan Gözseçen’le konuştuğu an da tespit edildi. Görüntünün sesi yükseltilerek, Engin’le Gözseçen arasındaki diyalog açığa çıkarıldı. Engin’in kameranın kapatılmasını, geriye dönük silinmesini istediği anlaşıldı. Ses kayıtlarına göre, saat 00.16:31’de Engin’le Gözseçen arasındaki diyalog şöyle:

Polis Hüseyin Engin: Kameralar kayıt yapıyor mu?

Otel çalışanı: Kameralar kayıt yapıyor efendim.

Polis Hüseyin Engin: Onları kapatabilirsiniz.

Otel çalışanı: Kapatalım mı?

Polis Hüseyin Engin: Kapatabilirsiniz, kapat. Hatta daha önceki saate gel, on dakika öncesine...

"Kendi delilini silebilir"

Bu ses kaydının açığa çıkması üzerine Hüseyin Engin hakkında ‘suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme’ iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Savcı Hasan Ali Erkan, geçen 14 Kasım’da takipsizlik kararı verdi. Savcı Erkan, “Engin’in otele girdiğini, otelin çalışanına ‘Kameraları kapatın, daha önceki saate gel, on dakika öncesine gel’ diyerek kayıtların silinmesine neden olduğu”nu ifade etti. Ancak Engin’in halen Korkmaz’ın öldürülmesine ilişkin Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada ‘öldürmeye iştirak’ suçundan yargılandığını hatırlatan Savcı Erkan, TCK’nın 281. maddesine göre kişinin, kendi işlediği veya işlenişine iştirak ettiği suçla ilgili delilleri yok etmesine ceza verilmeyeceğini belirtti. TCK’nın 281. maddesinde şöyle deniyor:

“Gerçeğin meydana çıkmasını engellemek amacıyla, bir suçun delillerini yok eden, silen, gizleyen, değiştiren veya bozan kişi, 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Kendi işlediği veya işlenişine iştirak ettiği suçla ilgili olarak kişiye bu fıkra hükmüne göre ceza verilmez.”

Otelciye dava açılmıştı

Fakat talimata uyup kameraları kapatan otelci Erdoğan Gözseçen hakkında aynı suçtan Eskişehir 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Savcı Hasan Ali Erkan, iddianamede, "Şüphelinin gerçeklerin meydana çıkmasını engellemek amacıyla bir suçun delillerini yok ettiği ve sildiği" kaydedildi.

Bu arada, Korkmaz Ailesi’nin avukatlar, Engin hakkındaki karara itiraz etti. İtirazı değerlendiren Eskişehir 2. Sulh Ceza Mahkemesi kararı kaldırarak, Polis Engin hakkında yargılama izni verdi. Bunun üzerine Engin hakkında da dava açıldı.