AKP’li Meclis Üyesi, Beykoz Tokatköy’de Hazine parselinde nasıl pay aldı?

AKP’li Meclis Üyesi, Beykoz Tokatköy’de Hazine parselinde nasıl pay aldı?
Kentsel dönüşüm kapsamında evlerin yıkıldığı Beykoz, Tokatköy'de, AKP'li Ahmet Deliak'ın bölgeden 600 bin liraya yer satın aldığı ortaya çıktı.

Tüm itirazlara karşın kentsel dönüşüm kapsamında evlerin yıkımına devam edilen Beykoz, Tokatköy’de, Beykoz Belediyesi’nin AKP’li Meclis üyesi Ahmet Deliak’ın dönüşüm bölgesinden 600 bin liraya yer satın aldığı ortaya çıktı. Arazisini satan Salih Özdemir “Belediyeyle uğraşamadım. Lanet olsun sattım” dedi. Sorularımızı yanıtlayan Ahmet Deliak ise yeri 600 bin liraya aldığını doğrulayarak “Oradaki hak sahipleri için son derece cazip bir proje olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Emlak sitelerinde bölgedeki evlerin fiyatları şuan yaklaşık olarak 1 buçuk milyonla – 5 milyon lira arası değişiyor.

whatsapp-image-2022-08-24-at-15-10-49.jpeg

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Beykoz Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü Tokatköy kentsel dönüşüm proje kapsamında evler tahliye edilip yıkılmak isteniyor. Bölgede çoğunluk sağlandı ancak çok sayıda bölge sakini de borçları ödeyemeyeceklerini belirterek yerinde dönüşüm ve çözüm talep ediyor. Polisler evlerin tahliyesi ve yıkımı için bugün tekrar mahalleye gitti.

‘Ekmek bile yemedim’

Dönüşüm süreci devam ederken ilçe belediyesinin AKP’li meclis üyesi Ahmet Deliak’ın bölgede 600 bin liraya yer satın aldığı ortaya çıktı. Bölgedeki hakkını 600 bin liraya Deliak’a devreden Salih Özdemir, Halktv.com.tr’ye konuştu. Yerini sattıktan sonra Giresun’a köyüne yerleşen Özdemir “600 bine sattım. Lanet olsun sattım. Öyle bir duruma geldim ki geçen aralık ayında. Kimisi kentsel dönüşüme imza atmış, kimisi atmamış, kimisi mahkemeye vermiş. Bir hafta ekmek bile yemedim. Gittim belediyeye danıştım. Dediler ‘satabilirsin’. Ben de buldum müşteriyi sattım. Emlakçı buldu. Şubat ayında sattım. Sigortam attı, sattım 3’e 5’e bakmadım. Belediyeden kurtulayım diye sattım. Şimdi köyde oturuyorum” dedi.

whatsapp-image-2022-08-24-at-15-11-25.jpeg

‘Adalet nerede’

Satılan arazinin yanında yaşayan Nihat Odabaş ise yerin satıldıktan sonra üzerindeki evde uzun süre perdelerin kapalı olduğunu ve evi kimin aldığını bilmediklerini anlatarak “Uzun süre burası perdeleri kapalı boş kaldı. Camları söküldü, çatı duruyordu. 2 tane ev yıkılırken es geçeceklerdi. Biz yıktırdık. Salih Özdemir hakkını devretti ama noterden satış yok. Ahmet Deliak 600 bine satın aldı. Adalet nerede? Bu kadar dürüstler 600 bin liraya niye aldı bu adamın yerini? Ev yapıldığı zaman ona 2 milyon daha ödeme yapacak mı? Yapmayacak” diye konuştu.

Çevresindeki evlerin yıkıldığını gösteren Odabaş, dönüşüm sürecine de değinerek özetle şöyle devam etti:

“Bize sunulmuş hiçbir şey yok. Noter yok, karşılıklı imza yok. İmza attığım zaman yanına imza atacak kimse yok. Biz burada 4 hisse sahibiyiz. Kız kardeşlerim var, annem, abim, ben. 4 tane 2 + 1 vermişler. Şu gördüğünüz abimin dairesi 145 metrekare oraya 2 + 1 düşmüş. Bu şekilde buraya nasıl olacak? Yarın öbür gün geldiğimde bu yeşillikleri, ağaçları nerede bulabileceğiz? Bizi yıldırmaya çalışıyorlar. Benim evim de yıkım tehlikesi içinde. Asbest var, tuvalet var. Hiçbir şeyi ayıklamadan yıkıyorlar. Burada çocuklar oynuyor. Ağaçlarımız katlediliyor. Oy istemek için yanlarımıza gelmesinler.”

‘Paramı değerlendirdim’

Halktv.com.tr’nin sorularını yanıtlayan Ahmet Deliak ise özetle şöyle konuştu:

“Vatandaşın kendisi o fiyata satıyordu zaten. Bana bir emlakçı vasıtasıyla geldi. Tanımam ben kişiyi. İstediği fiyat da oydu. Ben de aldım. Dediğim gibi Salih Özdemir isimli kişi o tarihte satıyormuş evini. Nihayetinde elimizde bir miktar paramız vardı, onu değerlendirmek istiyordum. O şekilde değerlendirdik. Giresun’da yaşıyor artık. Oradan ev aldı. Hatta kendisiyle konuşun, bana dua ediyor. Ben o şeyden kurtuldum. ‘Zaten emekli olduktan sonra memleketime göçmek istiyordum. Bu da vesile oldu’ diyor.”

‘Son derece cazip’

Kentsel dönüşüm sürecini sorduğumuzda ise Deliak özetle şu yanıtı verdi:

“Oradaki hak sahipleri için son derece cazip bir proje olduğunu düşünüyorum. Ödeyecekleri rakamlar 3 aşağı 5 yukarı söylendi onlara. Ortalama 300, 320 bin gibi bir rakam ödeyecekler. Ki kat mülkiyetli dairelerin sahibi olacaklar bu bedelle. Dolayısıyla son derece cazip. Burada belediye fedakârlık yapıyorlar. Arsasını bilabedel oraya veriyor. Bakanlık aynı şekilde çok uygun koşullarda, maliyetine belki maliyetinde düşük de verilebilir. Benim bildiğim gördüğüm bu. Ben avukatım tasarruf maksatlı aldım. Beykozluyum doğma büyüme. Yerimi alacağım inşallah. Yerimizi alacağım. Muhtemelen değerlendiririm. Otururum. Hak sahipliğini devir aldım. O parsel hazineye ait. Oradaki insanlar uzun yıllardır orada yaşıyorlar. 2010’larda ormandan Beykoz’daki pekçok yer gibi hazineye geçti 2b statüsünde. Burasıyla ilgili bir kentsel dönüşüm 2016’lar 2017’lerde düşünülen bir kentsel dönüşüm vardı. O zaman Kiptaş üzerinden yapılacaktı. Çok ilerleme olmadı o dönem projede. Şimdi hak sahiplerine birebir verilecek.”