Albashir yurtdışına neden kaçamadı?

Albashir yurtdışına neden kaçamadı?
İstanbul’un kalbi İstiklal Caddesi’nde gerçekleşen patlamada 6 kişi hayatını kaybederken 81 kişi yaralandı. Saldırı sonrası başlatılan soruşturmada bombayı koyduğu tespit edilen Suriye uyruklu Alham Albashir ve bağlantılı olan 16 kişi tutuklandı. Şüphelilerin ifadelerinin detaylarına halktv.com.tr ulaştı.

İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım’da yaşanan bombalı saldırı sonrasında başlatılan soruşturma kapsamında bombayı koyan terörist Alham Albashir’i Taksim’e götüren korsan taksi şoförü, Yunanistan’a kaçmasına yardımcı olacağı tespit edilen Garkas ailesi, çalıştığı ve yaşadığı Esenler’deki atölyenin işletmecileri ve Bilal Hassan ve Alham Albashir'le iletişimde olan kişiler tutuklandı.

Atölyede çalışanlar ifadelerinde Albashir’i ‘gariban’ olarak gördüklerini, birkaç kere kıyafet yardımında bulunduklarını söyledi.

Ayrıca Albashir’in atölyede hiç iş yapmadığını, gün içinde oturup telefonuyla ilgilendiğini belirttiler.

Tutuklanan bir diğer isim ise Albashir’i Taksim’e bırakan korsan taksici Yasir el-Korali.

Korsan taksici Yasir el-Korali, Albashir’i üç ay içerisinde bir kere Fatih’e, üç kere de Taksim’e bıraktığını söylerken her seferinde kendisinden 500-600 TL para aldığını belirtti.

Garkas kardeşler ise İstanbul’da korsan taksicilik yaptıklarını anlatırken daha önce Edirne’ye iki kere insan taşıdıklarını, bir kere ise kimlik götürdüklerini anlattı.

Bilal Hassan’ı Edirne’ye götüren Ammar Garkas, bu talimatı Suriye’den aldığını söyledi. Suriye’den bir kişinin kendisine ulaştığını ve konum atarak Bilal Hassan’ı bırakacağı yeri verdiğini anlatan Ammar, bu yolculuk için 2 bin 500 TL’ye anlaştığını belirtti.

Alham Albashir’i Esenler’den alan kişi ise Ahmed Garkas’tı. Ahmed Garkas, terörist Albashir’i ilk önce Kanarya Mahallesi’ndeki kendi evine götürdü.

Ardından Garkas ailesinin tedirgin olması nedeniyle Albashir, Heso ailesinin evine getirildi.

Polis, saldırı olduğu günün gecesinde Kanarya Mahallesi’ndeki bu eve baskın yaparak terörist Alham Albashir’i ve Heso ailesinin üyelerini gözaltına aldı.

Suriye’den gelen talimatlarla daha önce de kişileri taşıdığını anlatan Garkasların irtibat kurduğu ismin Suriye’den Halil Mence olduğu öğrenildi.

Ammar, taşıdığı kişinin Taksim patlamasının sorumlusu olduğunu anlayınca korkarak Halil Mence’yi aradığını belirtirken Mence’nin cevabının “Ne haliniz varsa görün” olduğunu söyledi.

Albashir yurtdışına neden kaçamadı?

Ahmed Garkas, Halil Mence’nin talimatıyla Esenler’den bombacı Alham Albashir’i aldı. Hatta kendi ifadesine göre Halil Mence, “Kadının parası yok, taksi ücretini ödeyememiş. Ona 1000 TL ver” dedi. Ahmed Garkas, Albashir’in taksi ücretini ödedi. Ardından yine Halil Mence, Albashir’i bırakacağı konumu Ahmed Garkas’a iletti. Konum, Edirne’yi gösteriyordu. Fakat Ahmed Garkas, “Benim aracım yabancı plakalı, eğer gidersek yolda aracı durdururlar” dedi. Mence’nin cevabı ise “O zaman bu gece misafir et” oldu.

İddiaya göre Halil Mence, kaçakçılık organizasyonunda Garkas kardeşlerle birlikte iş yapıyordu.

Üstünde çıkan paraların sahibi Garkaslar

Öte yandan terörist Albashir’in Kanarya Mahallesi’nde yakalandığı sırada üstünde çıkan para ve altınların da sahibi ortaya çıktı.

Ahmed Garkas, ifadesinde paraların ailesine ait olduğunu belirtirken çalınmasına karşı her an yanlarında taşıdıklarını aktardı.

'Ben Bilal'

Soruşturma sürecinden Bilal Hassan’ı gören kişilere saldırıda kritik öneme sahip firari sanık Bilal Hassan’ın resmi de gösterildi.

Bilal Hassan’ı Edirne’ye götüren Ammar, “Yolda hiç konuşmadı, çok fazla sigara içti” dedi. Yolculuğun ortasına doğru kendisine dönerek “Ben Bilal” dediğini söyleyen Ammar, daha önce görmediğini anlattı.

Ne olmuştu?

13 Kasım’da İstiklal Caddesi’nde meydana gelen terör saldırısına dair İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada saldırının PYD-YPG-PKK tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. Patlamada 6 kişi hayatını kaybederken 81 kişi de yaralanmıştı. Yapılan soruşturma sonrasında gözaltına alınan 51 kişiden 17'si tutuklandı.