AKP, Meclis'i salı günü toplayacak: Konuşulanlar en az 10 yıl gizli kalacak

AKP, Meclis'i salı günü toplayacak: Konuşulanlar en az 10 yıl gizli kalacak
AKP, Meclis'in İdlib gündemiyle salı günü kapalı oturumda toplanması için başvuracağını açıkladı. Konuşulanların ise en az 10 yıl gizli kalacağı söyleniyor.

halktv.com.tr Haber Merkezi

AKP, Meclis'in salı günü öğleden sonra kapalı oturumla İdlib gündemini görüşmek üzere toplanması için başvuracaklarını açıkladı. Yapılacak olan kapalı oturumda Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Meclis'i bilgilendirmesi beklenirken, yaşananlarla ilgili milletvekillerine özel bilgiler verileceği belirtildi.

Oturumda konuşulanların en az 10 yıl gizli kalacağı söylendi.

CHP'den ilk açıklama

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, halktv.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Kapalı oturumu zaten dün biz talep ettik. Bunun 10 yıl gizli kalacağını bilerek istedik. Ancak biz kapalı oturumun yarın 14.00'da yapılması talebinde bulunduk." ifadelerini kullandı.

HDP'den açıklama: Açıkça tartışılması gerekiyor

halktv.com.tr'ye konuşan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ise "Biz bu tür toplumun tamamını ilgilendiren konularda kapalı oturumları doğru bulmuyoruz. Hele bir savaşın eşiğindeyiz, bütün toplumun merak ettiği konuların açıkça tartışılması gerektiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla bir kapalı oturum fikrini doğru bulmuyoruz. Ayrıca, Amerika'nın ve Rusya'nın her türlü bilgiye sahip olduğu konuda, niye Türkiye toplumu da aynı bilgilere sahip olmasın? Fakat tabii ki Meclis'e katılacağız ama kapalı oturum oylamasında oy kullanmayacağız. Kapalı oturuma da katılarak görüşlerimizi ifade edeceğiz." ifadelerini kullandı.

TKP'den açıklama: Ancak gizleyecek şeyi olanlar gizli oturum yapar

halktv.com.tr'ye konuşan TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, İdlib gündemini görüşmek üzere kapalı oturum teklifini şöyle değerlendirdi:

"Bütün toplumu ilgilendiren bir tablo var ortada. İnsanlarımız ölüyor, Suriye'de insanlar ölüyor, ekonomi etkileniyor, yani bunun gizli oturumda tartışılması demek bunun halktan gizlenecek bir tarafı var demek. Bunun kabul edilmemesi gerek, kim ne diyecekse halkın önünde söylesin. Sonuçta, meclis siyasi partilerin temsil edildiği bir ortam. Kimin neyi savunduğu bütün toplum tarafından öğrenilsin. Ancak gizleyecek şeyi olanlar gizli oturum yapar. Çünkü orada ulusal güvenlik ile ilgili şeylerin konuşulmayacağını biliyoruz. Türkiye'de işler öyle yürümüyor, güvenlik kaygısıyla bunlar yapılamaz.  Askeri detayları konuşmayacaklardır Meclis'te. Sonuçta tribüne oynanmaması için kapalı oturum düşünüyorlar. Demek ki halka başka bir şey birbirlerine başka bir şey söyleyecekler. Bu yanlış. Dolayısıyla TKP, kim ne söyleyecekse topluma açıkça söylemesi gerektiğini düşünüyor.

İYİ Parti istişare toplantısından sonra konuşacak

halktv.com.tr'ye konuşan İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu, AKP'nin salı günü düzenlenmek üzere kapalı oturum için Meclis'e başvuru yapacak olmasına yönelik İYİ Parti'nin öncelikle bir istişare toplantısı düzenleyeceğini belirtti. Ağıralioğlu, parti genel merkezinde gerçekleştirilecek toplantıda genel değerlendirme çerçevesi çizileceğini ifade etti.

Faik Öztrak. Yarın 14.00'da toplanması için başvurduk

Öztrak şunları söyledi: 

"Kayıplarımız büyük acımız ise tarifsizdir. Dün gece yaptığımız MYK toplantısında İdlib'deki gelişmeleri değerlendirdik. Bugün de dün akşam başladığımız değerlendirmeye devam ettik. TBMM'yi bu konuyu görüşmek üzere kapalı oturumda toplantıya çağırma kararını dün almıştık. Bugün de Meclis'in olağanüstü yarın saat 14:00'de toplanıp konuyu kapalı bir oturumda görüşmek için TBMM Başkanlığı'na başvurduk. Bu çağrımız anayasadaki gerekçelere dayanmaktadır. Bu birlik ve bütünlük içinde yaşanan  çok sıkıntılı süreci aşma gayretidir. Öncelikle Türk ordusu TBMM'nin ordusudur. Onlarca şehidimiz varken TBMM'nin buna sessiz kalarak hızla toplanmaması düşünülemez."

Kapalı oturumların gizlilik kuralı

Mevzuata göre yapılan kapalı oturumlarda konuşulanlar en az 10 yıl boyunca saklanıyor ve 10 yıl sonra açılana kadar milletvekillerinin bu konuyla ilgili bilgi sızdırmaması gerekiyor.

İç tüzüğe göre, kapalı oturumlara, bakan ve milletvekillerinin dışında kimse alınmıyor; Genel Kurul Salonu çevresinde bulunan kulisler, koridorlar, basın merkezinde salon bitişiğindeki bürolar boşaltılıyor. Genel Kurul'un uygun görmesi halinde yeminli stenograflar tutanakları tutabiliyor.

Kapalı oturum görüşmeleri hakkında açıklama yapılamıyor, bunlar devlet sırrı olarak saklanıyor. Tutanak, özetiyle birlikte bir zarfa konularak, katip üyelerce mumla mühürlenip, Meclis arşivine teslim ediliyor.

Kapalı oturum tutanakları, 10 yıl geçtikten sonra yayımlanabiliyor. Kapalı oturumda, birleşimin gizliliği nedeniyle sadece işitme engelli kavaslar görev yapabiliyor.

Etiketler :